• 2024 04 20

Előnyt szerzett az FTC idegenben a Bajnokok Ligájában

A Siófok lemondhat a továbbjutásról az Európa Ligában

A FTC női kézilabdázói négy gólos előnyt szereztek Podgoricában a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe kerülésért vívott párharcban. Míg a Siófok az Ikast ellen súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az Európa Ligában.

     A Ferencváros 28-24-re nyert a montenegrói Buducnost Podgorica otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája rájátszásának első fordulójában, szombaton. A visszavágót egy hét múlva rendezik Érden. A párharc győztese a francia Metz HB csapatával találkozik a negyeddöntőben, ahol a Győri Audi ETO KC ellenfele a norvég Storhamar HE vagy a dán Odense HB lesz.
   Jól kezdett az FTC (4-2), de a hetedik perctől felváltva estek a gólok. Rövid időn belül három ferencvárosi játékost is kiállítottak, Bíró Blanka pedig egyszer a saját kapujába ütötte a labdát (7-7), de ezt később egy büntető hárításával korrigálta. Mindkét oldalon hatékonyan működött a támadójáték, a védekezés kevésbé, ám így is őrizte egy-kétgólos előnyét a magyar együttes. Nem csak Bíró, a hazaiaknál Armelle Attingré is jól védett, ennek ellenére a Magyar Kupa címvédője három találattal ellépett, a szünetben pedig 15-13-ra vezetett.
    Az FTC legutóbb a 2002-es elődöntőben tudott párharcot nyerni a BL egyenes kieséses szakaszában, de a szombati meccs második félidejének elején komoly lépést tett afelé, hogy megtörje ezt a rossz sorozatot. Egy 3-0-s széria végén már öt találat volt a különbség, és bár Milena Raicevic vezérletével próbálta tartani magát a Buducnost, ekkor már a magyar együttes védekezése is jobban működött. A montenegrói csapat a kapusa lecserélésével létszámfölényes támadójátékkal próbálkozott, majd Adriana Cardoso de Castro belőtte a klub történetének 8000. BL-gólját, ennyit még egyetlen női csapat sem szerzett.
    A 46. percben még 25-20-ra vezetett az FTC, a folytatásban viszont jó néhány támadást és lövést elrontott, a Buducnost egyre hatékonyabban védekezett, és bár egy 4-1-es sorozattal felzárkózott, a meccset végül négy góllal megnyerték a vendégek.
    Angela Malestein hét, Alicia Stolle öt, Klujber Katrin négy találattal, Bíró Blanka 11 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Milena Raicevic kilenc, Ivona Pavicevic öt góllal, Armelle Attingré 16 védéssel zárt.
    A két csapat 16. egymás elleni tétmeccsén öt montenegrói siker és egy döntetlen mellett tizedik alkalommal győzött a Ferencváros.

Női Bajnokok Ligája, rájátszás, 1. forduló, 1. mérkőzés, Podgorica:
Buducnost Podgorica (montenegrói) - FTC-Rail Cargo Hungaria 24-28 (13-15)
    lövések/gólok: 39/24, illetve 51/28
    gólok hétméteresből: 6/4, illetve 4/2
    kiállítások: 10, illetve 10 perc

    A Siófok KC hazai környezetben 30-20-ra kikapott a dán Ikast HB csapatától a női kézilabda Európa-liga negyeddöntőjének szombati első mérkőzésén. A visszavágót egy hét múlva rendezik, a négyes döntőre pedig május 13-14-én kerül sor Grazban.    Mindkét együttes győzelemmel hangolt a találkozóra: a Siófok hazai pályán a Kisvárdát, a dán csapat - szintén házigazdaként - a Skanderborgot múlta felül. 
    Az Ikast - amely a mezőnyben egyedüliként jutott tovább százszázalékos teljesítménnyel a csoportkörből - kezdte jobban a mérkőzést (0-3), ezt követően zárkózott közelebb a Siófok. Egy-kétgólos dán előnnyel jutottak el a felek a huszadik percig, ekkor azonban az Ikast ismét három találatra növelte a különbséget. Uros Bregar vezetőedző időkérése sem változtatott a játék képén: noha a vendégek támadásában is akadtak pontatlanságok, határozott védekezésükkel elbizonytalanították a Siófok lövőit. Előbb csak felállt fal ellen, majd már ziccerben sem tudott eredményes lenni a magyar együttes, amely 12 percig nem tudta bevenni riválisa kapuját, a szünetre így ötgólos dán előnnyel vonulhattak a felek.
    A második játékrészből már majdnem öt perc telt el és még nem találtak be a fordulást követően a siófokiak: ekkor már nyolc gól volt a vendég előny (7-15). A második számú európai kupasorozatban 2019-ben arany-, 2021-ben ezüstérmes Siófok negyven perc elteltével talált magára támadásban, az Ikast megtorpanását kihasználva gyors gólokkal mínusz ötre zárkózott, azonban csak néhány percig tartott ki a hazai lendület, nyolc perccel a dudaszó előtt pedig már tízzel vezettek a vendégek (15-25). Ez a különbség meg is maradt a találkozó végéig: mind az eredmény, mind a mutatott játék figyelembe vételével rendkívül nehéz helyzetből várhatja a visszavágót a Siófok.
    A mérkőzés legeredményesebbjeként Ingvild Bakkerud a vendégeknél 12 kísérletéből 8-at váltott gólra, hazai részről Papp Nikoletta ötször volt eredményes.

Kézilabda, női Európa Liga, negyeddöntő, 1. mérkőzés, Siófok:

Siófok KC-Ikast HB (dán) 20-30 (7-12)
    lövések/gólok: 40/20, illetve 43/30
    gólok hétméteresből: 0/0, illetve 0/1
    kiállítások: 4, illetve 8 perc

Fotó:  MTI/Vasvári Tamás