• 2024 05 03

Győzelem Brazília ellen

Sorsdöntő meccs a világbajnokságon

A magyar férfi kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Brazíliát az olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének második fordulójában, pénteken Göteborgban, ezzel megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásra.

Sorsdöntő utolsó két meccsre készült a magyar férfi kézilabda-válogatott Brazília és a Zöld-foki Köztársaság ellen. Hiszen a brazil-portugál döntetlen miatt Lékaiék a saját kezükben tarthatták a sorsukat. Abban az esetben, hogyha Izland vereséget szenved az utolsó két meccséből egyen, a magyar együttese pedig győz kétszer, akkor a két csapat közti azonos pontszám miatt az egymás elleni eredmény dönt, a mieink javára. Ezzel pedig bejuthatunk a nyolc közé és elérjük az olimpia selejtezőt.

   Az első meccsen pénteken Brazília ellen sikerült is elkapnia a fonalat a meccs eleéj az egész csapatnak. Nemcsak a kötéssel a bal kezén védő Mikler, hanem az egész csapat nagyon belelendült. Hiszen 9-3-ra is vezettek a mieink. Innen jött a megszokott hullámvölgy azonban. Néhány vitatható kiállítás segítségével kapaszkodtak a brazilok, akik nagyon jól hajráztak. A magyar együttesből pedig elfogyott az ötlet az első félóra végére. Végül kis szerencsével sikerült döntetlenre menteni a félidőt 14-14 állt az eredményjelzőn. 

   A második játékrész elején először vezetett Brazília a meccsen, de ez szerencsére tiszavirágéletű fór volt. A magyar csapat fordított és ugyan Sipos harmadik kiállítása és piros lapja rosszkor jött, de a csereként beszálló Székely büntetőt fogott, majd emberhátrányban sikerült gólt dobni és 11 perc elteltével már 3 gólos volt a magyar előny. Sőt amikor a meccs utolsó negyede volt csak hátra, 24-19 volt az állás a javunkra. De a szerencse forgandó volt, hiszen a hajrának úgy vágtak neki a csapatok, hogy már csak két gólos volt a különbség. 

   A magyar csapat három kapufája következett, és hogy csak egy gól égett el az előnyből, az a remek védekezésnek volt köszönhető. Három perccel a vége előtt Mikler földöntúli bravúrral védett, Lékai pedig bedobta az ellentámadást, így kettő perccel a vége előtt két gólos volt a különbség. Egy újabb remek védekezés után Lékai lőtt egy újabb gólt és ezzel eldöntötte a meccset. Lékai a végén még betalált büntetőből és 28-25-re nyert a magyar csapat, vagyis megmaradt az esély a negyeddöntőre. 

Férfi kézilabda világbajnokság, Göteborg, középdöntő, 2. forduló, II. csoport:
Magyarország-Brazília 28-25 (14-14)
Göteborg, v.: Pavicevic, Raznatovic (montenegróiak)
lövések/gólok: 45/28, illetve 48/25
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 3/2
kiállítások: 12, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler - Bóka 6, Bodó 4, Lékai 7, Bánhidi 2, Ancsin 6, Rodríguez 1, cserék: Sipos, Ilic 1, Hanusz, Szita, Rosta 1, Ligetvári, Székely