• 2024 04 24

Negyven pontos győzelem Izland ellen

Fotó: MTI/Vajda János

Hozta a kötelezőt a magyar női kosárlabda-válogatott, amelyik ötödik selejtező mérkőzésén 40 ponttal legyőzte Izlandot.

      Székely Norbert együttesének egy feladata volt csütörtökön este Miskolcon: Győzni, a lehető legtöbb ponttal Izland ellen. Az Eb-selejtező sorozatban ez volt az ötödik meccse a válogatottnak, amelyre vasárnap még egy találkozó vár majd Románia ellen. Azt is meg kell nyerni, de jelen állás szerint azt akár egy ponttal is elég. Hiszen a csoport végelszámolásánál az egymás elleni eredmény dönt. Így ha a mieink legyőzik keleti szomszédainkat, akkor a már európa-bajnoki résztvevő csoportelső Spanyolország után, Magyarország végez a második, míg Izland a harmadik helyen, mivel az északiak az oda-vissza meccsek után jobban állnak a románoknál.

       Ez leegyszerűsítette a csütörtöki nap képletét. Hiszen a csoportelső mögött a négy legjobb második juthat ki a szlovén-izraeli közös rendezésű kontinestornára, a magyar együttes pedig erre pályázik. A képlet azért egyszerű, mivel csak az első két helyzett elleni eredmények számítanak. A nemzeti együttes kétszer kikapott a spanyoloktól, így a továbbjutása azon múlik, hogy mennyire lesz jó a kosáraránya Izland és Románia ellen. 

         Reykjavikban több mint 50 ponttal győztek a mieink, és Miskolcon egy pillanatig se volt kérdés, hogy ki győz majd. Hiszen már az első félidő végén 20 pontos előnyben voltak Studerék. A második félidőben pedig megduplázták a különbséget. Igaz a 100 pontot nem sikerült megdobnia a csapatnak, főleg a halvány büntetőzés miatt. Viszont az mindenféleképpen pozitív volt, hogy Izland nem jutott el 50-ig sem. A csapat legjobbja Kiss Virág lett 17 ponttal. 

           Így már csak két dolga maradt a válogatottnak. Legyőzni vasárnap a románokat és szorítani, hogy a többi csoportban jól a alakuljanak az eredmények. 

Kosárlabda, női Európa-bajnoki selejtező, 5. forduló, C csoport, Miskolc:
Magyarország-Izland 89-49 (22-16, 27-13, 22-8, 18-12)
A magyar pontszerzők: Kiss V. 17 pont, Goree 16, Dubei 12, Dombai 9, Horváth 9, Kiss A. 7, Kányási 6, Studer 4, Varga 4, Wentzel 3, Török 2