• 2024 04 26

Vereség az utolsó csoportmeccsen Portugália ellen

Csoportharmadikként zárt a magyar együttes

A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-20-ra kikapott Portugáliától az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, hétfőn Kristiandtadban, így két pontot visz magával a középdöntőbe.

Nehezen kezdődhetett volna rosszabbul a magyar férfi kézilabda-válogatott utolsó csoportmeccse, hiszen a portugálok elleni találkozó 48. másodpercében Sipos Adrián piros lapot kapott. Hosszasan videóztak a bírók, de a kiállítás kiállítás maradt. De nemcsak ez fogta meg az első félidőben a mieinket, hanem Ferreira is. A portugálok kapusa ugyanis ihletett állapotban védett. Az első kilenc kapura tartó lövésből nyolcat megfogott. Majdnem hét perc kellett a piros mezes magyar gárdának, hogy megszerezze az első gólját. Aztán majdnem újabb nyolc, hogy bedobja a másodikat. Közte kimaradt egy Lékai büntető, ami kapufára ment. A léccel egyébként sem voltunk barátságban, az első fél órában négyszer is eltalálták azt a magyarok. Lékait Hanusz váltotta, de ez sem sokat segített, mint ahogy az sem, hogy a szövetségi kapitányunk Chema Rodriguez már az első 20 percben kihasznált két időkérést, majd támadásban levitte a kapust, sőt három beállóval is próbálkozott. Ennek ellenére a portugálok nyolc gólos előnyt építettek ki. Székely védései kellettek, hogy közelebb zárkózzon a magyar csapat, de hiába lett csak négy gól a két csapat közti különbség, de támadásaink továbbra is akadoztak, így ismét nőtt a két csapat közti szakadék. Szinte csak Bodó tudott gólt lőni és annak is örülni kellett, hogy a félidő utolsó másodpercében Rosta 16-9-re szépített. Vagyis akárcsak Izland ellen ezúttal is szinte lehetetlen helyzetből kellett megpróbálni a visszakapaszkodást a második félidőben. Hisz győzelem esetén csoportelsőséggel zár a magyar együttes és négy ponttal kezdheti a középdöntőt. Az esetleges vereség viszont nemcsak a helyezés, hanem a mindössze két tovább vihető pont miatt is sokkal nehezebb folytatás ígért.

A fordulásban azonban semmi olyat nem mutatott a magyar csapat, amely alapján megérdemelte a fordítást. Székely volt az egyetlen, aki végig egyenletes jó teljesítményt tudott mutatni. Lékaiéknak csak felvillanásai voltak, de amikor sikerült volna egy kicsit közelebb kerülni, akkor következett egy-egy ordító hiba. A portugálok nem nyújtottak kiemelkedő teljesítményt, jó játékkal verhetőek lettek volna. De a magyar válogatott leginkább mentálisan vesztette el ezt a találkozót már az első félidőben. Portugália végül 27-20-ra nyert, ezzel pedig megszerezte a csoport első helyét is egyben, Izland és Magyarország előtt. Így a mieink a középdöntőben Göteborgban a házigazda svédek ellen játszák majd az első meccsüket. A svédek 4, a brazilok 2, a mi csoportunk három csapata 2-2, míg a Zöld-foki szigetek 0 ponttal vág neki a következő körnek. Onnan az első két együttes jut be a legjobb nyolc közé, ami olimpia selejtezős helyet érhet majd.

csoportkör, 3. (utolsó) forduló, D csoport:
Portugália-Magyarország 27-20 (16-9)
Kristianstad, v.: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
    lövések/gólok: 49/27, illetve 41/20
    gólok hétméteresből: 4/2, illetve 2/0
    kiállítások: 4, illetve 6 perc

    Magyarország: Székely - Lékai, Szita, Bánhidi 2, Sipos, Ancsin 2, Rodríguez 1, cserék: Bóka 4, Ligetvári, Bodó 5, Hanusz 1, Rosta 4, Szöllősi, Ilic 1