• 2024 05 09

Olasz győzelem a Puskás Arénában

Szalai Ádám búcsúmeccsével búcsúzott a Nemzetek Ligájától a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik, zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.

Gulácsi olyan suta mozdulatot tett rögtön a magyar-olasz Nemzetek Ligája meccs elején, amelyhez hasonlót annó az Izland elleni Eb-pótselejtezőn láttunk tőle. Ezúttal azonban ugyan kicsúszott a magyar kapus keze közül a labda, de Szalai Attila a gólvonal elől kivágta azt a mezőnybe. Gulácsi falfehéren köszönte meg csapattársának a segítséget, hiszen nem lett volna túl jó egy gyors kapott góllal nyitni Szalai Ádám búcsúmeccsét. Ami egyben sorsdöntő volt a csoportelsőség szempontjából is. Hiszen abban az esetben, ha magyar válogatott pontot szerez hétfő este, akkor nyeri a kvartettjét és ezzel részt vehet a Nemzetek Ligája négyes döntőjében. Az olaszoknak viszont csak a győzelem jelenthetett elsőséget, ami azért volt fontos az Squadra Azurrának, mert az Európa-bajnok elbukta a vb-pótselejtezőt, így nem lesz ott Katarban. Ennek szellemében a vendégek domináltak az első negyedórában a telt házas Puskás Arénában, de Gulácsi bakija mellett mindössze egy Di Lorenzo fejes volt veszélyes a magyar kapura. A 20. percben az első igazi magyar kontrát négy támadó vezette négy védőre, de hiába, nem alakult ki nagy gólveszély. Raspadori az angolok ellen győztes gólt szerzett, a mieink ellen pedig a vezető találatot jegyezte. A magyar védelem nem állt helyzet magaslatán két súlyos hiba után a kivetődő Gulácsiról a csatár elé pattant a labda, aki könyörtelenül kihasználta a lehetőséget. Vezettek a vendégek, akik ezután is nyomás alatt tartották a magyar kaput, de Di Lorenzo 16-ról mellé lőtt. Ezután lett aztán igazán jó a meccs, ugyanis a fehér mezben játszó magyar csapat támadni kezdett. Egy szabadrúgáskombináció után Fiola került helyzetbe, de négy védő gyűrűjében szögletre mentettek előle. A továbbiakban is a magyar védők játszották a főszerepet. Gulácsi kapuja előtt Kerkez előtt blokkolt egy veszélyes Raspadori lövést, majd néhány perccel később is nagyon fontos pillanatban mentett. Donnarumma kapuja előtt pedig Szoboszlai szabadrúgására Orbán érkezett, de a visszaadását nem találta el jól Szalai Attila az ötösön belül, így nem sikerült az egyenlítés. A félidőbe mégy egy Szoboszlai lövés fért bele, de mivel ebben nem volt elég erő, hiába lőtt a magyar középpályás éppen a 16-os előtt, de Donnarumma könnyedén fogta a labdát. Szalai Ádám pedig sárga lapot az első félidő utolsó percében, amikor játékra akart ösztökélni egy olasz védőt. Úgy hogy a földön fekvőt fel akarta rángatni onnan.

A fordulás után Di Lorenzo ismét helyzetbe került, de ezúttal sem tudott gólt szerezni, fölé fejelt öt méterről. Az 50. percben a túloldalon egy helyzetből négy gólt rúghatott volna a magyar csapat, Nego lövését védte az olasz kapus, Szoboszlait blokkolták, a csereként beállt Stylles lövését Donnarumma vetődve védte, majd Szalai Ádám újrázását is bravúrral ütötte ki a kapus. A másik oldalon viszont nem láthattunk bravúrt, a hosszú oldalon érkező Dimarco meg is szerezte a második olasz gólt Nego szorításában. A szépítést pedig megint az olasz kapus akadályozta meg, amikor Nego beadását tökéletesen kapura fejelő Styles löketét védte ismét. Eztuán Gnonto, majd az első válogatottbeli gólját már megszerző Dimarco is helyzetbe került, de ezúttal nem változott az eredmény. A 65. percre Donnarumma már bejelentkezett a mezőny legjobbja címért, amikor Styles megpattanó lövését is védte visszavetődve. A magyar-angol játékos kedvét ez sem szegte, újra próbálkozott, de ezúttal egy védő csúsztatta ki a labdát szögletre. Az olaszok ekkor a fő erényüket csillogtatták, nagyon hatékonyan védekeztek. Ha pedig kellett kisegítette őket a játékvezető, aki az Ádám Martin elleni lökésért nem ítélt büntetőt. A hajrában Dimarco megduplázta volna góljai számát, de Gulácsi bravúrral védett. Az olasz válogatott végül teljesen megérdemelten nyert, leginkább azért, mert könyörtelenül kihasznált három kapura lövéséből kettőt. A Nemzetek Ligája négyes döntőt tehát nem sikerült elérni, de a magyar válogatott maradt az A divízióban és a következő Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását az első kalapból várhatja majd.

 Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Olaszország 0-2 (0-1)
Puskás Aréna, 67 ezer néző, v.: Benoît Bastien (francia)
    gólszerzők: Raspadori (27.), Dimarco (52.)
    sárga lap: Szalai Á. (45.), illetve Acerbi (34.)

    Magyarország: Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai A. - Fiola, Nagy (Styles, a szünetben), Schäfer, Kerkez (Gazdag, 57.) - Szoboszlai (Kleinheisler, 85.), Nego (Bolla, 75.) - Szalai Á. (Ádám, 75.)

    Olaszország: Donnarumma - Acerbi (Bastoni, a szünetben), Bonucci, Tolói - Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.), Barella, Jorginho (Pobega, 72.), Cristante, Dimarco - Raspadori (Scamacca, 72.), Gnonto (Gabbiadini, 65.)