• 2024 03 29

Második lett a női váltó

A toronymagas esélyes Hollandia mögött végezve kihozta a versenyből a maximumot a magyar kvartett

A magyar női váltó ezüstérmet nyert a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, a vegyes kvartett ötödikként zárt, .

    A Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Petra összeállítású négyes a 3000 méteres távon végig a második helyen haladt a favorit és végül győztes hollandok mögött. A harmadik és negyedik helyen időről időre voltak változások az olasz és a lengyel csapat között, de az nem változott, hogy az első helyen a hollandok diktáltak öldöklő tempót, rájuk pedig szorosan tapadt a magyar csapat, amely így második lett.
    A magyar női staféta 2019 óta először végzett dobogós helyen, akkor harmadik lett. A mostani négyesből Sziliczei-Német Rebeka pályafutása során először nyert érmet kontinensviadalon.
    "Ma reggel olvastam Benedek Tibor idézetét, hogy azzal emelkedett ki a többiek közül, hogy mindig ő akarta jobban a győzelmet. Ma biztosan én akartam a legjobban. Minden egyes váltásnál csak erre gondoltam, Négy éve vártam erre a pillanatra" - mondta az MTI-nek könnyeivel küzdve Sziliczei-Német, aki hozzátette, még bírta volna akkor is, ha tovább tart a verseny.
    A vegyesváltóval olimpiai bronzérmes Kónya Zsófia azért elismerte, nagyon elfáradt a végére, egy ízben kicsit le is maradt az olimpiai bajnok Xandra Velzeboerről.
    "Nekem volt is egy előzési lehetőségem, de annyira rázósnak ítéltem meg, hogy végül nem vállaltam be" - mesélte Bácskai, aki a négy évvel ezelőtti, legutóbb Eb-érmes női stafétának is tagja volt Jászapátival együtt.

   A vegyesváltó a Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Talabos Attila, Nógrádi Bence összeállítású négyesként az elődöntőben eleinte a papírformának megfelelően a belgák mögött korcsolyázott. Ezt a pozíciót a staféta férfi tagjai is tartották, azonban Kónya visszesett a negyedik helyre. Jászapátinak és Talabosnak nem sikerült javítania, de utolsó emberként Nógrádi a német riválisát még megelőzte, viszont a belgák és franciák mögötti harmadik hely csak a kisdöntőre volt elég. A B döntőben Jászapátit vélhetően a női váltó fináléjára pihentette a szakmai stáb, ezért helyette Bácskai Sára Luca kapott lehetőséget, míg Talabos Attilát Tiborcz Dániel váltotta. A magyar négyesnek ilyen összeállításban sem okozhatott gondot a német és a horvát staféta megelőzése, és - elsősorban erősebb férfi korcsolyázóinak köszönhetően - érvényesítette is a papírformát, így a kisdöntő megnyerésével ötödikként zárt.
    A fináléban drámai körülmények között a holland kvartett diadalmaskodott, miután az olaszok befejező embere a célegyenesben az első helyen elesett.

    A férfi kvartettből ezúttal a csapat legjobbja, Nógrádi Bence maradt ki, mivel az 1000 méter egyéni küzdelmei mellett a vegyes váltó tagjaként is érdekelt volt a vasárnap délutáni programban. A Bontovics Balázs, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex összeállítású négyes féltávig a második helyen "utazott", majd a rangidős Varnyú előzésével élre állt tempót diktálni.
    Az iram növelésével előbb az ukránok, majd a britek is elkezdtek leszakadni, de 11 körrel a vége előtt az esélyesebb belgáknak is lett egy negyedkanyarnyi hátrányuk. A rivális legjobbja, az 1500 méteren ezüstérmes Stijn Desmet azonban ledolgozta a hátrányt, majd egy váltásnál már a belgák kerültek az élre, ezt a pozíciót pedig már nem is engedték ki a kezükből. Amennyiben a fináléban nem lesz sárga lapos kizárás, akkor összességében hatodik helyen végez a férfi váltó.
    "Mivel a belgáknak van egy világklasszis befejező embere, ezért az volt a taktikánk lényege, hogy lehetőleg hátrányból kelljen indulnia. A fiúk tökéletesen betartották az utasításokat, volt is egy pillanat, amikor úgy tűnt, sikerül valamelyest leszakítani őket, de végül ledolgozták a hátrányt, így a végén nem volt kérdés" - értékelt Bánhidi Ákos, a magyar válogatott vezetője, aki elárulta, hogy Nógrádi Bencét valóban pihentették a délutáni nagyobb feladatokra.

Rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság, 3000 méteres női váltó:
1. Hollandia (Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer) 4:13.118 perc
2. Magyarország (Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Petra) 4:13.355
3. Olaszország (Elisa Confortola, Gloria Ioriatti, Arianna Sighel, Arianna Valcepina) 4:13.407

    2000 méteres vegyes váltó
1. Hollandia (Itzhak de Laat, Suzanne Schulting, Jens van 'T Wout, Xandra Velzeboer) 2:43.870 perc
2. Belgium (Tineke den Dulk, Hanne Desmet, Stijn Desmet, Ward Petre) 2:43.920
3. Olaszország (Thomas Nadalini, Arianna Sighel, Pietro Sighel, Arianna Valcepina) 2:44.117
...5. Magyarország (Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Talabos Attila, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel)

    5000 méteres férfi váltó:
1. Hollandia (Itzhak de Laat, Friso Emons, Jens van 'T Wout, Melle van 'T Wout) 7:19.783 perc
2. Olaszország (Mattia Antonioli, Tommaso Dotti, Thomas Nadalini, Pietro Sighel)
3. Lengyelország (Pawel Adamski, Lukasz Kuczynski, Michal Niewinski, Diane Sellier)
...6. Magyarország (Bontovics Balázs, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex)