• 2024 04 20

Fucsovics és Bondár is sikerrel vette az első kört az Australian Openen

Négyből két magyar továbbjutott

Négyből két magyar teniszező vette sikerrel az Australian Open első körét. Fucsovics és Bondár győzött, míg Gálfi és Udvardy kikapott hétfőn Melbourneben.

                  Fucsovics Márton úgy tűnik, hogy túllépett a nem túlsikeres 2022-es éven, amely számára egyszerre volt hektikus és szerencsétlen. Hektikus, mert nem tudott tartósan kiemelkedő formában játszani és szerencsétlen, mert a wimbledoni torna szervezői és az ATP vitája miatt, önhibáján kívül nem tudta megvédeni az ott szerzett pontjait, így jelentősen visszaesett a világranglistán. De 2023 egészen másként indult. Előbb tornagyőzelem Canberrában, aztán győzelem az Australian Open első körében is. Nem is akármilyen meccsen. Hiszen Fucsovics Márton több mint négyórás küzdelemben győzte le azt az argentin Federico Coriát, aki két hellyel előrébb áll az aktuális világranglistán nála. Fucsovics immár hatodszor kezdte főtáblán az év első Grand Slamét. Az első szettben 4:5-nél elvesztette az adogatását, ami a szettjébe került. A  második felvonásban már ő brékelt 4:4-nél és egyenlített. A harmadik játszma megint az argentiné lett, aki a negyedikban nagyon közel állt a végső sikerhez is, hiszen a szettet lezáró rövidítésben két pontra volt a diadaltól, de végül Fucsovics egalizált. Ehhez képest az ötödik játszma már viszonylag sima volt, hiszen a magyar játékos elhúzott 3-0-ra és ezt az előnyét meg is tartotta. Fucsovics a 64 között a dél-afrikai Lloyd Harrisszel (186.) találkozik, aki meglepetésre kiejtette a 17. kiemelt olasz Lorenzo Musettit.  
           Bondár Anna hétfőn mérfölkőhöz érkezett a pályafutásában, miután bejutott a második fordulóba életében először egy Grand Slam tornán. Bondár, aki az év végén nem versenyzett, hanem az új évre készült - ezért visszacsúszott a világranglistán 81. pozícióba - a nyitókörben a román Ana Bogdannal (63.) meccselt. A magyar teniszezőnő viszonylag simán nyerte az első, majd ugyanilyen simán vesztette el a második játszmát. A döntő felvonásban 3:2 után egymás után három brék következett, majd a magyar játékos hozta a szerváját, és 5:3-ra elhúzott és innen már behúzte a győzelmet, 2 óra alatt nyerte a meccset.     

              A másik két magyar játékos viszont búcsúzott az első körben. Udvardy Panna a kolumbiai Camila Osorióval (84.) csapott össze hétfőn, pályafutása során harmadszor. Melbourneben Osorio 4:1-re elhúzott, innen Udvardy visszazárkózott, de fordítania nem sikerült.  A második játszma is 4:1-gyel indult a rivális javára, ám ezúttal a 24 éves Udvardy már nem tudott gémet nyerni, és 1 óra 20 perc alatt kikapott. Gálfi Dalma pedig mindössze 55 perc alatt esett ki, a kínai Cseng Csin-ven ellen, aki 80 hellyel állt magyar riválisa előtt WTA-rangsorban. Ezúttal ellenállhatatlanul teniszezett és simán győzött. 

                A párosok szerdán rajtolnak. Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic az első fordulóban éppen Udvardy Pannával és a spanyol Aliona Bolsovával csap majd össze, Bondár Anna a belga Greet Minnennel az oldalán a Roszolszka, Routliffe, míg Gálfi Dalma az amerikai Bernarda Pera párjaként a Danyilina, Mirza duó ellen kezd majd. 


1. forduló (a 64 közé jutásért), férfiak:  Fucsovics Márton-Federico Coria (argentin) 4:6, 7:5, 2:6, 7:6 (8-6), 6:2
 nők: Camila Osorio (kolumbiai)-Udvardy Panna 6:4, 6:1
Bondár Anna-Ana Bogdan (román) 6:2, 2:6, 6:3
Cseng Csin-ven (kínai, 29.) - Gálfi Dalma 6:0, 6:2