• 2024 03 29

Napi hírhalom - 2023. február 6. hétfő

Sporthírek hétfőn

Tenisz: Fucsovics Márton, Marozsán Fábián és Piros Zsombor egyformán a Davis Kupában szerepelt a múlt héten - a magyar válogatott nagy csatában 3-2-re alulmaradt a franciákkal szemben a tatabányai selejtezőben -, ezzel együtt mindhárman előreléptek: Fucsovics jelenleg a 69., Marozsán a 160., Piros pedig a 181.

A nőknél a múlt heti, lyoni tornán nyolcaddöntős Bondár Anna három helyet rontva a 75. rajta kívül továbbra is Gálfi Dalma és Udvardy Panna szerepel az első százban, előbbi jelenleg a 92., utóbbi a 95.

Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic kettőse bejutott a második fordulóba az Abu-Dzabiban zajló, 780 ezer dollár (282 millió forint) összdíjazású keménypályás női tenisztorna páros versenyében.  A korábbi világelső duó a hétfői nyolcaddöntőben 1 óra 19 perc alatt, két játszmában győzte le az orosz Veronika Kugyermetova, Ljudmila Szamszonova párosát.
    Babos decemberben, csaknem másfél éves szünet után ismét együtt indult párosban a francia Kristina Mladenoviccsal, akivel rögtön megnyerték a dubaji versenyt. A kétszeres WTA-világbajnok és négyszeres Grand Slam-tornagyőztes duó januárban az Australian Openen kétszeres bajnokként a második fordulóban búcsúzott.

WTA-torna, Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emirátusok, páros, nyolcaddöntő:
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia)-Veronika Kugyermetova, Ljudmila Szamszonova (orosz) 6:3, 6:4

Kosárlabda: Székely Norbert szövetségi kapitány szerint az Izland elleni minél nagyobb arányú győzelem az elsődleges cél a magyar női kosárlabda-válogatott számára, amely a héten két miskolci mérkőzéssel zárja le az Európa-bajnoki selejtezősorozatot. A péntek óta együtt készülő nemzeti csapat csütörtökön Izlandot, vasárnap pedig Romániát fogadja a DVTK Arénában.  A júniusi, szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F és az I csoportból már csak a csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a tíz csoportgyőzteshez és a két rendezőhöz - amennyiben egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelentené.
      
    A csoport állása: 1. (és már Eb-résztvevő) Spanyolország 8 pont, 2. MAGYARORSZÁG 6, 3. Románia 5 (215-333), 4. Izland 5 (239-358)
   
    Az Eb-selejtező hátralévő magyar mérkőzései:
csütörtök, Miskolc: Magyarország-Izland 17.00
vasárnap, Miskolc: Magyarország-Románia 17.45

Taekwondo: A taekvondóban olimpiai ötödik, világ- és Európa-bajnok Salim Omar is indult, ám sérülés miatt vissza kellett lépnie a negyeddöntős szerepléstől a hétvégi isztambuli Elnök Kupán.
    

Jégkorong: Két helyen változott a héten a bolzanói felkészülési tornán szereplő férfi jégkorong-válogatott kerete.    A magyar szövetség honlapjának hétfői közlése szerint Vokla Roland és Nagy Krisztián helyett Szabó Dániel és Mihály Ákos kapott meghívót Kevin Constantine szövetségi kapitánytól. csapat csütörtökön a dél-koreai válogatott ellen lép először jégre az olaszországi viadalon, majd pénteken a házigazda olasz, szombaton pedig a magyarhoz hasonlóan szintén A-csoportos szlovén nemzeti csapattal találkozik.

Parasport: Két klasszis vívó, a többszörös paralimpiai érmes Krajnyák Zsuzsanna és a világbajnok kardozó Szatmári András lesz a nagykövete az idei Magyar Parasport Napjának, melyre hagyományosan február 22-én kerül sor.

Kosárlabda: Negyedik alkalommal rendezik meg a nyáron a Nemzetközi Kosárlabda Konferenciát Pécsen, amelyre Chris Finch, az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA) szereplő Minnesota Timberwoolves vezetőedzője is elfogadta a meghívást.