• 2024 07 23

Szoros Sopron Basket győzelem a Mersim ellen

A DVTK Belgiumban győzött

Újabb győzelmével továbbra is vezeti Euroliga csoportját a Sopron Basket, amely a csütörtökön szintén pályára lépő DVTK ellen játszik a következő körben.

              A címvédő Sopron  legyőzte hazai pályán a  török Mersint csütörtökön a női kosárlabda Euroliga kilencedik fordulójában. A Sopron a 2023-as nyitányon 6/2-re javította győzelmi mutatóját odahaza a belga Mechelen elleni sikerrel, így a B csoport éléről várta a folytatást. A Mersin - amely novemberben 75-50-re kikapott odahaza a magyar bajnoktól - 5/3-mal érkezett Magyarországra. A törököknél az elmúlt két hónapban két edzőváltás is történt, emellett szerződtették az előző WNBA-döntő legjobbját, Chelsea Grayt.
    Gáspár Dávid együttese 0-7-tel kezdett, de néhány perccel később már 10-9 állt az eredményjelzőn, főként a nemrég Sopronba visszatért, magyar állampolgársággal is rendelkező Turner Yvonne-nak köszönhetően. A második negyed elején a túloldalon súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett a WNBA All Star-válogatott amerikai Tiffany Hayes, aztán a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia duplái tartották versenyben a hazaiakat, akik az ausztrál válogatottal nemrég világbajnoki bronzérmes Ezi Magbergor triplájával 21-19-nél ismét átvették a vezetést. A nagyszünetben 27-24 volt az állás.
    Térfélcsere után a vendégek 8 perc alatt mindössze 2 pontot hoztak össze, 37-28-nál kialakult az addigi legnagyobb különbség, Fegyverneky pedig a mezőny legjobbjaként 13 pontnál tartott. A 39-32-ről induló zárószakaszban az ellenfél felzárkózott 3 pontra, de a házigazdák elképesztő védőmunkája miatt többször is letelt a törökök támadóideje. A vége magabiztos hazai siker lett, a soproni csapat egy hét múlva a csoport magyar derbijén a DVTK-t fogadja.
    

    Női Euroliga, 9. forduló, B csoport:
Sopron Basket-Mersin (török) 51-44 (12-11, 15-13, 12-8, 12-12)
a magyar csapat legjobb dobói: Fegyverneky 15 pont, Stankovic 11, Brooks 8, Turner 8

A DVTK magabiztos győzelmet aratott a belga Mechelen vendégeként szintén csütörtökön. Az újonc létére 4/4-es mérleggel büszkélkedő DVTK ahhoz a Mechelenhez látogatott, amely legutóbb kikapott Sopronban, és 1/7-es mutatóval sereghajtó volt a B jelű nyolcasban.  A magyar bajnokságban 12/2-nél tartó miskolci gárda négy perc alatt 16-7-re elhúzott főként Bernáth Réka kosaraival, a mintegy 40 fős - és a hazaiaknál sokkal hangosabb - magyar szurkolótábor nagy örömére. Az 51 (!) pontot hozó nyitónegyedet követően alábbhagyott a pontzuhatag, és javarészt Völgyi Péter együttese volt előnyben, amely a nagyszünetben a mecheleni Lisa Berkaninak a saját térfeléről elengedett, dudaszós triplája után 44-41-re vezetett. Fordulás után eldőlt a meccs, ugyanis 2 belga pontra 23 érkezett válaszul, a diósgyőriek Puerto Ricó-i légiósa, Arella Guirantes ekkor 18 pontnál járt. A 47-67-ről induló negyedik játékrészre már nem maradtak izgalmak, a piros-fehérek könnyedén begyűjtötték idénybeli ötödik sikerüket az Euroligában.        

    Női Euroliga, 9. forduló, B csoport: Mechelen (belga) - DVTK HUN-Therm 60-96 (25-26, 16-18, 6-23, 13-29)
    A magyar csapat legjobb dobói: Guirantes 21, Bernáth 19, Kányási 14, Grigalauskyte 11, Green 10