• 2024 04 24

Biztos győzelem a Zöld-foki köztársaság ellen a férfi kézilabda világbajnokságon

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztosan győzte le utolsó csoportmérkőzésén a Zöld-foki Köztársaság válogatottját.

                         Bánhidiék hozták a kötelezőt a középdöntőbe is meglepetésre bekerülő afrikai válogatott ellen. Hiszen a magyar csapat negyed óra után már hat góllal vezetett és ezt az előny szinte az egész meccsen sikerült tartani, sőt a hajrában növelni is. Nyilván ez a két pont a kötelezőnél is köztelezőbb volt. Annál is inkább, mert úgy tűnik az ellenfél az első meccsére koncentrált. Akkor a Zöld-foki köztársaság legyőzte Uruguay, amivel megszerezte első győzelmét a világbajnokságok történetében és tovább is jutott a középdöntőbe. Számukra azt nagy lépés volt, hiszen a második afrikai együttesként kerültek be a legjobb 24-be. Mivel minden kontinens egy csapattal képviselteti magát az olimpián, ami szinte biztosan a most is negyeddöntős Egyiptom lesz kérdés a további kvótalehetőségek sorsa a számukra. A zöld-fokiak, így inkább már az Afrika-bajnokságra készülhettek a középdöntős meccseikkel. Ugyanis onnan egy csapat még mindenképpen helyet szerez az ötkarikás játékok utolsó helyeiről döntő tornákra, de Egyiptom remeklése esetén talán kettő is. Ehhez pedig volt mire hangolódni ezúttal.  

                    Számunkra pedig az olimpiai selejtezőtorna elérése, vagyis a legjobb nyolc közé kerülés azon része volt a tét, amelyet mi tehettünk hozzá. A magyar csapat ezt a részt megtette vagyis biztosan nyerte az utolsó két meccsét. Hiszen végül nyert a Zöld-foki köztársaság ellen is győzött Brazília után. Chema Rodríguez gárdájából minden pályára lépő szerzett gólt, ami mindenképpen pozitívum az pedig valahol természetes, hogy ezúttal a kevesebb hullámvölgyet könnyebben vészelte át a csapat. A magyar negyeddöntő a svédeken múlt, aki ha nehezen is, de hozták a kötelezőt, miután szoros meccsen, egy jó utolsó 15 perccel megverték Portugáliát. Ezzel a magyar válogatott negyeddöntőt játszhat a világbajnokságon és Egyiptom vagy Dánia ellen játszik a négy közé kerülésért. A terv teljesítése pedig sikerült, hiszen a csapat ott lesz jövő tavasszal az olimpiai selejtezőcsoportok egyikében vagyis harcolhat az ötkarikás játékokért. Magyarország-Zöld-foki köztársaság 42-30.

Férfi kézilabda világbajnokság, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, II. csoport:
Magyarország - Zöld-foki Köztársaság 42-30 (22-15)
Göteborg, v.: Sekulic, Jovandic (szerbek)
lövések/gólok: 56/42, illetve 54/30
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 3/1
kiállítások: 2, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler - Bóka 7, Bodó 7, Hanusz 6, Bánhidi 5, Ancsin 4, Rodríguez 3, cserék: Sipos 1, Rosta 7, Ilic 1, Szita 1, Székely, Bujdosó