• 2024 04 29

Ismét Eb-résztvevő a magyar labdarúgó-válogatott

Utolsó perces góllal elért siker Szófiában

A magyar labdarúgó-válogatott ott lesz a jövő évi Európa-bajnokságon, mivel csütörtökön a 97. percben esett öngólnak köszönhetően 2-2-es döntetlent játszott a bolgár csapattal a szófiai selejtezőn.

        1985-ben volt példa utoljára arra, hogy a magyar labdarúgó-válogatott már az utolsó előtti mérkőzésen kiharcolhatta egy nagy tornára való kijutást. Akkor Bécsben a Hannapi-stadionban nagyon biztosan verte az osztrákokat a Mezey-csapat. Persze összehasonlítani az akkori vb-, illetve a mostani Eb-selejtezőt csak a história miatt volt érdemes, hiszen teljesen más volt a két nemzeti tizenegy története.

          A kontinenstornára való kijutásról döntő meccs pedig ugyanolyan viharosra sikerült, ahogyan a helyszínválasztás a Bolgár Szövetségnek. A házigazda addig költöztette volna el az új szövetségi kapitánya bemutatkozását a hazai szurkolók tiltakozása elől, hogy az végül visszakerült az eredeti helyszínére, vagyis Szófiába, de továbbra is nézők nélkül. Illetve egy kisebb, de annál hangosabb magyar csoport azért valahogy bejutott a stadionba. 

          A 10. percben pedig már vezetett a magyar együttes. Szoboszlait némileg vétlenül orrba ütötte Antov, az így kiharcolt szabadrúgást pedig a sértett erővel lőtte a kapu elé, amelybe bedobta magát Ádám Martin és közvetlen közelről fejelt a hálóba. Ádám harmadik válogatott gólját fejelte és ekkor nagyon jól alakult a találkozó. A magyar csapat fölényben játszott és kereste a lehetőséget, hogyan növelje az előnyét. Azonban mindez hiába, hiszen a bolgárok első valamire-való támadása és kapura lövése góllal végződött. Egy remek kontra végén Delev kapura csavarása megpattant Langon és úgy vágódott a bal felsőbe. A döntetlen és az ezzel járó egy pont viszont továbbra is Eb-kijutást ért. 

          A 37. percben aztán még jobb lett a helyzet, hiszen Ádám Martinba Antov kíméletlenül beletalpalt és a második sárgája után mehetett is zuhanyozni. Nem sokkal később Botka buktatásáért piros lapot osztott ki a lengyel játékvezető. Aztán visszanézte a VAR-ral együtt és így már Botka kapott sárga lapot műesésért és a bolgárok nem fogyaztoztak kilenc főre. 

                A fordulás után aztán jöttek egymás után a magyar helyzetek, de sem Ádám, sem Styles, sem Szoboszlai, sem Nego nem tudta növelni az előnyt. Az emberelőny pedig kiegyenlítődött, miután Kerkez megkapta a második sárga lapját. Mind a két kártyát az ellenfél tizenhatosán belül szerezve. Az elképesztő fegyelmezetlenség után továbbra is dominált a magyar csapat, de a házigazda szerzett vezetést. Deszpodov esését ugyanis a játékvezető büntetőnek ítélte és ezúttal nem kapott segítséget a VAR szobából. A sértett pedig kíméletlenül belőtte a büntetőt, így aztán már vezetett a fehér mezes hazai együttes. 

                   A Rossi-gárda pedig innen kíméletlen versenyt futott az idővel. Nagyon akarták Szoboszlaiék a sikert, de úgy tűnt, hogy az elképzelés hiányzik ehhez. A magyar válogatott csapatkapitánya kétszer is jó harmincról lőhetett szabadrúgást, de előbb a kapus védett, utána pedig centiken múlt a gól. Akkor is, amikor a hosszabbítás harmadik percében Naumov védte Szoboszlai közeli lövését. 

                Aztán amikor bárki azt hihette, hogy ez a szekér elment, jött az utolsó utáni perc. Ugyanis a hat perces hosszabbítás 97. percben Szoboszlai előre ívelt labdájára mindenki ugrott, de Petkov a saját kapujába csúsztatta a labdát. Ezzel a góllal egyenlített Magyarország és ezzel az egy ponttal kiharcolta az Európa-bajnoki részvételt. 

                 Sorozatban 11 meccsen maradt veretlen a gárda és a sorozat utolsó két meccsén Kaunasban és Szófiában, hogyha nyögvenyelős játékkal is, de megszerezte a kijutáshoz szükséges két pontot. Vasárnap következhet egy gálameccs a selejetezők lezárásaként Montenegró ellen. 

Európa-bajnoki selejtező, G-csoport, 9. forduló, Szófia, Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, zárt kapuk mögött

Bulgária-Magyarország 2-2 (1-1)

Játékvezető: Stefanski (lengyel)

Bulgária: Naumov – V. Popov, A. Petkov, Antov, Nedjalkov – F. Krasztev, Csocsev (Atanaszov, 43.), Gruev – Deszpodov (Ruszev, 83.), Mincsev (Kolev, 72.), Delev (Sz. Ivanov, 83.). Szövetségi kapitány: Ilian Iliev

Magyrország: Dibusz – Botka (Kalmár, 81.), Lang, Szalai A. – Nego (Gazdag, 81.), Nagy Á., Styles, Kerkez – Szoboszlai, Csoboth (Nagy Zs., 59.) – Ádám Martin (Németh A., 74.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerzők: Delev (24.), Deszpodov (79. – 11-esből), ill. Ádám Martin (10.), A. Petkov (90+7. – öngól)

Kiállítva: Antov (36.), ill. Kerkez (57.)