• 2024 07 23

Jászapáti Petra bronzérmes az Eb-n!

A dobogó mellett Somodi Maja révén egy nyolcadik helyezés is került a magyar csapat "zsákjába" az 1000 m-es távon.

Jászapáti Petra bronzérmet nyert 1000 méteren vasárnap a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

    A 24 éves szegedi versenyző eleinte hátul helyezkedett az ötfős fináléban, de a szám vb-bronzérmese, a holland Xandra Velzeboer összeakadt a német Anna Seidellel, s utóbbi húzta a rövidebbet, mert elesett. A hajrában a papírformának megfelelően a női mezőnyben egyeduralkodónak számító, 500 és 1500 méteren is győztes Suzanne Schulting vezetett honfitársa előtt, de nyomukban volt Hanne Desmet és Jászapáti is. A belga versenyző az utolsó körben a hosszanti egyenesben belülről kigyorsított, és bravúrosan a két holland elé fűzte be magát az utolsó kanyarban, a parádés előzése pedig aranyat ért számára. Schulting 2019 óta először kapott ki egyéni számban az Eb-ken.
    A magyar versenyző remekül gyorsított ki az utolsó kanyarból, így célfotó döntött volna közte és Velzeboer között, csakhogy erre nem volt szükség, mert a zsűri a holland váltóval olimpiai bajnok sportolót kizárta a Seidellel történt összeakadása miatt. A vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra a női stafétával nyert két-két ezüst- és bronzérem után először állhatott dobogóra egyéni számban kontinensviadalon.
    A magyarok legutóbb a 2019-es Eb-n szereztek érmet a női mezőnyben, akkor a váltó zárt harmadikként, egyéniben pedig ezt megelőzően öt évvel ezelőtt Bácskai Sára Luca volt bronzérmes 1500 méteren.
    A kisdöntőben a szombati bukása után nyaksérüléssel versenyző Somodi Maja volt érdekelt, aki féltávnál egy ritmusváltással az egész mezőnyt körbekorcsolyázva élre állt iramot diktálni. A hajrában holland és az olasz riválisa megelőzte, így harmadik lett a 18 esztendős magyar tehetség, ami összesítésben nyolcadik helyet ért a számára. A negyeddöntőben kiesett Kónya Zsófia 15. lett.
    A férfiaknál Hanne Desmet testvére, Stijn Desmet diadalmaskodott. A kisdöntőben Tiborcz Dániel eleinte vezetett is, majd apránként visszacsúszott, s végül egyetlen riválisát megelőzve, negyedikként ért célba, amivel összesítésben nyolcadik lett. A negyeddöntőben búcsúzott Nógrádi Bence a 13., Varnyú Alex pedig a 14. helyen zárt.

Rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság, Gdansk, Lengyelország, női 1000 m:
1. Hanne Desmet (belga) 1:32.443 perc
2. Suzanne Schulting (holland) 1:32.514
3. Jászapáti Petra 1:32.640
...8. Somodi Maja
...15. Kónya Zsófia
    férfi 1000 m:
1. Stijn Desmet (belga) 1:27.652 perc
2. Jens van 'T Wout (holland) 1:27.785
3. Akar Furkan (török) 1:34.780
...8. Tiborcz Dániel
...13. Nógrádi Bence
14. Varnyú Alex