• 2024 04 16

Búcsúzott a Körmend a kosárlabda BL-ben

Rövidebb lett a reméltnél a tavalyi bajnoki ezüstérmes BL-szereplése

Az Egis Körmend kikapott a szlovák Levicétől (Léva) a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája malagai selejtezőcsoportjának első fordulójában, és ezzel búcsúzott.

A tavalyi bajnoki döntő két résztvevője szerepel magyar részről az idei kosárlabda férfi Bajnokok Ligája sorozatban, de, amíg a Falco már a főtábla tagja, addig a Körmend csapatának még ki kell vívnia ennek lehetőségét. Erre Malagán kerülhet sor, hiszen a vasiak abba a selejtező csoportba kerültek, amely a spanyol város vendégszeretetét élvezi. A hatos többi tagja a házigazda Unicaja Malaga, a finn Karhu Kauhajoki, e kettő automatikusan elődöntős, valamint a litván Sialuai, a holland Heroes Den Bosch, és a Körmend első ellenfele a szlovák Patrioti Levice. A litván-holland párharc győztese a Malagával játszik, míg szerencsés esetben a magyar bajnoki ezüstérmes találkozik a finn bajnokkal, hogy eldöntse, ki kerül a csoport döntőjébe.

Férfi Kosárlabda Bajnokok Ligája, selejtező, Malaga:

Patrioti Levice (szlovák)-Egis Körmend 79-70 (22-20, 17-20, 19-11, 21-19)

A magyar pontszerzők: Mitchell 20, Moore 13/3, Anderson 12/6, Cakarun 10, Parrish 5, Ferencz 5/3, Durázi 3, Omenaka 2 

A szlovákok kosarával indult a találkozó, majd miután az első negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, a szünetre az az egyetlen kosár különbség maradt meg a felek között. A második tíz per elején a Levice húzott el öt ponttal, de ez csak pillanatnyi állapot volt, a Körmend kezdett belemelegedni a mérkőzésbe, jobban koncentrált és Wendell Mitchell vezérletével és a maroknyi magyar szurkoló örömére a nagyszünet előtt egyetlen ponttal ugyan, de átvette a vezetést. Az merikai 36 másodperc híján végig pályán volt az első félidőben, ami alatt 14 pontot szorgoskodott össze. Jól látszott első félidő után, hogy egyforma játékerőt képviselő csapatok küzdenek egymással, amit a félidei statisztika is alátámasztott, 21-20 volt a leszedett lepattanók aránya, ebből 6-6 a támadóké. Egyetlen százalékkal a magyar csapat dobott jobban, annak ellenére, hogy a kinti dobásai nem ültek, ellenben indításból, és a palánk alatt eredményesebb volt ellenfelénél.

A fordulás után felváltva estek a kosarak az elő percekben, így az egypontos vezetés is hol az egyik, hol a másik csapat oldálán volt. A fordulatot a harmadik perc környékén egy körmendi megtorpanás hozta, egy lévai tripla, majd egy Durázi ellen befújt sportszerűtlen hiba szétzilálta kissé a vasiak egyébként jól működő védekezését, amit mínusz nyolc pontnál Constantinides edző időkéréssel próbált rendezni. Nem sikerült. Hét pont maradt a hátrány a negyedik negyedre. A hátralévő tíz percben elég volt tartani az eredményt a lévai oldalon, amit maradéktalanul és sajnos a magyar csapattól cseppet sem zavartatva meg is tettek a szlovákok. A Körmend vereségével búcsúzott a Bajnokok Ligája idei sorozatától.