• 2024 06 25

Meglepetések a hazai birkózó válogatón

Fotó: MBSZ

Meglepetéseket hozott szombaton az év első kötött-, szabadfogású és női birkózó válogatóversenye a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA), ahol több versenyző súlycsoportot váltva tudta borítani a papírformát.

        A kötöttfogásúak 87 kilós súlycsoportjának küzdelme ígérkezett a legérdekesebbnek, mivel több klasszis birkózó is verseng a címeres mezért. Losonczi Dávid, az ESMTK versenyzője az első mérkőzésén az Európa-bajnoki harmadik Szilvássy Eriket múlta felül pontozással, majd a második körben a tavalyi U23-as világ- és Európa-bajnok Takács Istvánt győzte le, így hibátlanul zárta az idei első megmérettetést.

          A verseny egyik legnagyobb meglepetését a szintén kötöttfogású 82 kilogrammban Eb- és vb-bronzérmes Lévai Tamás okozta, aki két kategóriával feljebb, a 97 kilóba mérlegelt, majd az első körben két vállra fektette a súlycsoport legesélyesebb versenyzőjét, a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alexet. A Lévai testvérek közül az Eb-n és a vb-n is ezüstérmes Zoltán a 77 kilóban, míg Levente 67 kilóban lett első, így mindhárman aranyéremmel térhettek haza. A minszki Európa Játékokon ezüstérmes Torba Erik ismét 60 kilóban állt szőnyegre, ahol a világbajnoki ötödik Kecskeméti Krisztiánt győzte le technikai tussal.
              A lányoknál az alacsony indulószám ellenére is színvonalas mérkőzéseket láthattak a szurkolók, ugyanis Pók Karolina az utolsó másodpercekben fordította meg a meccset az U23-as Eb-bronzérmes Szabados Noémi ellen. A Magyar Birkózó Szövetség újonnan honosított orosz versenyzője, Orsós Sztálvira az 55 kilóban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az U23-as vb-bronzérmes Szél Anna tavalyi 62 kilogrammos szereplése után visszafogyott az 57 kilóba, és magabiztosan nyerte régi-új kategóriáját a sérült Dollák Tamara távollétében, aki a tavalyi budapesti Eb-n harmadik lett. Ugyancsak nem indult a szombati viadalon a 76 kilós Nagy Bernadett, aki szintén harmadik helyen végzett a tavalyi kontinenstornán, így végül ebben a súlyban a még csak 18 éves junior Eb-győztes Nyikos Veronika ünnepelhetett.
             Szabadfogásban nem történt nagyobb meglepetés, a legkiemelkedőbb teljesítményt az Eb-ezüstérmes Ligeti Dániel érte el, aki pontveszteség nélkül győzött Csepelen.

Birkózó válogató, Csepel, kötöttfogású győztesek:
 55 kg: Németh Milán (CVSE)
 60 kg: Torba Erik (BHSE)
 63 kg: Andrási József (BHSE)
 67 kg: Lévai Levente (BHSE)
 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE)
 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE)
 82 kg: Királyházi Miklós (BHSE)
 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK)
 97 kg: Lévai Tamás (BHSE)
130 kg: Vitek Dáriusz (BHSE)
    női győztesek:
50 kg: Szekér Szimonetta (BHSE-KIMBA)
53 kg: Matyi Vivien (ESMTK)
55 kg: Orsós Sztalvira (Csepel BC)
57 kg: Szél Anna (OSBK)
59 kg: Szabó Nikolett (FTC)    
62 kg: Páli Mirella (OSBK-KIMBA)
65 kg: Elekes Enikő (KSC-KIMBA)
68 kg: Pók Karolina (Vasas SC)
72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Dunaújváros-KIMBA)
76 kg: Nyikos Veronika (Dunaújváros-KIMBA)
    szabadfogású győztesek:
 57 kg: Lengyel László (FTC-KIMBA)
 61 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK)
 65 kg: Gombos Alex (FTC-KIMBA)
 70 kg: Nagy Marcell (Csepeli BC-KIMBA)
 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya SC)
 79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE)
 86 kg: Mezei Patrik (Dorog-KIMBA)
 92 kg: Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA)
 97 kg: Végh Richárd (Érdi Spartacus-KIMBA)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás)