• 2023 03 30

Világbajnoki érem Racicében

Ezüstérmes a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kettes

A Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kettes ezüstérmet nyert pénteken az evezősök racicei világbajnokságán.

Szabó betegsége miatt a páros nem a legjobb előjelekkel utazott a vb-re, ahol az olimpiai programban nem szereplő szám hétfői pályaosztó futamában 6:53.70 perces eredménnyel a negyedik helyen zárt, török, olasz és cseh riválisa mögött, de az egyiptomi és az amerikai előtt.
    A vb hatodik versenynapján a magyar hajó az A döntőben a kettes pályára kapott besorolást. A rajt után az amerikaiak és a csehek ragadtak be, a másik négy hajó közel együtt haladt. Az olaszok aztán nem sokat taktikáztak, az élre törtek, velük az egyiptomiak próbálták tartani a tempót. Ötszáz méterhez a magyar hajó negyedikként érkezett, ezerhez érve viszont visszacsúszott egyet, mert közben felzárkóztak a mezőnybe a csehek is.
    Miközben az olaszok magabiztosan haladtak elöl, mögöttük a cseh és az egyiptomi kettes a második, a magyar és a török pedig a negyedik helyért meccselt egymással. Ötszáz méterrel a cél előtt a magyarok már lerázták magukról a törököket, és tízméteres különbséggel ott mentek szorosan az egyiptomiak mögött. Utóbbiakat aztán hamar lehagyták, majd Szabóék nagy hajrával bedarálták a cseheket is, akik az utolsó szakaszon képtelenek voltak újítani, és visszaverni a magyarok akcióját.
    A két magyar evezős érmeit Szántó Évától, a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának, valamint az európai szövetség elnökségének tagjától vehette át.
    Molnár Dezső szövetségi kapitány - aki betegsége miatt nem lehetett ott a vb első napjaiban, de Furkóék döntőjét már a helyszínen drukkolta végig - az MTI-nek elmondta: nagyon örül az éremszerzésnek, csupán amiatt maradt benne némi keserűség, hogy Szabó kényszerű kihagyása nélkül vajon mennyire tudta volna megszorítani a magyar hajó a győztes olaszt.
    "Erős mezőnyben tökéletes pályát mentek, a végén óriási hajrával. Az ezüsthöz azért kellett, hogy hibázzanak a csehek. Bence és Kálmán érdeme viszont, hogy a mostani állapotukban a maximális teljesítményt ki tudták hozni magukból a döntőben" - értékelt a szakember.
    Furkó Kálmán szerint az Eb után a vb-n mindenképpen érmet vártak maguktól előzetesen, és még az arany megszerzése sem tűnt irreálisnak. Társa váratlan, közvetlen a vb-rajt előtt történt rosszulléte azonban mindent teljesen más megvilágításba helyezett.
    "Mindenekelőtt az egészségi állapota miatt aggódtunk, utána pedig azon, hogy el tudunk-e egyáltalán indulni a vb-n. Először is annak örülhettünk, hogy itt lehettünk és versenyezhettünk, majd annak, hogy ilyen előzmények után a maximumot hoztuk ki ebből a vb-ből és magunkból a döntőben" - mondta.
    Kiemelte: taktikájuk volt, hogy a táv második felében indítják meg igazából a hajójukat, most azonban annyi kérdőjel volt bennük, hogy bírják-e végig tartani az emelt tempót.
    "Igazából a sírból hoztuk vissza a döntős futamot. Nekem szokásom gyakran nézelődni táv közben, hol vannak az ellenfelek, most viszont igyekeztem kizárólag saját magunkra koncentrálni. A végén viszont csak kinéztem, és azt láttam, hogy a csehek lendülete valamiért picit megtört, talán belehúzhattak egy bójába. Ettől az utolsó ötven méterre vérszemet kaptam, és abba a hat-nyolc csapásba a világ minden erejét beleadtam. Ezt mondanom sem kellett Bencének, megérezte a húzásból, és lekövetett" - nyilatkozta.
    Szabó Bence hozzátette: csúcsformáját ugyan még a döntőre sem érte el, de örül, hogy az adott pillanatokban sikerült így is a legjobbját nyújtania, és jó versenyben végeztek másodikként.
    "A szokásosnál talán most egy picit jobban +fájt+ ez a kétezer méter, mint szokott, bár igazából ez mindig fáj" - mondta.
    A magyar egység idén Münchenben megvédte Európa-bajnoki címét. Akkor két riválisukat előzték meg Furkóék, csakúgy, mint egy évvel korábban az olaszországi Varesében rendezett kontinensbajnokságon.

    Evezős világbajnokság, férfi könnyűsúlyú kettes: 
1.  Alessandro Durante, Giovanni Ficarra (Olaszország) 6:47.69 perc
2. Furkó Kálmán, Szabó Bence (Magyarország) 6:51.49
3. Jiri Kopac, Milan Viktora (Csehország) 6:51.64