• 2024 05 02

Döntetlen Belfastban

Fotó: MLSZ

A magyar női labdarúgó-válogatott 1-1-es döntetlent játszott Észak-Írország vendégeként a Nemzetek Ligája B divíziójának keddi játéknapján, Belfastban.

   Pápai az első félidőben háromszor is eldönthette volna az északír-magyar Nemzetek Ligája meccset. Rögtön a találkozó elején egy az egyben vezethette a labdát a kapusra, de Turner bravúrral védett. De a hazai hálóőr nemcsak ekkor hárított. Az első játékrészben jelentős magyar mezőnyfölény és több vendéghelyzet volt Belfastban, ami azért is jelentős, mert a zöld mezes hazaiak az előző Európa-bajnokság mezőnyének a tagjai voltak. De sem a magyar, sem az egyetlen haza helyzetből sem született gól. 

    Az előző körben Gyirmóton a mieink a hosszabbítás utolsó pillanatában harcolták ki a gőzelmet, ezúttal viszont előrébb hozták volna a három pont megszerzését. A Nemzetek Ligája keddi játéknapján egébként az idei vb-résztvevő Írország éppen csak nyerni tudott Tiranában, így az íreknek 12, Albániának 1 pontja lett, míg az észaír-magyar meccs előtt a mieinknek négy, a házigazdáknak 3 pont állt a neve mellett a tabellán. A női Nemzetek Ligáját a férfihoz hasonlatosan hozták létre, de jóval kiélezettebb szabályokkal. Ugyanis a B-liga soportelsői feljutnak az A-ba. Viszont a másodikok is játszhatnak az A-liga harmadikjaival a legfelső szintért. Igen ám, de minden csak hajszálon múlik, hiszen a csoportnegyedikek kiesnek a C-ligába, de a harmadikok közül  a legrosszabbak szintén. A többiek pedig lefelé osztályoznak, nem felfelé. Így a belfasti meccs ennek fényében is fontos volt. Hiszen a csoportban a magyar és északír válogatott még játszik a favorit írekkel valamint az albánokkal is. De az albánok sem esélytelenek, hiszen ők a két közvetlen riválisukkal csatáznak majd a kiesés elkerüléséért.

    Nos ennyi matek után az sem mindegy, hogy Margaret Kratz csapata hogyan muzsikál az NL-ben. Hiszen a női válogatott német szövetségi kapitánya korábban úgy nyilatkozott, hogy a második selejtező sorozatban lehet reális esélye a csapatnak kijutni egy nagy tornára. Ez pedig a következő Eb-selejtező lehet. 

    Ami Belfastban is látszott, hogy a válogatott mit szeretne játszani és kikkel. Ami viszont biztos, hogy a gárdának még meg kell tanulni győznie, vagyis belőni a helyzeteit. Ugyanis az nem elég, hogyha csak egyesével gyűjti a pontokat a válogatott. Igaz a világbajnoki selejtezők után az sem mindegy, hogy a mieink négy meccsből eddig csak egyszer kaptak ki. 

    A második félidő kis különbséggel úgy folytatódott, ahol az első abbamaradt, azzal a különbséggel, hogy a mieink megszerezték a vezetést. Zeller Dóra szögletből csavart a kapu elé, a labdába senki sem ért bele, így a magyar csatár megszerezte a vezetést. A győzelmet viszont ezúttal nem sikerült kicsikarni. Az észak-írek a második félidőben háromszor kerültek helyzetbe. Az első lehetőségüknél egy passz hosszúra sikerült. A másodiknál viszont Maxwell egy 15 méteres bombagóllal egyenlített. Végül a hajrában Szűcs bravúrja kellett ahhoz, hogy a háromból legalább egy magyar pont megmaradjon. 

    A magyar válogatott végül 1-1-es döntetlent játszott Belfastban, ami a meccs javarészét figyelve csalódást kellhet, de összességében pozitív eredmény. A észak-írek elleni négy pont ugyanis továbbjutást érhet abban az esetben, hogyha mindenki hozza a papírformát. Vagyis a már csoportelső Írország megnyeri az utolsó két meccsét, vagyis legyőzi Észak-Írországot is. A meink pedg megverik hazai környezetben Albániát. Igaz ezekre a kérdésekre csak decemberben kapunk majd választ. 

 Nemzetek Ligája, B divízió, 1. csoport, 4. forduló, Belfast
Észak-Írország - Magyarország 1-1 (0-0)
gólszerzők: Maxwell (80.), illetve Zeller (56.)
    Az állás: 1. Írország 12 pont, 2. Magyarország 5 (5-8), 3. Észak-Írország 4 (4-7), 4. Albánia 1