• 2024 04 24

Magyarország rendező marad, csak másként

Kettőből egy magyar helyszín a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságon

Egy hónapja még teljes visszalépést fontolgatta a Magyar Kézilabda Szövetség, de valószínűleg az anyagi retorziók miatt a csökkentett üzemmód mellett döntöttek a rendezők, így Debrecen és Budapest közül csak az előbbi lesz házigazdája 2024-es női Európa-bajnokságnak.

               Hogy a 2020-ban elnyert rendezés mögül nyilvánvalóan az anyagiak miatt táncolt ki Magyarország, de végül az osztrákok segítsége kellett ahhoz, hogy anyagi és presztizsveszteség nélkül sikerüljön mindezt megtenni. Előbbinél nyilvánvalóvá vált, hogy hiába a hazai pálya, az MVM Dome megtöltése és a szervezés rentábilissá tétele korántsem lett volna könnyű az első 24 csapatos kontinenstornán. Utóbbi esetében a szintén elnyert női világbajnokság rendezése kérdőjeleződött volna meg. Így azonban a két társrendező végül besegített, így a magyar főváros szerepét az osztrák veszi át. 

                   Ez alapján két-két csoportnak Bázel, Innsbruck és Debrecen ad otthont. A középdöntőket Debrecenben és Bécsben játsszák majd a MVM Dome helyett. Bécs egyébként eredetileg az egyik középdöntő-csoport küzdelmeit rendezte volna.  Az elődöntőket és a helyosztókat is Bécsben játszák majd. 
                 A szervezők által javasolt játékterv szerint a bázeli C csoportból Debrecenbe, a D csoportból pedig Bécsbe utaznak tovább a továbbjutó csapatok. A két innsbrucki csoportból (E, F) továbbjutó válogatottak Bécsben folytatják a tornát. A változtatást és az új lebonyolítást az európai szövetség (EHF) végrehajtó bizottságának el kell fogadnia még májusban. A jövő évi lesz egyébként a 16. női Európa-bajnokság a sportágban, de az első, amelyen 24 válogatott vehet részt. A három rendező országon kívül a november 28. és december 15. között sorra kerülő torna biztos résztvevője a címvédő Norvégia is.