• 2023 12 03

Fürjes Balázs a NOB állandó tagja lett

Újra magyar sportvezető a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagja lett Fürjes Balázs, miután a szervezet Mumbaiban zajló közgyűlése a végrehajtó bizottság szeptemberi javaslatának megfelelően kedden megválasztotta a posztra.

"Az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak, a magyar olimpiai mozgalomnak szól, ez nyilvánvaló. Az én dolgom továbbra is az olimpiai mozgalom és a magyar sport alázatos szolgálata, egy csapattagként a sok közül. Köszönöm az egész magyar olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), Gyulay Zsolt elnök, egykori és jelenlegi NOB-tagunk, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, valamint a többi bajnokunk egységes támogatását" - mondta a szavazást követően az 51 éves Fürjes, aki elsöprő többséggel, a szavazatok több mint kilencven százalékával lett a NOB állandó tagja.
    Hozzátette: "Schmitt Pál tanácsaira nagyon számítok a jövőben is - négy évtizedet töltött a NOB-ban, minden a kisujjában van, mindenkit ismer, mindent tud, hatalmas tekintélye van a tagság körében. Számomra hatalmas megtiszteltetés és még nagyobb felelősség ez a megbízatás, amelyet a magyar olimpikonok, olimpiai mozgalom érdekeit szem előtt tartva fogok ellátni. Egyedül biztosan nem menne, mindig a csapatmunkában hittem. A magyar sport számíthat rám, és én is számítok csapattársaim együttműködésére."
              "A NOB-tagság szép és felelősségteljes feladat, Fürjes Balázsnak pedig megvan a tudása és a rátermettsége ahhoz, hogy jól végezze ezt a munkát is. Örömmel támogattam a pályázatát, és a következő években szívesen segítem a munkáját, amennyiben erre igényt tart" - mondta Schmitt Pál egykori MOB-elnök, akit szintén Indiában, Újdelhiben tartott közgyűlésen, 1983-ban választottak meg NOB-tagnak.
       Fürjest a MOB kérte fel március végén, hogy nyújtsa be pályázatát az állandó NOB-tagságra. A sportvezető ezt áprilisban pályázta meg, jelentkezését pedig az angol Anna hercegnő vezette tagfelvételi bizottság pozitívan bírálta el a nyár folyamán. Ezt követte a NOB végrehajtó bizottságának szeptemberi döntése, miszerint a nyolc jelölt, köztük Fürjes megválasztását javasolták a közgyűlésnek. Kedden az Olimpiai Chartának megfelelően a kandidálókról a NOB teljes tagsága döntött.
    Az újonnan megválasztott tagok között Fürjes a legfiatalabb, és fiatalabb a teljes tagság átlagéletkoránál is. A szavazáson mind a nyolc jelölt megkapta a NOB-tagsághoz szükséges többséget.
    Az ötkarikás történelemben Fürjes lett a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag Kemény Ferenc, gróf Andrássy Géza, Muzsa Gyula, ifj. Horthy Miklós, Mező Ferenc, Csanádi Árpád és Schmitt Pál után. Aján Tamás mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be.
    Fürjes Balázs állandó, saját jogon megválasztott tagként 70 éves koráig bizonyosan a NOB tagja marad, és a NOB közgyűlésének döntésével mandátuma meghosszabbítható akár több alkalommal is. Legutóbb az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke volt és jelenleg is tagja a 2032-es brisbane-i ötkarikás játékokat előkészítő NOB-bizottságnak.
    Megválasztásával biztosított maradt a folyamatos magyar képviselet a világ legrangosabb nemzetközi sportszervezetében. Korábban Schmitt Pál volt állandó tagja Magyarországról a NOB-nak, de ez tiszteletbeli tagsággá változott a sportvezető 80. életévének betöltésével tavaly, Gyurta Dánielt pedig nyolc évre választották be a sportolói bizottságba, mandátuma a jövő évi párizsi olimpiával lejár.