• 2024 04 20

Ötödik hely a műkorcsolya Európa-bajnokságon

Fotó:Hunskate

Az ötödik helyen végzett a Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei magyar duó a finnországi Espooban zajló műkorcsolya Európa-bajnokságon.

                     A nyelv folyamatosan változik és követi az élet változásait. Nincs ez másként a sportban sem. Hiszen lassan rá fogunk szokni, hogy magyar versenyzők helyett, magyar színekben versenyzők kifejezést alkalmazzuk majd sok esetben. Ha a tendencia folytatódik, a műkorcsolyázóknál biztosan. Az idei Európa-bajnokságon ugyanis egyetlen olyan sportoló korcsolyázik magyar színekben a jégen, aki valóban magyarnak született. Láng Júlia egyébként remekül futott és 23. helyen végezve bemutathatja majd a tudását a kűrben is. Rajta kívül négy orosz és egy ukrán korcsolyázó utazott el Espooba, piros-fehér-zöld melegítőben. 

                         A párosoknál ez alapvetően érthető, hiszen néhány éve már a Ioulia Chtchetinina, Magyar Márk duó is úgy állt össze, hogy a páros magyar tagjának szüksége volt megfelelő partnerre, a hazai merítési lehetőségből ez nem sikerült. Így lett aztán a kettős Eb-hatodik, majd kvalifikált a világbajnokságról az olimpiára. Igaz ott egy pozitív covid teszt miatt nem tudtak elindulni. A páros vonatkozásban a szakvezetés ezúttal is gyors eredményt akart, ezért kénytelen volt honosítania. Ugyanis Pavlova tavaly még Nagy Balázzsal indult együtt és 11-ik helyen végzett a kontinensviadalon. De sajtóhírek szerint Nagy Balázs összekülönbözött a szakmai vezetéssel, míg hivatalosan egy éves szünetet tart a pályafutásában. Így Pavlova visszatért régi párospartneréhez Sviatchenko Alexeihez, akivel ezúttal remekül futottak, hiszen a kűrjüket 115 pontra értékelték a pontozók, így a 13 induló között az ötödikek lettek. Az persze nyitott kérdés marad, hogy Nagy Balázzsal jobban lehetett volna-e a végső pozíció. 

                             Vlasenko Alekszandr már a tavalyi világbajnokságon is magyar színeben indult. Idén 24. lett a rövidprogramban, vagyis jégre léphet a kűrben.  Az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics jégtáncos duó nem számít újoncnak a kontinensviadalon, egy éve a 18. helyen végzett, az ő szempontukból az is kuriózum, hogy egyikük orosz, a másik ukrán.

                            A magyar műkorcsolya szempontjából viszont az a nagy kérdés, hogy mindez befékezi-e az utánpótlást. Hiszen az amúgy sem széles versenyzői rétegben sokan gondolhatják, hogy minek fektessen bele időt és energiát a korcsolyázásba, hogyha adott pillanatban honosítanak majd valakit, ahelyett, hogy őket választanák. A kérdés az is, hogy mi az a szint, amiért érdemes ezt megtenni és mikor nem. De válaszokat a felvetésekre valószínűleg csak évek múlva kapunk majd. 

Műkorcsolya Európa-bajnokság, Espoo, Finnország: 

páros, Európa-bajnok: Sara Conti, Niccolo Macii (Olaszország) 195,13 pont...5. Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei 172,98

nők, rövidprogram: 23. Láng Júlia 46,33