• 2024 03 29

Magyarország visszalép a 2024-es kézilabda Eb rendezéstől

Luxus lett a kontinenstorna

Magyarország valószínűleg visszalép a 2024-es kézilabda Európa-bajnokság szervezésétől.

Egy délelőtt alatt elnökét és kontinensbajnokságát is elvesztette a magyar kézilabda. Hiszen a sportlap hasábjaink Kocsis Máté a szövetség elnöke jelezte, hogy nem indul újra az elnökségért, majd kitért arra is, hogy valószínűleg visszalép a MKSZ a jövő évi Eb rendezésétől. Kocsis volt az első, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a második, aki kiállt a visszalépés mellett. Igaz a megszokott kormányzati sajtótájékoztatón nem jelenmtették még be hivatalosan azt, hogy Ausztria és Svájc nélkülünk rendezi majd a kontinensviadalt 2024. november 28. és december 15. között.

Kocsis Máté luxuscikknek nevezte az Európa-bajnokságot és úgy fogalmazott, hogy az erre fordítható összeget inkább az utánpótlásra kellene fordítani. Nyilván ez az eshetőség fennállt akkor is, amikor a szövetség beállt a rendezés mellett. Azonban úgy tűnik, hogy mindenki osztott-szorzott és a budapesti MVM Dome-ban és a debreceni Főnix-csarnokban rendezett meccseket mégsem rendezik meg. Így Svájcban és Ausztriában kell majd új csarnokokat találni. Többek közt a középdöntőknek és a finálénak is.       A szervezés milliárdos költségei miatt tehát két évvel az Eb előtt jöhet a visszalépés, amely előtt az Európai Kézilabda Szövetség az EHF értetlenül áll. De a végrehajtó bizottság január 28-án foglalkozik majd a döntéssel és ha lesz visszalépés, akkor a szankciókról is akkor születik döntés.

A döntés persze nem példátlan az utóbbi évek alapján. Hiszen a Federation Kupa döntőjétől a Magyar Tenisz Szövetség úgy lépett vissza, hogy súlyos milliárdokat már kifizetett előre. Az idei A-csoportos jégkorong világbajnokságra, hiába voltak jók a magyar-szlovén pályázat esélyei az állam nem vállalt garanciát. Igaz az atlétikai világbajnokság megrendezését semmi sem veszélyezteti. Lehetséges, hogy az ott előkerült többlettköltségek tettek be a jövő évi Eb-nek. De az is nagy kérdés, hogy mennyire lehetett volna nyereséges a kontinenstorna, kiindulva abból, hogy tavaly a férfiak sikertelensége miatt tavaly közel sem sikerült nézőcsúcsot produkálni. Illetve a vendégszurkolókból sem várható annyi 2024-ben, hiszen az olimpia után rendezik majd az Eb-t.

A reziscsökkentés tehát elérte a látványsportágakat is. Ugyan egyelőre újabb eseményeket nem érint mindez, így a 2027-es női világbajnokság rendezését sem, de mostantól mindenki óvatosabban gondolkozik majd egy-egy esemény szervezésén. Így viszont nagy kérdés, hogy sportesemény nélkül mennyire lehet majd gazdaságossá tenni a leginkább sporteseményekre tervezett MVM Dome-ot.