• 2024 05 24

"Csúnya mérkőzésen" magyar siker Helsinkiben

Studer, Lelik és Juhász egyaránt 11-11 pontot szerezve vezette győzelemre a mieinket

Második mérkőzését is megnyerte a magyar női kosárlabda válogatott az Eb-selejtező sorozatban. Finnország hazai pályán sem tudott negyedet nyerni Székely Norbert csapata ellen.

Női kosárlabda Eb-selejtező, B csoport, 2. forduló, Helsinki, Finnország:
Finnország-Magyarország 56-67 (13-15, 15-16, 15-15, 13-21)
A magyar pontszerzők: Studer 11, Lelik 11, Juhász 11, Kiss 8, Dubei 8, Aho 7, Határ 6, Goree 5
    
    A júniusban Ljubljanában Európa-bajnoki negyedik magyarok csütörtökön a szlovénok ellen kezdték meg a hatmeccses selejtezőt, és 70-51-re nyertek Sopronban. A finnek ugyanakkor 75-65-ös győzelmet arattak Bulgáriában.
    Székely Norbert szövetségi kapitány együttese szombaton kora délután érkezett meg Helsinkibe, a szakmai stáb pedig egy kora esti edzést vezényelt a csapatnak, amelyben nem történt változás a csütörtöki meccshez képest.
    Ami az ellenfelet illeti, az északiak 1987 óta nem szerepeltek Eb-n, az idei kontinenstorna selejtezőjét pedig nyeretlenül zárták. Jelenlegi keretükből kiemelkedik a 196 centis Awak Kuier, aki Kairóban született, dél-szudáni származású, 2021 óta nyaranta a WNBA-s Dallas Wingsben szerepel, Európában pedig az olasz Veneziát erősíti.
    A nemzetközi szövetség kedden közzétett erősorrendjében a magyarok a 36 csapatból a negyedik, a finnek pedig a 18. helyen állnak.
    A vasárnapi meccsen a vendégek 5-7-nél vezettek először, majd jobbára a finnek voltak előnyben. A magyar csapatban - amelynek ezúttal nem érvényesült a magassági fölénye úgy, mint csütörtökön - különösen Lelik Réka volt elemében, a félidő pedig Aho Nina dudaszós triplájával zárult le 28-31-es állásnál.
    Térfélcsere után Kuier vette vállaira a hazaiakat, így a csapatkapitány Dubei Debóra triplái ellenére továbbra sem sikerült lerázni a rendkívül elszántan küzdő kék-fehéreket. A 43-46-ról indult zárószakaszban hét pontra nőtt a magyar előny, amely azonban három perc alatt elolvadt, és a 45. percben 51-50 állt a nagyórán. Válaszul egy 9-0-ás roham következett a török Mersinben légióskodó Kiss Virág és Studer Ágnes, valamint a WNBA újonccsapatába beválasztott Juhász Dorka főszereplésével, így a magyarok továbbra is százszázalékosak, és csoportelsőként várják a 2024-es folytatást.
    Székely Norbert szerint a nemzeti csapat nagyon fontos győzelmet aratott.
    "A játékunk nem volt kiemelkedő, de védekezésünkkel és a szívünkkel helyre tettünk a mérkőzést" - nyilatkozta a Kossuth Rádiónak. "Az elmúlt években sokat fejlődött finnek ellen tudtunk nyerni idegenben egy kiélezett meccsen, amelyen nem volt sok különbség a csapatok között, és a végén alakult ki a legnagyobb különbség. Most már az olimpiai selejtezőre fókuszálhatunk, sok játékelem a helyére került, de látni kell a hibákat is, például a labda nélküli mozgásokban" - fűzte hozzá a kapitány.
    Az olasz Schiónál légióskodó Juhász Dorka szerint az ellenfél igencsak megnehezítette a válogatott dolgát.
    "Sok hibával játszottunk, csúnya mérkőzés volt, de szívünkkel és a küzdeni tudásunkkal meg vagyok elégedve" - mondta a szövetség közösségi oldalán. "Sok mindent kell még kijavítani a februári olimpiai selejtezőre, de ez is egy lépés volt afelé a csapat felé, akik akarunk lenni. Két meccsből kettőt megnyertünk, ez volt a célunk, és ez ad majd magabiztosságot a soproni meccsekre" - tette hozzá.    
    A Székely-csapat jövő novemberben folytatja a selejtezősorozatot hazai pályán, Bulgária ellen. A 40. Eb-nek Csehország, Németország, Görögország és Olaszország ad otthont 2025-ben, ez lesz az első alkalom, hogy négy országban rendezik meg a kontinenstornát.
    A válogatott legközelebb februárban olimpiai selejtező tornán szerepel Sopronban.


Fotó: FIBA    

A csoport másik mérkőzésén:
Szlovénia-Bulgária 78-63 (14-17, 21-19, 27-16, 16-11)
    
Az állás: 1. Magyarország 4 pont, 2. Finnország 3 (131-132), 3. Szlovénia 3 (129-133), 4. Bulgária 2
    
A magyarok további menetrendje az Eb-selejtezőben:
2024. november 7.: Magyarország-Bulgária
2024. november 10.: Szlovénia-Magyarország
2025. február 6.: Magyarország-Finnország
2025. február 9.: Bulgária-Magyarország