• 2024 04 19

Megnyílt a Magyar Virtuális Sportmúzeum

MTI/Máthé Zoltán

Elindult a hajramagyarok.hu oldal, az online térben létrehozott és a hazai sporttörténelem legnagyobb alakjait bemutató Magyar Virtuális Sportmúzeum.

       A csütörtöki ünnepélyes megnyitón Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy olyan intézmény született, ahol "modern környezetben, interaktív módon mutathatjuk be rendkívül gazdag sporttörténelmünket".  Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök, olimpiai bajnok - aki kezdettől bábáskodott a sportmúzeum létrehozásán - hangoztatta, hogy egy álom vált valóra a virtuális intézmény megszületésével, amellyel - ahogy fogalmazott - "talán elsők vagyunk Európában".
            Kiemelte, hogy a cél az emlékállítás, és hónapokig tartó rendkívül nagy munkáról beszélt, amelyben több mint százan dolgoztak tavaly áprilistól. "A sportmúzeummal az is a cél, hogy a magyar gyerekek szeressék történelmünket, büszkék legyenek rá, és virtuális módon is közelebb kerüljenek a sport világához" - mondta Schmitt Pál.
             A megnyitón számos olimpiai bajnok, sportszövetségi vezető és közéleti személyiség is megjelent. Ott volt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság, és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is, akik beszédükben méltatták az új intézmény létrejöttét. A megvalósulásban főszerepet vállaló Magyar Edzők Társaságának (MET) elnöke, Molnár Zoltán elmondta, hogy a sportmúzeumba az első körben több mint 3500 sportoló adatai kerültek be közel 5000 fotó mellett, s jelenleg 54 sportág képviselői találhatók meg az oldalon.  Az adat- és fényképtár a következő években tovább bővül, valamennyi magyar olimpikon szerepelni fog benne, s mindenki bekerül, aki akár egyszer is magára húzta a címeres mezt.