• 2024 03 29

Megkezdődött a Liu-testvérek nélküli éra

Majdnem hibátlan magyar teljesítmény a rövidpályás-gyorskorcsolya Eb nyitó napján

Gdanskban megkezdődött a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság. Az első napon majdnem hibátlan teljesítménnyel rukkolt elő a magyar csapat.

A kontinensviadal lesz hivatalosan az első verseny, amely már a Liu-testvérek nélkül zajlik majd, akiknek országváltása még biztosan téma lesz egy ideig. De a hétfői Sportcsillagok Gálája után nyilvánosságra került Lui Shaoang beszéd után a magyar short tarck történelem egy szakasz lezárult. Mostantól pedig azok írhatják be a nevüket az aranykönyvbe, akik eddig háttérbe szorultak. Liu Shaoang szinte mindenkinek megköszönt mindent, az el nem hangzott beszédében, de most már nem rá kell fókuszálni. Hiszen a magyar rövidpályás gyorkorcsolya históriája folytatódik. A férfiak szempontjából pedig a váltás időzítése nem is lehetett volna jobb. Hiszen a már nem újonc versenyzőknek három évük van a következő olimpiáig, hogy betörjenek a világ elitjébe. A decemberi világkupa volt ezen az úton az első állomás, a második pedig a gdanski Európa-bajnokság.

A jobb eredményeket viszont idén egyértelműen a hölgyektől várhatjuk. Nem véletlenül. Tavaly vegyesváltóban megszerzett olimpiai bronzérem és a Jászapáti Petra által behúzott első világkupa aranyérem után lehet feljebb lépni. Hozzátehetjük, azt se feledjük, hogy a magyar short track történelem első olimpiai pontszerzője éppen egy hölgy, Huszár Erika volt Torinóban. A női szakág azért is érdekes évnek néz elébe. Mert Bánhidi Ákos maradt a magyar válogatott szakmai vezetője, azonban a „gyengébbik nem” felkészülését nyártól a brit Nicholas Gooch irányítja, akinek Knock Viktor segíti a munkáját.

 Tavaly a drezdai Eb a koronavírus-járvány miatt elmaradt, két éve pedig szintén Gdanskban rendezték a kontinensviadalt, melyen egy ezüstéremmel zártak a magyarok. Ezt talán idén is sikerül elérni, amire a váltóknak van a legnagyobb esélyük.

Az első versenynapon utóbbiak sikerrel vették az akadályokat. Igaz a hölgyeknek nem is kellett ebben a számban jégre lépniük, hiszen a mindössze hat induló miatt szombaton rögtön az elődöntőket rendezik majd. A vegyesváltó és a férfi váltó pedig egyaránt megnyerte a negyeddöntős futamát, így szombaton következhet a harc a fináléért.

Az egyéni versenyekben már nem volt ennyire tökéletes a kép. A magyar csapat minden számban három-három versenyzőt indíthatott volna, azonban a szakvezetés végül ezt csak a hölgyeknél használta ki.

A kép az egyéni selejtezőkben felemás lett. A magyar csapatból mindhárom női és mindkét férfi versenyző továbbjutott az 1500 méter péntek délelőtti negyeddöntőjéből. Vagyis Sziliczei-Német Rebeka, Somodi Maja és a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra is továbbment. Míg a férfiaknál Bontovics Balázs és Varnyú Alex is ott lesz a folytatásban.

1000 méteren a hat magyar versenyző közül csak öt jutott tovább. Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Somodi Maja mellett, Nógrádi Bence és Varnyú Alex is bekerült a negyeddöntőbe, Tiborcz Dániel viszont kiesett. Az 500 méter viszont lyukas szám lett, hiszen itt csak Jászapáti Petra és Nógrádi Bence jutott negyeddöntőbe, míg Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Talabos Attila és Tiborcz Dániel egyaránt búcsúzott. Folytatás szombaton.