• 2024 05 01

Átigazolási rezsicsökkentés

Szolidan költekeznek eddig az első osztályú magyar csapatok a télen

A rezsiemelkedés elérte a magyar bajnokságot is. Ez a tél alapján egyértelműen kijelenthető, annak ellenére, hogy a költségcsökkentésről csak a Budapest Honvédnál beszéltek nyíltan. Az átigazolási nyugalom alapján ez viszont szemmel látható.

Persze mindez betudható annak is, hogy az őszi világbajnokság miatt hosszabb téli pihenő várt a csapatokra, ami a szakvezetőknek több időt hagy a csapatépítésre, így nem kellett ezúttal azonnali megoldásokat keresni.

Az edzőtáborozás mindenesetre csak a ZTE-nél maradt el. A többi együttes utazott idén is. A legkedveltebb cél a török és horvát tengerpart, nemcsak az időjárás, hanem az ellenfelek miatt is. A január végi kezdés miatt pedig lassan mindenki a célegyenesbe fordul, vagyis láthatjuk, hogy a munka mellett, ki miben, és kikben hisz.

Az FTC egy külön kategória a tavaszi nemzetközi kupaszereplés és a klub anyagi háttere miatt. De egyelőre itt sincs új igazolás. Ami viszont örvendetes, hogy Csercseszov mesternek is köszönhetően, egyre több magyar fiatal kap szerződést vagy kerül fel a kerethez, ami hosszú távon előnyös lehet a magyar futballnak és persze a klub gazdasági politikájának. Az igazolásoknál nagy kérdés Laidouni sorsa. A tunéziai játékos vb-szereplése óta naponta újabb és újabb kérőkről esik szó. Az ő eladása alapvetően meghatározza majd, hogy meddig nyújtózkodhat a Fradi. Az utolsó ajánlat a hírek szerint a Cremoneséé. Az olasz klub azonban csak kölcsönbe vinné 500 ezer euróért Laidounit, akit utána viszont 5 millióért venne meg a nyáron, ha beválik. Ez mindenképpen a piaci ár feletti összeg, hiszen a transfermarkt szerint a reális átigazolási érték 4 millió lenne. Persze reális az, amit kifizetnek valakiért. A kölcsönadás így lehet előnyös, de akár kockázatos is. Franck Boli Törökországba szerződése is kérdés, az ő 1 millió eurós vételára az ottani vevőket nem rengetheti meg. A FTC bevételei viszont alapvetően meghatározhatják a kiadásait. A dél-koreai Cso Ku Szungot már sokan összeboronálták a zöld-fehérekkel, de a rebesgetett 3 milliós vételárat biztosan nem fizetik ki érte az Üllői úton, hiszen az hosszú távon biztosan nem térülne meg. Tegyük hozzá, hogy Laidouni esetében két év alatt a játékos vételára négyszeresére nőtt, ami mindenképpen számottevő haszonnal kecsegtet.

A Fradi tehát nem kimondva, de magyar fiatalokat is fokozatosan felépít, , Kispesten viszont ezt célul is kitűzték már az ősszel, és ez a vonal egyre erősebb. A klub új ügyvezetője a költségcsökkentést jelölte ki új útként, így új játékos csak egy van, távozó már három. Miközben azt rebesgetik, hogy még hárman elhagyják január végéig a csapatot. A legnagyobb bevételt Szappanos Péter eladása jelentheti, amelyen valószínűleg komoly alkut folyhat a Honvéd és a lehetséges vevő Fehérvár FC. Székesfehérváron kevésbé akadály a pénz, hiszen a klub maga szállt be a stadion használatába, amikor a város közölte, hogy képtelen lesz kigazdálkodni a Sóstó Aréna fenntartási költségeit. Azonban mindennek ellenére egyelőre csak Tobias Christensen érkezett új felszállóként, pedig az ősz folyamán többször is rebesgették, hogy lesznek még változások a keretben.

A legtöbben eddig Mezőkövesdre érkeztek, viszont a lehető leggazdaságosabban sikerült megerősíteni Kuttor Attila keretét a holtszezonban, hiszen az öt új igazolásból három esetében az előző klubnak nem kellett fizeni semmit. Szabadon igazolhatóként került a Vasashoz is az eddigi egyetlen téli új kerettag Hegedűs is. A ZTE, az Újpest és PAFC egyelőre nem szerződtetett senkit. Paksra és Kecskemétre két magyar, Kisvárdára egy bosnyák és egy szerb futballista futott be. Igaz a keleti végen éve óta meghatározott rendszerben igazolnak, így valószínűleg a légiósok száma ellenére a pénzügyekben fegyelem van. Debrecenben az új szakmai stáb egy montenegrói válogatottnak szavazott bizalmat eddig.

Mivel még 20 nap hátravan az átigazolási időszakból, így korai lenne előre levonni a konklúziókat, de elsőre úgy tűnik, hogyha nem is következik a hét szűk esztendő, de az év végén mindenhol jobban átgondolták, hogy mire van pénz és hogyan lehet átvészelni a megnövekedett rezsiköltségek mellett a szezont. Sokszor mondják, hogy minden rosszban érdemes a jót nézni. Ha így teszünk, akkor alapvetően a mostani helyzetből csak profitálhat a magyar futball. Hiszen több magyar labdarúgó kaphat szerepet, mindezt úgy, hogy a bevételekhez képest irreálisan magas fizetések száma csökken. Hogyha a magyar utánpótlás előre lépését segíti az új helyzet, akkor lehet, hogy egy-két éven belül ennek a magyar futball lesz ennek a legnagyobb haszonélvezője.