• 2024 04 19

Az Újpest hátrányból győzött a Honvéd ellen

A Mezőkövesd a Puskás Akadémia, a Kecskemét a MOL Fehérvár ellen tartotta otthon a három pontot

Vasárnap három találkozóval folytatódott az OTP Bank Liga idei első fordulója. Mindhármon hazai győzelem született.

OTP Bank Liga, 17. forduló:
Újpest FC-Budapest Honvéd FC 2-1 (0-1)
Szusza Ferenc Stadion, 4044 néző, v.: Karakó
gólszerzők: Kastrati (61.), Antonov (75. - 11-esből), illetve Lukic (30. - 11-esből)
sárga lap: Onovo (48.), Hall (54.), illetve Samperio (37.)
Újpest: Nikolic - Pauljevic (Kastrati, a szünetben), Csongvai, Hall, Antonov - Onovo - Simon (Varga B., a szünetben), Jakobi, Katona, Csoboth (Diaby, 83.) - Mudrinski (Gouré, 89.)
Budapest Honvéd: Szappanos - Prenga, Cirkovic, Capan - Doka (Krajcsovics, 78.), Mitrovic, Plakuscsenko (Gomis, 78.), Benczenleitner - Samperio (Jónsson, 66.), Lukic (Kerezsi, 88.), Kocsis D. (Domingues, 66.)

    Az első félidőben a hazai csapat erőtlen és ötlettelen játékot mutatott be, egyedül a középpályás Katonában volt lendület, de ez kevésnek bizonyult még helyzetek kidolgozására is. A szervezett és taktikus Budapest Honvéd megbecsülte a labdákat és a széleken rendre riválisa mögé került. A kispestiek - ellentétben az újpestiekkel - a tizenhatosig is többször elvitték támadásaikat, bár a gólveszély az ő játékukból is hiányzott. A vezetést azonban a 30. percben így is megszerezték, akkor Hall kezére perdült a labda az újpesti tizenhatoson belül, a büntetőt pedig Lukic magabiztosan váltotta gólra.
    Bátrabb, lendületesebb és kezdeményezőbb Újpest érkezett a második félidőre, a támadójátéka hatékonyabbá vált. A 61. percben Kastrati remek átlövésével aztán az egyenlítés is összejött a hazaiaknak, akik a folytatásban is irányítottak, a 75. percben pedig már a vezetés is náluk volt. Akkor Antonov értékesítette azt a büntetőt, amelyet Csoboth harcolt ki. A hajrában a kispestiek nem túl nagy elánnal rohamra indultak, de egyenlíteniük nem sikerült és veszélyt sem jelentettek Nikolic kapujára. A fiatal újpesti cserejátékos, Varga Balázs közben szépségdíjas mozdulatot követően lőtt gólt a 92. percben, de miután a hazai akció során már korábban lesállás történt, az eredmény nem változott.    

Mezőkövesd Zsóry FC-Puskás Akadémia FC 1-0 (0-0)
Mezőkövesd, v.: Andó-Szabó
gólszerző: Drazic (80.)
kiállítva: Baluta (93.)
sárga lap: Nagy G. (43.), illetve Stronati (26.), Zahedi (33.), Spandler (39.), Baluta (93., 93.)
Mezőkövesd Zsóry FC: Piscitelli - Kállai, Zahary, Beriasvili, Filip - Cseri (Brtan, 85.), Nagy G. (Da. Babunski, 76.), Karnyicki - Molnár G. (Vajda, 85.), Drazic, Besirovic
Puskás Akadémia FC: Tóth B. - Mezgrani (Bartolec, 12.), Stronati, Spandler, Nagy Zs. - Batik - Slagveer (Gruber, 78.), Baluta, van Nieff (Levi, 78.), Corbu (Komáromi, 67.) - Zahedi (Colley, 66.)

    A Mészöly Kálmán, Mészáros Ferenc, valamint Pelé emléke előtti tisztelgést követően egy perccel a kezdés után előnybe kerülhetett volna a felcsúti együttes, de Spander közvetlen közelről hibázott egy szögletből.
    A gól nélküli első félidő kemény, helyenként durva játékot hozott.
    A fordulást követően szinte rögtön előnybe kerülhetett volna a Mezőkövesd, de Nagy Gergő bevetődve közelről hibázott. A 65. percben Tóth Balázs, a vendégek kapusa ajándékozott kis híján gólt az ellenfélnek, ezúttal azonban Drazic ügyetlenkedett a befejezésnél. Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt végül előnybe került a Mezőkövesd, a csereként pályára lépő Babunski egy remek megoldás végén hozta kihagyhatatlan helyzetbe Drazicot.
    A hajrában a Mezőkövesd őrizte előnyét, de több veszélyes lehetősége is volt lezárni a találkozót, az eredmény azonban nem változott. Az utolsó pillanatokban még Baluta, a felcsútiak támadója hozott össze magának tíz másodpercen belül két sárgával egy piros lapot.

Kecskeméti TE-MOL Fehérvár FC 2-1 (1-1)
Kecskemét, v.: Pintér
gólszerzők: Nagy K. (33.), Szuhodovszki (78.), illetve Larsen (35.)
sárga lap: Nikitscher (13.), Horváth K. (43.), illetve Kastrati (15.), Christensen (63.), Heister (93.)
Kecskemét: Varga B. - Szabó A., Rjasko, Belényesi - Nagy K., Horváth K. (Meszhi, 77.), Nikitscher, Szuhodovszki (Katona M., 90.), Hadaró - Katona B., Tóth B.
Fehérvár: Kovács D. - Bese (Fiola, 59.), Larsen, Stopira, Heister - Pokorny (Flores, 59.), Christensen - Kastrati (Schön, 80.), Houri (Szabó L., 60.), Dárdai - Kodro

    Többet támadott az első negyedórában a Kecskemét, a Fehérvár ritkán jutott el ellenfele kapujáig. A folytatásban is a hazai csapat volt kezdeményezőbb, sokszor került a fehérvári 16-oson belülre, és egy ilyen alkalommal szerzett vezetést Nagy Krisztián 15 méterről leadott nagyszerű, jobb külsős lövésével. A Fehérvár azonban két percen belül egyenlített: Dárdai jobb oldali szöglete után Larsen csúsztatott fejjel a hazaiak kapujába. A vendégcsapat a maradék időben érzékelhetően hatékonyabban szervezte akcióit, mint a játékrész elején.
    A szünet után megmaradt a lendülete, emiatt kiegyenlítetté vált a mérkőzés. Mindkét csapat eljutott az ellenfele kapujáig bizonyos időszakokban, és akkor időnként percekig ott tartotta a labdát. Komoly helyzet azonban nem alakult ki, a védelmeket nem tudták zavarba hozni a támadók. A Kecskemét viszont így is újra képes volt vezetést szerezni, mégpedig némileg váratlanul, Szuhodovszki 14 méteres pontos lövésével. A Fehérvár sokat támadott a hajrában, de próbálkozásai meddőnek bizonyultak.