• 2024 04 27

Sima magyar siker a világbajnokság nyitó találkozóján

Nyolc gólos győzelem a Koreai Köztársaság ellen

A magyar férfi kézilabda-válogatott végig vezetve 35-27-re legyőzte a Koreai Köztársaság csapatát az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének első fordulójában, csütörtökön Kristianstadban, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

              Erős túlzás lenne  azt állítani, hogy Kristianstadban nagyon fellelkesítette a helyeiket a magyar-koreai nyitómeccs, hiszen még fél ház sem volt a világbajnoki csoportmérkőzés nagyobb részében. Aztán, amikor már elkezdtek érkezni az izlandi szurkolók a második találkozóra, sokkal jobb lett a hangulat a nézőtéren. A pályán addig sem volt nagy gond. A magyar együttes ugyanis hozta a kötelezőt és simán verte Ázsia ötödik legjobb csapatát. Vagyis ez a siker inkább csak bemelegítésnek volt fontos és ez esetben nagyon lényeges, hogy inkább a hibákat, mint az erényeket kell nagyító alá venni, mert szombaton előbbiből sokkal kevesebb kell. 

                A magyar együttes a negyedik perctől a kezében tartotta a meccset, a félidőben 10 góllal vezetett. Aztán a fordulás után nem sikerült továbbvinni ugyanazt a lendületet. A 31. és 42. perc közti időszak pont annyira volt lyukas, hogy a gyors koreaik felzárkózzanak hat gólos különbségre. A támadásbeli pontatlanságokból a kelleténél több volt, és a védekezés is felpuhult. Azt pedig látatlanban már mindenki tudja, hogy elől nem lehet hibázni, mert ha valamiben nagyon jók a koreaiak, az a gyorsaság. 

                Lékai Máté hét, Rosta Miklós és Rodríguez Álvarez Pedro öt-öt góllal, Mikler Roland hat, Székely Márton öt védéssel járult hozzá a győzelemhez. Amit most nagyon gyorsan félre kell tenni és koncentrálni a következő két találkozóra. Hiszen ahhoz, hogy a realitásokat egy kicsit túlszárnyaló tervet, vagyis a nyolc közé jutást elérje a magyar együttes, a következő két csoportmeccsen is győzni kell. Szombaton 20.30-tól Izland, míg hétfőn este pedig Portugália ellen. Ezzel a Koreai Köztársaság elleni sikerrel ugyanis szinte biztos, hogy a mieink a középdöntőben folytatják majd. Hiszen oda a csoport első három helyezettje jut be.

férfi kézilabda világbajnokság, csoportkör, 1. forduló, D csoport:

Magyarország-Koreai Köztársaság 35-27 (21-11)
Kristianstad, v.: Belkhiri, Hamidi (algériaiak)
    lövések/gólok: 58/35, illetve 44/27
    gólok hétméteresből: 7/4, illetve 4/4
    kiállítások: 16, illetve 6 perc

  Magyarország: Mikler - Lékai 7, Szita 2, Bánhidi 4, Sipos, Ancsin, Rodríguez 5, cserék: Bóka 3, Ilic 1, Rosta 5, Bodó 3, Hanusz 1, Bujdosó 3, Ligetvári 1, Székely, Szöllősi