• 2024 04 29

Nagy hajrával maradt veretlen a Győr a női kézilabda Bajnokok Ligájában

A DVSC hazai pályán szenvedett vereséget

Majdnem teljesen sikeres szombatot tudhattak maguk mögött a magyar női kézilabda együttesek a nemzetközi porondon. Hiszen két győzelem és egy vereség a szombati mérlegük.

 A Győri Audi ETO szenvedős találkozón, nagyot fordítva 31-29-re legyőzte a vendég SG BBM Bietigheimet a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének nyolcadik fordulójában. 

    A hétközi ferencvárosi bajnoki rangadón meglepően sima vereséget szenvedő Győr azzal a céllal lépett pályára a számára az őszi idényt lezáró találkozón, hogy megőrizze hibátlan mérlegét, amellyel egyedüli együttesként büszkélkedhetett a BL-ben.
    Egy hete Németországban 34-26-ra diadalmaskodott az ETO. A Bietigheimből hiányzott a maródi Szikora Melinda, míg Faluvégi Dorottya helyet kapott ugyan a keretben, ám ő sem volt bevethető sérülés miatt.
    Nagy iramban indult a mérkőzés, a Győrön valamelyest még érződött az a visszafogottság, amely a Ferencváros elleni találkozó egészét jellemezte a kisalföldieknél, a szokottnál több hibát követtek el, miközben a Bietigheim remekelt. A kiegyenlített kezdés (8-8) után a 22. percben ötgólos vendégelőnyt mutatott az eredményjelző (10-15). A kapuban 50 százalék körül teljesítő Rinka Duijndam védései tartották a lelket a hazaiakban a kapkodó játékot, technikai hibák sorozatát hozó pediódusban, amelyben kilenc perc leforgása alatt egyszer talált be a Győr, miközben a védelme szinte átjáróháznak bizonyult.
    A szünetben négy találat volt Ulrik Kirkely vezetőedző együttesének hátránya. Az ETO egy kettős emberelőnyt lőtt gól nélkül tudott le a pihenő után, miközben a vendégek változatlanul könnyedén jutottak ziccerhez vagy hétmétereshez. Húsz perccel a dudaszó előtt még öt gól volt a különbség (17-22), innen sikerült ötven másodperc alatt kéttalálatnyira zárkóznia a Győrnek (20-22). Ez nagy lökést adott a házigazda csapatnak, amely védekezésben tüzesebbé vált és a közönség támogatását is jobban élvezhette ebben a periódusban, miközben a fáradni látszó Bietigheim a korábbiaknál többet hibázott. Tíz perccel a vége előtt egyenlített az ETO (26-26). A záró öt percen belül hetest rontott a német csapat, a Győr pedig az 57. percben - a mérkőzésen először - vezetést szerzett (29-28), innen pedig már nem engedte ki kezéből a nehezen kiszenvedett sikert.
    A mezőny legeredményesebbjeként Bruna Almeida de Paula nyolcszor volt eredményes, Győri-Lukács Viktória hat, Estelle Nze Minko öt góllal, Duijndam 14 védéssel járult hozzá a sikerhez.   

Kézilabda, női Bajnokok Ligája, csoportkör, 8. forduló, A csoport, Győr, Audi Aréna:
Győri Audi ETO KC-SG BBM Bietigheim (német) 31-29 (13-17)
    lövések/gólok: 48/31, illetve 48/29
    gólok hétméteresből: 4/2, illetve 6/3
    kiállítások: 2, illetve 6 perc

A DVSC Schaeffler saját közönsége előtt 30-23-ra kikapott a CSM Bucuresti együttesétől a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének nyolcadik fordulójában.

