• 2024 03 29

Napi hírhalom - 2023. 01. 26. csütörtök

Magyar hírösszefoglaló csütörtökön

Kosárlabda: Az NKA Universitas PEAC hazai pályán nyolc ponttal kikapott a francia Villeneuve d'Ascq együttesétől csütörtökön a női kosárlabda Európa Kupa nyolcaddöntő első mérkőzésén.

Női Európa Kupa nyolcaddöntő, 1. mérkőzés, (Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia): 

NKA Universitas PEAC-Villeneuve d'Ascq LM (francia) 66-74 (13-12, 21-24, 16-19, 16-19)
A magyar csapat legjobb dobói: Kiss 20, Wentzel 18, Simon 8

Röplabda: Az elődöntős Békéscsaba vereséggel zárta az alapszakaszt a női röplabda Közép-európai Ligában, miután csütörtökön három játszmában alulmaradt a Nova KBM Branik Maribor otthonában.

Női Közép-európai Liga (MEVZA), (Maribor, Szlovénia), alapszakasz:

Nova KBM Branik Maribor (szlovén) - Swietelsky-Békéscsaba 3-0 (13, 20, 17)

a legeredményesebb játékosok: Mlakar 17, Lorber Fijok 14, Lekse, Ramic és Stampar 7-7, Milosic 6, illetve Glemboczki 11, Mosher 9

Műkorcsolya és jégtánc: Láng Júlia a 23. helyen végzett a csütörtöki rövidprogramban a finnországi Espooban zajló műkorcsolya Európa-bajnokságon, így a szombati kűrben is jégre léphet.  A 19 éves korcsolyázó a harmadik csoportban mutathatta be programját, amelyre 46,33 pontot kapott, és a 29 fős mezőnyben ezzel befért a legjobb 24-be, akik majd még szombaton is szerepelhetnek. Láng először indul Eb-n, a 2021-es világbajnokságon a 30., míg a tavalyin a 31. helyen zárt.
    
Műkorcsola és jégtánc Európa-bajnokság, Espoo, Finnország, nők, rövidprogram:
1. Anasztaszija Gubanova (georgiai) 69,81 pont... 23. Láng Júlia 46,33

Labdarúgás: A magyar labdarúgó-válogatott 10 év után játszik ismét válogatott mérkőzést Csehországgal. A barátságos találkozót az Eb-selejtezős pihenőnapon szeptember 10-én esta hattól rendezik a Puskás Arénában. 

A Ferencváros tunéziai válogatott középpályása, Aissa Laidouni elrepült Németországba az Union Berlinhez, hogy orvosi vizsgálaton vegyen részt a klubnál, majd aláírhassa szerződését.

Tenisz: Udvardy Luca búcsúzott a negyeddöntőben párosban a junioroknál csütörtökön az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Australian Open, Melbourne, Ausztrália, junior lányok, páros, negyeddöntő:
Renata Jamrichova, Federica Urgesi (szlovák, olasz)-Udvardy Luca, Ella McDonald (magyar, brit, 1.) 7:6 (9-7), 6:0

Taekwondo: Hét magyar taekvondós már biztosan küzdőtérre léphet a nyári lengyelországi Európa Játékokon. Automatikusan kvótához jutott, az olimpiai ötödik, kétszeres Európa-bajnok, tavalyi világbajnok 54 kilogrammos súlycsoportban versenyző Salim Omar mellett, Salim Sharif (58 kg), Józsa Levente (68 kg), Bailey Kelen (87 kg), Patakfalvy Luca (53 kg), Patakfalvy Csenge (62 kg), Füredi Rebeka (73 kg)

Téli EYOF: Tóth Lili Anna 7. helyen végzett a hódeszkások krossz versenyszámában, a Friuli Venezia Giulia tartományban zajló téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

Birkózás: A honosítás előtt álló háromszoros Európa-bajnok Orsus Sztalvira edzője, Makszim Molonov irányítja a jövőben a magyar női birkózó-válogatottat. 

Vitorlázás: Haranghy Csaba 59 esztendős közgazdászt választották meg elnöknek a Magyar Vitorlás Szövetség rendkívüli tisztújító közgyűlésén csütörtökön. Az egyedüli elnökjelölt a lehetséges 580 szavazatból 569-et kapott meg, a fennmaradó 11 érvénytelen volt.   A tisztújításra azért került sor, mert tavaly októberben a kilenctagú elnökség hat tagja kezdeményezte Gerendy Zoltán elnök visszahívását, majd ennek nyomán az elnök és az elnökség novemberben január 25-i hatállyal lemondott.