• 2024 03 28

Továbbjutás vagy tisztes helytállás?

Csütörtökön kezdi a Ferencváros az Európa-liga küzdelmeit

Csütörtökön este a Ferencváros újabb európai kupakalandja következik. A kérdés, hogy ezúttal sikerül-e előre lépni, vagyis megélni a kupatavaszt?

A zsinórban négy éve bajnok Ferencváros vezetősége célként immár évek óta az Európa-liga csoportkört tűzi a zászlajára, ami az utóbbi években sorozatban sikerült is, egy kivétellel. Akkor egy lépcsővel feljebb lépett a gárda, a Rebrov-korszak Bajnokok Ligája szereplésével. A továbbjutás a csoportból azonban idén is merész álomnak tűnik.

A vezetőség valószínűleg jobban örült volna egy olyan csoportbeosztásnak, amelyben egy vagy két sztárklub is vendégségbe érkezik Budapestre. Hiszen például a Manchester United vendégjátéka még a Puskás Arénát is megtölthette volna, vagyis anyagi szempontból kifizetődőbb lett volna. Azonban a Fradi ezúttal három olyan ellenfelet kapott, amely nem közönségcsalogató, azonban nagyon erős.

Nézzük csak a statisztikai tényeket: a szerb FK Crvena zvezda 36., a francia Monaco 61., míg az Üllői úton csütörtökön vendégeskedő Trabzonspor 226. az UEFA legfrissebb rangsorában, ahol az FTC 98. Papíron tehát a zöld-fehérek reménykedhetnek abban, hogy elcsípik a csoport harmadik helyét, így tavasszal az Európai Konferencia Ligában folytathatják majd, hiszen az EL csoportharmadikjai oda kerülnek át. Azonban a török együttest korántsem lehet lebecsülni, hiszen a kilencszeres Török Kupa-győztes együttes a játékoskeret értékének szempontjából a harmadik Törökországban, a Fenerbahce és a Galatasaray mögött 129 millió euróval. Ez kiemelkedőnek számít a török bajnokságban. Ugyanez az érték a Fradinál 39 millió euró.

Persze, ahogy egy holland futballista egyszer megfogalmazta, szerencsére a pénzeszsákok nem tudnak futballozni, így hogy mennyit ér egy klub, azt a pályán kell megmutatnia. A Fradi esetében pedig az lesz a kulcskérdés, hogy mit tud majd hazai pályán felmutatni. Az idei nemzetközi kupaselejtezőben ugyanis a négy hazai találkozójából kettőt elveszítettek Dibuszék. Vagyis a megszerezhető 12 pontból csak hatot gyűjtöttek be. A két legyőzött ellenfél pedig a Shamrock Rovers és a Tobol volt, vagyis az ír és a kazah bajnok. Idegenben a Slovan elleni remeklés mellett döntetlen a Tobol és a Qarabaq ellen. Dublinban pedig egy érthetetlen vereség. Tegyük hozzá, 50 százalékos mérleggel akár össze is jöhet a csoport harmadik helye és a továbbjutás.

A Fradi a helyzetet könnyen a maga javára fordíthatja, mert olyan csapatokkal találkozik majd az együttes, amelyek támadólag fognak fellépni. A nemzetközi porondon ez jobban fekszik Csercseszov mester csapatának, amint az Pozsonyban is megmutatkozott. A másik kérdés, hogy az FTC képes lesz-e dominálni az európai porondon? A zöld-fehérek szereplése persze beárazza az OTP Bank Ligát is. Hiszen itthon biztos győzelmeket arat a Fradi, mióta nem küzd két fronton, így nemsokára még a meccs elmaradásai ellenére is vezetheti majd a tabellát. A hazai aranyérem megszerzésében pedig nincs igazi vetélytársa. Hogy mindez mennyit ér az Európa-liga főtábláján? Csütörtökön este ebből a szempontból is tisztább lesz majd a kép mindenki számára.