• 2024 04 20

Új szövetségi kapitány a birkózók élén

Fotó: MBSZ

A honosítás előtt álló háromszoros Európa-bajnok Orsus Sztalvira edzője, Makszim Molonov irányítja a jövőben a magyar női birkózó-válogatottat.

                       Hogyha a férfi kötöttfogásról lett volna szó, akkor biztosan nagyobb visszahangja van Orsus Sztalvira honosításának. Hiszen a Magyar Birkózó Szövetség úgy tűnik amellett érvel, ami a férfi szabadfogásban már évek óta zöld utat kap, vagyis a honosítás mellett. Furcsa ezt kimondani, de ebben egészen biztosan segítséget jelent az orosz annexió Ukrajnában, hiszen ilyen szintű versenyző valószínűleg nem választotta volna a magyar mezt, mint Orsus, aki nagyapai ágon magyar. Ami megkönnyítette a helyzetet.

                         Hogy az ő érkezése erősített meg, hogy az edzője is a MBSZ alkalmazottja legyen, vagy fordítva történt, azt valószínűleg csak a bennfentesek tudják. A Birkózó Szövetség csütörtöki közleményéből az derült ki, hogy az eddigi női kapitány Ritter Árpád maga kérte a szerződésbontást, azaz felszabadult az állása. Így a vezetőség gyakorlatilag két legyet ütött egy csapásra, amikor Makszim Molonovot leigazolta, aki így a nemsokára honosítandó Orsus vezetőedzőként közel marad a tanítványához. Ez azért is fontos, mert jelen állás szerint neki lesz egyedült reális esélye kijutnia a 2024-es olimpiára. A kvótaszerzés pedig mindenek felett.

                          Molonov egyébként másként is hozhat lendületet, mint a honosított versenyzők a férfiaknál. Hiszen az 52 éves mester világbajnoki ötödik volt pályafutása során. Azonban edzőként nagyobbak a sikerei. Nemcsak Orsus a tanítványa. Korábban edzette az olimpiai bajnok Helen Maroulist, a világbajnok finn Petra Ollit és az Európa-bajnok észt Epp Maet is. Molonov kapitányi munkáját Martin Gábor segíti edzőként. Az pedig már az idei világbajnokságon kiderülhet, hogy mennyit profitál az új vezetőből az egész válogatott.