• 2024 04 29

Győzelem zárásként Montenegró ellen

Csoportelsőként zárt a magyar válogatott az Eb-selejtező sorozatban

A magyar labdarúgó-válogatott 3-1-re győzött Montenegró ellen az Eb-selejtező sorozat zárásaként, ezzel csoportelsőként fejezte be a sorozatot.

  1985-ben jutott ki utoljára egyeneságon a magyar labdarúgó-válogatott egy nagy világeseményre, akkor a 24 csapatos világbajnokságra. A sorozatot akkor Hollandia ellen a Népstadionban fejezte be a Mezey-csapat, amely 1-0-ra kikapott, így is csoportelsőként végzett, de a szép befejezés akkor nem sikerült. 

   Hasonló dologtól féltették sokan Szoboszaliékat, akik nemcsak a csoportelsőségért szálltak harcba vasárnap délután az utolsó Eb-selejtezőjükön Montenegró ellen, hanem a kontinenstornán egy esetleges második kalapos lehetőségért, valamint a hibátlan évért. Ugyanis utoljára 1976-ban volt példa arra, hogy a magyar labdarúgó-válogatott vereség nélkül teljesítette az évet, ezzel egyébként idén 12 meccsesre nőtt volna az együttes veretlenségi sorozata. 

    Az ünnepi hangulatban aztán nagy csata bontakozott ki, különösebb eredmény nélkül, hiszen gyakorlatilag érdemi helyzet nélkül telt el az első 35 perc. Sem a házigazda, sem a vendégegyüttes nem tudott érdemleges támadást végigvinni. A szakadni kezdő esőben Montenegró találta meg előbb a kapu felé vezető utat, egy szép fejpassz után a második válogatottságát Rubezsics egy közeli fejesgóllal ünnepelte, megszerezve a vezetést Montenegrónak. A Rossi-csapat leginkább tanácstalannak tűnt és úgy nézett ki, hogy ugyanaz következik, ami a selejtezősorozatban eddig mindig, vagyis két egymást követő mérkőzésen a mieink nem tudtak ugyanolyan magas szinten játszani.  

   A szünetben érkezett Nego és Kalmár a fehér mezes házigazda pedig elkezdett egyre nagyobb nyomást helyezni a vendégek kapujára. Mijatovics (nem feltétlen ezért), de megsérült, így kapusposzton kellett cserélniük a vendégeknek, Filip Djukics pedig bánhatta, hogy be kellett szállnia. 

    A második félidő közepén ugyanis 3 perc alatt hatalmasat változott a meccs képe. A 66. percben Nagy Ádám egy önfeláldozó szereléssel egyből Szoboszlaihoz passzolt, aki a jobb oldalról elindult befelé, három csel után pedig gyönyörűen kirúgta az ötös sarkáról a hosszú sarkot, amely ezúttal a jobb alsó volt. Két perccel később pedig megint jött a karmester nagy pillanata. A Liverpool játékosa ezúttal kényszerítőzött Ádám Martinnal, aki remekül adta vissza neki a labdát, Szoboszlai pedig ezúttal ballal a rövid felső sarokba emelte azt. 

       Közben 2-1 lett Belgrádban is. Itt a szerbek vezettek és a bolgárok fordítottak. Aztán később a házigazda ismét egyenlített. Montenegró pedig ezzel párhuzamosan bedobott mindent, amit még tudott. Előbb Oszmajics ugrott ki egyedül, de Dibusz védett. Majd Jovetics csavart 16 méterről remekül kapura, ennél csak a magyar kapus mentése volt parádésabb, aki ballal ütötte ki a kapuba egyébként beesni készülő labdát. 

    A 86. percben aztán ismét Dibusz pillanatai következtek. A monetenegóiak egy támadáson belül négyszer lőttek kapura a büntetőterületen belülről, de a magyar kapus ismét tartotta a győzelmet. Hol lábbal, hol kézzel védve. Majd végül a magasba emelte a labdát megnyugtatva minden magyar szurkolót. 

     A hajrára azért még akadt csattanó. A 94. percben szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat. Szoboszlai 16 méteres bombaerős lövését védte a a kapus, a kipattanót viszont kapásból az a Nagy Ádám lőtte a hálóba, aki 77. válogatottságán mindössze második gólját szerezte. 

     Az utolsó 30 perc így végül valóban gálaelőadás lett. A magyar csapat veretlen maradt az évben, 12 találkozó óta nem kapott ki és csoportelsőként zárt. Ami a legfontosabb, hogy a mieink a második kalapból várhatják a németország Európa-bajnokság sorsolását, amelyet december 2-án rendeznek majd. 

Eb-selejtező, G csoport, 10. (utolsó) forduló, Budapest:
Magyarország-Montenegró 3-1 (0-1)
Puskás Aréna, 65 ezer néző, v.: Danny Makkelie (holland)
    gólszerzők: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (93.), illetve Rubezic (36.)
    sárga lap: Szoboszlai (26.), Gazdag (35.), Dibusz (78.), Nagy Zs. (87.), illetve Camaj (13.), Savic (18.), Rubezic (34.), Vesovic (47.), Vujacic (70.), Raickovic (88.), Kuc (92.)

    Magyarország: Dibusz - Balogh, Lang, Szalai A. - Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 94.), Styles (Horváth K., 64.), Nagy Zs. - Gazdag (Kalmár, a szünetben), Szoboszlai - Ádám (Németh A., 78.)


Fotó: MTI/Kovács Tamás