• 2024 03 29

FTC bravúr, Veszprém vereség az Európa Ligában

Fotó: Fradi.hu

A Ferencváros házigazdaként 28-25-re legyőzte a francia Pays d'Aix csapatát a férfi kézilabda Európa-liga csoportkörének hetedik fordulójában, kedden.

       A házigazdák keretéből a két legtapasztaltabb játékos, Balogh Zsolt és Lékai Máté hiányzott. Borbély Ádám védéseire alapozva jól kezdett az FTC (7-4), és bár alapvetően egyik csapat sem erőltette a gyors támadásokat, a vendégek minden hazai hibát pillanatok alatt kihasználtak. Egy 4-0-s sorozat után a 24. percben már 13-8-ra vezetett a Ferencváros, amely a folytatásban is pontosabban játszott, és a szünetben háromgólos előnyben volt.
          A második felvonást a PAUC kezdte jobban, a magyar csapat ekkor többet hibázott, és a meccs során először a 43. percben hátrányba került (17-18). Erre Pásztor István vezetőedző úgy reagált, hogy a kapusának lecserélésével létszámfölényes támadójátékra állította át együttesét, ami eredményre vezetett, hiszen egy 6-1-es sorozat után 24-20-as előnyben voltak a fővárosiak, és ekkor már tíz perc sem volt hátra.
         A vendégek gyorsan visszazárkóztak mínusz kettőre, de a taktikusan, összeszedetten és motiváltan kézilabdázó Ferencváros - Nagy Bence góljával és Borbély újabb bravúrjával - biztosította a győzelmet, amivel életben tartotta továbbjutási reményeit.
        Nagy Bence hét, Imre Bence négy gólt lőtt, Borbély Ádám 16 lövést - közte két büntetőt - védett, így negyven százalékos hatékonysággal zárt. A túloldalon Adrien Vergely ötször talált be, Wesley Pardin nyolc lövést hárított.
    A két győzelemmel, egy döntetlennel és négy vereséggel csoportja ötödik helyén álló FTC egy hét múlva a svéd Ystads IF HF vendége lesz a második számú európai kupasorozatban. A nyolcaddöntőbe az első négy helyezett jut.

Kézilabda, férfi Európa Liga, csoportkör, 7. forduló, B csoport, Budapest:
Ferencvárosi TC-Pays d'Aix Université Club (francia) 28-25 (15-12)

   lövések/gólok: 49/28, illetve 45/25
    gólok hétméteresből: 4/3, illetve 3/1
    kiállítások: 10, illetve 2 perc

A Fejér B.Á.L-Veszprém házigazdaként 40-23-ra kikapott a német Göppingentől. A hazaiak keretéből Fercsik Dániel, Kristóf Mátyás, Miklós Gergő, Stranigg János és Szatmári Bence hiányzott. A gyorsabban és pontosabban kezdő németeknek a meccs elején volt egy 5-1-es sorozatuk, ennek ellenére a 11. percig szorosan alakult az állás. A veszprémiek előszeretettel lőttek középről, talajról, de az ellenfél magas védőjátékosai ezeket rendre hatástalanították. A házigazdák 10-7-es hátrányban a kapusuk lecserélésével létszámfölényes támadójátékkal próbálkoztak, de a hibáikat gólokkal büntette az ellenfél. Egyre többet rontottak a magyar játékosok - a rossz lövések mellett sok volt az eladott labda és a technikai hiba is -, ezt a legtöbbször kihasználta a Göppingen, amely a szünetben már kilencgólos előnyben volt.
    A második félidőben is sokat cserélt mindkét csapat, a németek nem elégedtek meg a tíz találatos vezetéssel és folyamatosan növelték a különbséget. Mindkét oldalon sorjáztak a hibák, ezért alacsony színvonalú volt a találkozó, amit végül 17 gólos különbséggel nyert meg a vendéggárda.
    Éles Benedek hét, Ludmán Marcell öt gólt szerzett, míg Balogh Tibor kilenc, Podoba János pedig öt védéssel zárt. A túloldalon David Schmidt, Josip Sarac, Till Hermann és Kevin Gulliksen is öt-öt alkalommal talált be, Julian Buchele pedig kilenc védést mutatott be.
    Az egy győzelemmel és hat vereséggel csoportja hatodik helyén álló Veszprém egy hét múlva Bartók Donát csapata, a svájci Kadetten Schaffhausen vendége lesz a második számú európai kupasorozatban. 

A csoport: Fejér B.Á.L-Veszprém - Frisch Auf Göppingen (német) 23-40 (11-20)
    lövések/gólok: 51/23, illetve 63/40
    gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/1
    kiállítások: 6, illetve 4 perc

     A Balatonfüred 33-30-ra kikapott a spanyol Granollers otthonában. A vendégek keretéből Bősz Levente, Bóka Bendegúz és Határ Péter hiányzott.  A meccs első negyedében jól tartotta magát a BKSE, ezért meglepő volt, hogy György László vezetőedző a 15. percben egy időkérés során némileg ingerülten kérte számon csapata nem megfelelő védekezését. Bár a hazaiak három találattal elléptek, a fürediek támadásban és védekezésben is tartották velük a lépést és visszazárkóztak, de a hajrában néhány hibát kihasználva megint háromgólos előnybe került a hatékonyabban lövő Granollers.
     A második félidőben már kiütközött a valós különbség a csapatok között, a spanyolok könnyedén lőtték góljaikat, és előbb egy 3-0-s, majd egy 4-0-s sorozattal a 42. percre eldöntötték a meccset. Az utolsó hat percben a magyar együttes egy 6-1-es sorozattal közelebb férkőzött a Granollershez, amelytől végül csupán három góllal kapott ki.
        A vendégeknél Milan Gostovic nyolc, Stevan Sretenovic öt gólt lőtt, Andó Arián 11 védéssel zárt. A hazaiaknál Antonio García Robledo kilenc, Bruno Reguart Massana hat alkalommal talált be.
       Az egy győzelemmel, egy döntetlennel és öt vereséggel csoportja ötödik helyén álló Balatonfüred egy hét múlva a horvát RK Nexe csapatát fogadja a második számú európai kupasorozatban. 

 C csoport: Fraikin BM Granollers (spanyol)-Balatonfüredi KSE 33-30 (17-14)
    lövések/gólok: 49/33, illetve 51/30
    gólok hétméteresből: 2/2, illetve 6/5
    kiállítások: 6, illetve 8 perc