• 2024 03 01

Emberhátrányban játszva győzött a Ferencváros

Civic kiállítása után két gólt szerzett a magyar bajnok

A Ferencváros több mint 80 percet emberhátrányban futballozva 3-2-re legyőzte hazai pályán a török Trabzonspor együttesét az Európa-liga csoportküzdelmeinek csütörtöki nyitófordulójában.

    A magyar bajnokcsapat már az 5. percben előnybe került Nguen góljával, de a 16. perctől kezdve tíz emberrel futballozott, miután Civicet durva belépője után kiállította a játékvezető. A zöld-fehérek emberhátrányban növelték előnyüket Traoré révén a 29. percben, a vendégek azonban tíz perccel később Vécsei hibája után szépítettek. Az FTC a szünet előtt Nguen büntetőjével állította vissza a különbséget. A második játékrészben a Ferencváros egy-egy ellentámadást leszámítva teljesen beszorult, de a török bajnok erejéből a 71. percben Bozok révén csak a szépítésre futotta.
    Sztanyiszlav Csercseszov együttese jövő csütörtökön a francia AS Monaco otthonában lép pályára.

UEFA Európa-liga, H csoport, 1. forduló:
Ferencváros-Trabzonspor (török) 3-2 (3-1)
Groupama Aréna, 17 987 néző, v.: Fabio Maresca (olasz)
gólszerzők: Nguen (5., 44., a másodikat 11-esből), Traoré (29.), illetve Maxi Gómez (39.), Bozok (71.)
kiállítva: Civic (16.)
sárga lap: Besic (41.), Wingo (80.), Dibusz (86.), Knoester (92.), illetve Bardhi (42.)

Ferencváros: Dibusz - Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic - Besic (Kovacevic, 89.), Vécsei (Laidouni, 77.) - Nguen (Gojak, 77.) - Zachariassen, Boli (Botka, 20.), Traoré

Trabzonspor: Taha Tepe - Stryger Larsen, Bartra, Vitor Hugo (Eren Elmali, a szünetben), Denswil (Djaniny, 72.) - Gbamin (Hamsík, a szünetben) - Abdülkadir Ömür (Bozok, 60.), Bakasetas, Bardhi (Yazici, a szünetben), Trézéguet - Maxi Gómez

    I. félidő:
    ----------
    5. perc: Vécsei lágyan ívelte be a labdát a védők mögé, Nguen kilépett közülük és öt méterről estében kapásból a hálóba lőtt (1-0).
    29. perc: egy bal oldali hazai akció végén a középre gurított labda elment a védők előtt, Traoré pedig egy hajszállal korábban eszmélt, és a vendégek kapusát megelőzve pöccintett a hálóba (2-0).
    39. perc: Vécsei óriásit hibázott, saját térfelének közepén adta el a labdát, így rögtön három vendég támadó került szembe egy védővel, az akciót végül Maxi Gómez elegánsan fejezte be, a kivetődő Dibusz fölött emelt a hálóba (2-1).
    44. perc: Zachariassen jobb oldali beadásába Vitor Hugo kézzel érte bele a 16-oson belül, a büntetőt Nguen higgadtan a kapu jobb oldalába passzolta (3-1).

    II. félidő:
    -----------
    71. perc: Maxi Gómez emelte a labdát a 16-oson belül a két védő közül kilépő Bozok elé, a cserecsatár pedig kapásból kilőtte a bal alsót (3-2).

    A Ferencváros szurkolótábora ezúttal méltó partnert kapott, a Trabzonsport elkísérő mintegy 500 fanatikus ugyanis a hazaiakhoz hasonló elszántsággal és erővel bíztatta kedvenceit már a bemelegítés során. "Az a fő, hogy ne féljen a legény!" - üzenték az Egri csillagok egyik klasszikus idézetével koreográfiájukon a hazai ultrák, a játékosok pedig megfogadták tanácsukat, ugyanis rögtön az első értékelhető támadásukból gólt szereztek.    
    A 11. percben Boli egyedül lépett ki ziccerben, könnyedén gólt szerezhetett volna, de úgy tűnt, szabálytalankodtak vele szemben, az olasz játékvezető sípja azonban általános megrökönyödésre néma maradt. Érthetetlen módon a VAR még csak nem is vizsgálta az esetet, nem úgy öt perccel később, amikor Civic csúnya belépője után jelzett a bírónak, aki az eset megvizsgálása után rögtön kiállította a Ferencváros védőjét.
    A piros lap után fölénybe került a Trabzonspor, ekkor Dibusz percei következtek. A válogatott hálóőr két távoli lövést, és egy közeli ziccert is bravúrral hárított. Ez erőt adott a társaknak, akik egy remek kontra végén Traoré révén megint betaláltak, a gól után pedig gyakorlatilag azonnal záporeső zúdult a pályára.
    A Trabzonspor fölényben volt, de szépíteni csak Vécsei hajmeresztő hibája miatt tudott, a szünet előtt viszont így is visszaállt a kétgólos különbség, Nguen büntetőből talált be.
    A második félidőt - ekkor már újra tiszta égbolt alatt - nagy lendülettel kezdte a szünetben hármat cserélő Trabzonspor, de amikor némi levegőhöz jutott a Ferencváros, Wingo kis híján gólt szerzett, tekerése a felső lécen csattant. A 66. percben Traoré dönthette volna el az összecsapást, ám közeli lövését bravúrral hárította a vendégek hálóőre.
    A török bajnok teljesen beszorította a Ferencvárost és a 71. percben egy szép góllal zárkózott fel. A hajrára újra megérkezett az eső és egy pillanatra a levegő is megfagyott, ugyanis a 87. percben úgy tűnt, egyenlítenek a vendégek, de a VAR les miatt közbe szólt, a Groupama Aréna "szinte felrobbant" az örömtől, az ötperces jelzett hosszabbítás után pedig a Himnusz is felcsendült.