• 2024 04 26

Napi hírhalom - 2023. 01. 12.

Kleinheisler Athénban, a férfi kézilabda-válogatott Svédországban

Megkezdődött kézilabda vb, folytatódtak a nemzetközi sorozatok

Kézilabda:  A magyar férfi kézilabda-válogatott végig vezetve 35-27-re legyőzte a Koreai Köztársaság csapatát az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének első fordulójában, csütörtökön Kristianstadban. Folytatás  szombaton Izland, hétőn Portugália ellen. A középdöntőbe az első három helyezett jut.

csoportkör, 1. forduló, D csoport: Magyarország-Koreai Köztársaság 35-27 (21-11)

Labdarúgás: Kleinheisler László a Panathinaikosz labdarúgócsapatában folytatja pályafutását.  A görög klub csütörtökön a honlapján jelentette be a magyar válogatott középpályás érkezését, akivel 2026 nyaráig szóló megállapodást kötött. A válogatott játékos a horvát NK Osijektől igazol Görögországba. 

Tenisz: Federico Coriával játszik az első fordulóban Fucsovics Márton, az egyetlen magyar férfi játékos, aki alanyi jogon szerepel az ausztrál nyílt teniszbajnokság főtábláján. Balázs Attila végül mégsem indul védett rangsorával az idei első Grand Slam-tornán.  A nőknél mindhárom magyar főtáblás a felső ágra került. Bondár Anna (79.) a nyitó fordulóban Ana Bogdannal (61.) mérkőzik meg.  Gálfi Dalma (86.) Cseng Csin-vennel (30.) játszik. Míg Udvardy Panna (90.) a kolumbiai Camila Osorióval (82.) csap össze az első fordulóban, amennyiben győz a második körben a világelső lengyel Iga Swiatekkel játszik.

Tenisz: Piros Zsombor elvesztette a harmadik mérkőzését az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében, így nem jutott fel a főtáblára.  A világranglistán 171. magyar játékos - aki 2018 óta először szerepel az évnyitó Grand Slam-viadalon - csütörtökön Sang Csün-csenggel (194.) szállt szembe, a kínai ellenfél a kvalifikáció nyitókörében Marozsán Fábiánt búcsúztatta.

Australian Open, 3. forduló: Sang Csün-cseng (kínai) - Piros Zsombor 6:3, 6:4

Kosárlabda: A címvédő Sopron remekül védekezve legyőzte hazai pályán a szintén élcsapatnak számító török Mersint csütörtökön a női kosárlabda Euroliga kilencedik fordulójában. 

    Női Euroliga, 9. forduló, B csoport:
Sopron Basket-Mersin (török) 51-44 (12-11, 15-13, 12-8, 12-12)
a magyar csapat legjobb dobói: Fegyverneky 15 pont, Stankovic 11, Brooks 8, Turner 8

A DVTK magabiztos győzelmet aratott a belga Mechelen vendégeként szintén csütörtökön. 

   Női Euroliga, 9. forduló, B csoport: Mechelen (belga) - DVTK HUN-Therm 60-96 (25-26, 16-18, 6-23, 13-29)
    A magyar csapat legjobb dobói: Guirantes 21, Bernáth 19, Kányási 14, Grigalauskyte 11, Green 10

A DVTK Arénában vívja februárban utolsó két mérkőzését a magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese február 9-én Izlandot, három nappal később pedig Romániát fogadja Miskolcon.  A júniusi, szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F és az I csoportból már csak a csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a tíz csoportgyőzteshez és a két rendezőhöz - amennyiben egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelentené.
    A csoport állása: 1. (és már Eb-résztvevő) Spanyolország 8 pont, 2. MAGYARORSZÁG 6, 3. Románia 5 (215-333), 4. Izland 5 (239-358)
    
Röplabda: A Szent Benedek RA pályaválasztóként 3-1-re kikapott a cseh Dukla Liberec csapatától csütörtökön a női röplabda CEV Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, Budapesten.  A párharc visszavágóját egy hét múlva rendezik Csehországban.

CEV Kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés: Szent Benedek RA-VK Dukla Liberec (cseh) 1-3 (-23, 20, -15, -21)

Kézilabda: női NB I: Praktiker-Vác - MTK Budapest 23-23 (13-10), Siófok KC-Motherson Mosonmagyaróvári KC 29-28 (15-13)

Magyarország valószínűleg visszalép a 2024-es kézilabda Európa-bajnokság szervezésétől.

Horváth Roland távozott a női kézilabda NB I-ben sereghajtó Érd vezetőedzői posztjáról. Az új vezetőedző kinevezéséig Maurer Szandra készíti fel a csapatot, amely egy győzelem mellett kilenc mérkőzést veszített el a mostani szezonban.