• 2024 04 20

Bronzérmet nyert a kardcsapat a budapesti világkupa-viadalon

Szilágyi Áron szombati egyéni arany után újabb siker

Bronzérmet nyert a magyar válogatott a budapesti Zarándi Csaba férfi kard csapat-világkupán.

    Szilágyi Áron szombaton egyéni siker ünnepelhetett, de vasárnap sem maradt érem nélkül a háromszoros olimpiai bajnok, hiszen a csapatversenyben is felállhatott a dobogóra. Ennek az éremnek pedig annyiból volt fontos jelentősége, hogy a magyar kardválogatott milyen pozícióból kezdheti majd az április olimpiai kvalifikációs időszakot. 

    A BOK Csarnokban rekordmezőny, 26 csapat indult, a magyar együttes Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállításban a 16 között kapcsolódott be a küzdelmekbe. Ott a georgiakat tíz tus különbséggel verte, a negyeddöntőben pedig négy találattal bizonyult jobbnak a japánoknál. Az elődöntőben nem jött ki a lépés, hiszen hajszállal ugyan, de 45-43-ra a németek nyerték azt a meccset. A bronztalálkozón a románok elleni 45-38-as sikerrel született meg a bronzérem. Ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott a világranglista második helyéről kezdi az áprilisban rajtoló egyéves olimpiai kvalifikációs időszakot.
   

Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupa, csapatverseny, eredmények: 
    a 16 között:
Magyarország-Georgia 45-35
    negyeddöntő:
Magyarország-Japán 45-41
    elődöntő:
Németország-Magyarország 45-43
    a 3. helyért:
Magyarország-Románia 45-38

Szintén vasárnap a hetedik helyen végzett a magyar csapat a női párbajtőrözők kínai világkupa-versenyén, Nancsingban. A szombaton egyéniben győztes Kuna Anna, valamint Büki Lili, Nagy Kinga és Wimmer Dorina alkotta válogatott az első fordulójában 45-41-re verte az ukránokat, majd a negyeddöntőben 36-31-re kikapott az olaszoktól. Az 5-8. helyért rendezett két mérkőzéséből az elsőt 40-32-re elveszítette az amerikaiakkal szemben, a másodikat pedig 43-36-ra megnyerte a hongkongiakkal szemben. A versenyt egyébként a világranglista tizedik helyéről kezde a magyar csapat, de hiányzott a gárádból az a Muhari Eszter, aki január végén bronzérmes volt a katari Grand Prix-n, Dohában.