• 2024 04 20

Vereség Norvégia ellen is

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Két csalódott csapat csapott össze Stockholmban a férfi kézilabda-világbajnokság alsóházi elődöntőjében. Igaz, míg a norvégok csak a hosszabbításban veszítettek Spanyolország ellen, addig a magyar csapatnak esélye sem volt Dánia ellen a negyeddöntőben.

     Chema Rodríguez változtatott is a csapat összetételén. Lékai helyett Hanusz kezdett és ezúttal Ligetvári sem a kispadon nyitotta a találkozót. A meccs viszont ismételten jól tükrözte az egész világbajnokságon nyújtott teljesítményünket. Hiszen az első percben Hanusz büntetőt harcolt ki. Rosta odaállt a hétmétereshez és olyan szerencsétlenül dobta el a labdát, hogy az nemcsak a kapuba ment be, hanem fejbe is találta a kapust. Ugyan nem volt szándékos a megoldás, de a Bonaventura testvérek piros lapot adtak érte. Rosta ezzel nem tudta túlszárnyalni Sipos piros lapját, aki a portugálok ellen már 48. másodpercben mehetett pihenni. Rostának ehhez 52 szekundum kellett. A magyar gárda ezúttal ilyen kezdés után sem ragadt be. Ugyan a norvégok elhúztak 5-2-re, de sikerült a felzárkózás. Mikler jól védett, összeállt a védekezés, Lékai pedig hibátlanul dobta a büntetőket. hatból hatot az egész meccsen. 6-6-nál sikerült utolérni az északiakat, de hiába volt a döntetlen, az nem tartott soká. A norvégok az első félidő utolsó 10 percében nagyon jól alkalmazták a gyors játékukat és hiába remekelt ezúttal Ligetvári, a magyar csapat három gólos hátrányból várhatta a második félidőt.

     Amely 13-16 után kezdetben jól alakult, hiszen a csapat felzárkózott 17-18-ra, de a norvégok ekkor megint megrázták magukat és elhúztak négy góllal. A második játékrész második fele pedig ismét előhozta a megszokott hibákat. A mieink akaratával nem volt gond, de annyira sietett mindenki a befejezéssel, hogy ebből kapkodás lett és nagyon sok volt a pontatlan megoldás. Az első félidőben még 60 százalék fölötti dobószázalék folyamatosan csökkent, végül 57 lett. 44 magyar lövésből csak 25 gól született. Mindez a norvégoknál 47-33 vagyis 70 százalék volt. Ahogy rontottunk mi, úgy nőtt Norvégia előnye. A magyar csapat a hajrára az önbizalmát veszítette el leginkább és a végén egy nyolc gólos vereséggel zárta a találkozót. A 33-25-ös norvég siker talán túlzó, de Norvégia egyértelműen erősebb a magyar gárdánál. Hogy Egyiptom a mi szintünkön van-e az vasárnap kiderül. Az afrikai csapat ellen kell majd a hetedik helyért küzdeni. Ha pozitívumokat akarunk látni, akkor lehetséges, hogy ezzel a pozícióval jobban is járhatunk az olimpiai kvalifikációs tornák tekintetében, de a csapatépítés miatt szerencse, hogy addig még több mint egy év hátravan.  

Férfi kézilabda világbajnokság, Stockholm, Svédország, az 5-8. helyért:
Norvégia-Magyarország 33-25 (16-13)
v.: J. Bonaventura, C. Bonaventura (franciák)
    lövések/gólok: 47/33, illetve 44/25
    gólok hétméteresből: 2/1, illetve 7/6
    kiállítások: 4, illetve 4 perc

    Magyarország: Mikler - Bóka 1, Bodó 5, Hanusz 1, Bánhidi 1, Ilic 1, Rodríguez 3, cserék: Sipos 1, Rosta, Lékai 6, Szita, Szöllősi 1, Ligetvári 4, Ancsin 1