• 2024 03 28

Pigniczki kilencedik egyéni összetettben

Több mint három évtizede volt utoljára ilyen előkelő magyar helyezés

Pigniczki Fanni fantasztikus teljesítményt nyújtva a kilencedik helyet szerezte meg az egyéni összetett döntőben a szófiai ritmikus gimnasztika világbajnokságon, utoljára 35 évvel ezelőtt volt ilyen jó eredmény a magyar ritmikus gimnasztikában a világbajnokság egyéni összetett fináléját tekintve.

A vb utolsó előtti napján a felnőtt egyéni összetett döntőt rendezték a bolgár fővárosban. A tizennyolc finálés versenyzőt két kilencfős csoportra osztották, a tizenharmadikként kvalifikált Pigniczki Fanni a "B" jelű csoportba került, amely először lépett szőnyegre. A magyar Világjátékok-bronzérmes a fináléban az első etapban negyedikként mutatta be gyakorlatát szalaggal, amellyel csütörtökön a szerdöntőben nyolcadikként zárt. Ezúttal remekül kivitelezett gyakorlattal rukkolt elő, ezt 28.100 ponttal díjazták a bírók. A második körben az olimpikon szere a karika volt, az MTK Budapest kiválósága fantasztikus előadására 30.950 pontot kapott, amely két teljes ponttal több, mint amit a selejtezőben elért. Két kör után Pigniczki a "B" csoport 5. helyén állt. A magyar sportoló labdával szintén parádés teljesítményt nyújtott: 31.100 pontjának köszönhetően (ezzel ismét megjavította selejtezős eredményét) az utolsó szer, a buzogány előtt az első helyen állt a "B" csoportban. Pigniczki számára a buzogány is remekül sikerült, potszáma. 30.150 lett. A magyar Vk-bronzérmes végül a legjobb tízben végzett: 120.300 ponttal kilencedikként fejezte be a világbajnokságot, ezzel Pigniczki egy 35 éves rekordot állított be, utoljára ugyanis Sinkó Andrea volt 9. helyezett az 1987-es várnai világbajnokságon.

Pigniczki Fanni elégedetten nyilatkozott a szövetség honlapjának: "A gyakorlataimról összességében elmondhatom, hogy sokkal elégedettebb vagyok, mint a vb alatt bármikor. Ezzel együtt azt érzem, éreztem, hogy azért van még bennem és a gyakorlataimban is, hiszen voltak még ma is pontatlanságok. Igyekeztem mindent a lehető legjobban megcsinálni, és kizárni azt, hogy a selejtezőben voltak hibák. Próbáltam higgadtan, nyugodtan tornázni és nem arra fókuszálni, hogy ez egy világbajnoki döntő, pontosan e miatt eredményben előre nem gondolkoztam, de örültem annak, hogy sikerült a legjobb tízbe bekerülni, és egy 35 éves csúcsot beállítani. A jövőben szeretnék még pontosabb lenni, technikailag és művészileg is jobbá válni, továbbá fontos lenne, hogy kiegyensúlyozottabb teljesítményt hozzak a többi versenyen is."