    Két, egyformán hétpontos együttes várta a szombati találkozót a Hódos Imre Sportcsarnokban. Egy hete idegenben 29-29-es döntetlennel szerzett pontot Szilágyi Zoltán vezetőedző együttese, ezúttal a hazai pálya mellett fontos változás volt, hogy sérülés miatt az ellenfélnél akadt egy nagy hiányzó Cristina Neagu személyében.
    Elrontott ziccerekkel és kimaradt büntetőkkel - köztük dupla kapufással - kezdett a házigazda csapat, amely tíz és fél percig (!) nem tudott betalálni, a rendre lefelé tartó lövéseket sorra hárította a vendégek hálóőre, Evelina Eriksson, elbizonytalanítva a DVSC játékosait. Így bár Catherine Gabriel is mutatott be bravúrokat a debreceni kapuban, 0-4-gyel indult az összecsapás. A DVSC támadójátékának hatékonysága Szilágyi Zoltán időkérése után javult, ennek ellenére tartotta a négy-öt gólos előnyét a bukaresti gárda, és mivel a játékrész hajrájában ismét gyenge volt a hajdúságiak helyzetkihasználása - az első harminc percben nem jutottak el tíz gólig -, hattalálatos különbséggel vonulhattak el a szünetre a felek. Eriksson 52 százalékos hatékonysággal védte a CSM kapuját az első félidőben.
    A második játékrész elején elöl és hátul is jobb teljesítményt nyújtott a vendéglátó együttes, és bár továbbra is akadtak hibák, sikerült hosszú idő után két gólra zárkózni (16-18). Visszaállította azonban a négy találat környéki különbséget a CSM Bucuresti, amely kettős emberhátrányban is eredményes tudott lenni. Ismét visszaesett a debreceni pontosság, a vendégek pedig rendre büntették a hibákat, miközben Eriksson változatlanul ihletett formában védett. A hajrában növelte előnyét a bukaresti csapat a hitét vesztő Debrecen ellen, és végül hét találattal kerekedett felül.
    A mezőny legeredményesebbje a bukaresti Angela Stoica lett nyolc góllal, Emilie Hegh Arntzen hétszer volt eredményes, míg debreceni részről Planéta Szimonetta hatszor talált be.

 Női Bajnokok Ligája, csoportkör, 8. forduló, A csoport, Debrecen:
DVSC Schaeffler-CSM Bucuresti (román) 23-30 (9-15)
    lövések/gólok: 52/23, illetve 43/30
    gólok hétméteresből: 8/3, illetve 4/4
    kiállítások: 8, illetve 10 perc

  A Praktiker-Vác kettős győzelemmel vette sikerrel a női kézilabda Európa-liga selejtezőjének második fordulóját, a török Kastamonu Belediyesi elleni párharc szombati visszavágóján idegenben 33-32-re nyert.

    Egy hete hazai pályán 37-21-re nyert a Vác, szinte tét nélkülivé téve a törökországi visszavágót. A vendégek nem nevezték a meccsre a Ferencvárostól kölcsönvett Bordás Rékát, mert akkor a válogatott beálló nem léphetne pályára a fővárosiak színeiben januártól a Bajnokok Ligájában.
    Lassan lendültek játékba a felek, a vendégeknél számos hiba miatt akadozott a támadójáték, és a védekezés sem működött hatékonyan, ennek ellenére 1-2 gólnál jobban nem tudott ellépni a török rivális. Herbert Gábor vezetőedző a fiatal játékosait is bevetette, s az első félidő hajrájában valamelyest koncentráltabban támadó Vác kétgólos előnnyel vonulhatott szünetre.
    A fordulást követően is hasonló volt a játék képe, a Kastamonu a váci hibákat kihasználva tartotta a szoros eredményt. A magyar együttes továbbjutása egy percig sem forgott veszélyben, a győzelem viszont csak a kiélezett végjátékban dőlt el, a Vác Kuczora Csenge hétmétereséből szerezte meg a döntő gólt, aki a mezőny legeredményesebbjeként tízszer volt eredményes. Az ugyancsak válogatott kerettag Bukovszky Anna - aki az első félidőben volt kapuban - három védéssel járult hozzá a sikerhez.
    A hatodik egymás elleni mérkőzésen három török siker mellett harmadszor nyert a Vác.
    A második számú európai kupasorozat mezőnyének másik magyar tagjának, a Mosonmagyaróvárnak nem kell selejtezőt játszania, így két magyar együttes lesz érintett a csoportkörben, amelynek sorsolását csütörtökön rendezik.

Kézilabda, női Európa-liga,  Eredmény, selejtező, 2. forduló, visszavágó:
Kastamonu Belediyesi GSK (török) - Praktiker-Vác 32-33 (14-16)
    lövések/gólok: 45/32, illetve 48/33
    gólok hétméteresből: 3/1, illetve 8/8
    kiállítások: 12, illetve 12 perc
    továbbjutott: a Praktiker-Vác kettős győzelemmel, 70-53-as összesítéssel.

 A magyar légiósok közül Korsós Dorina hat kísérletből négyszer volt eredményes a Rapid Bucurestiben, amely 35-30-ra alulmaradt a címvédő Vipers Kristiansand vendégeként. Háfra Noémi egyetlen lövését kihagyta és nem tudott segíteni a Buducnost Podgoricán, amely hazai pályán 34-21-re kapott ki a Brest Bretagne csapatától.