• 2024 04 25

FTC győzelem a Monaco ellen is

A Ferencváros hibátlan az Európa-liga csoportkörében

A Ferencváros csütörtök este bravúros, 1-0-s győzelmet aratott a francia bajnokság előző kiírásban harmadik AS Monaco otthonában a labdarúgó Európa-liga csoportküzdelmeinek második fordulójában, így százszázalékos teljesítménnyel vezeti a H jelű négyest.

A Trabzonspor elleni siker után újabb született a zöld-fehérektől csütörtökön este, ezúttal Monta-Carlóban. 

Hogyha pro és kontra értékeljük az Európa-liga második csoportmeccsét az FTC szempontjából, akkor kezdjük a pozitívumokkal. A Fradi uralta az első félidőt és mindössze néhány centin múlott, hogy Tocmak nem szerezte meg a vendégeknek a vezető gólt, ennyin múlt, hogy les lett a kiugrása. A zöld-fehérek a második félidőben már nem uralták a találkozót, de jól adták át a területet. Ugyan a védekezés emészetette fel főként az erejüket a Ligue 1 aktuális harmadikjával szemben, de azt szervezetten és jól csinálta a csapat. De nemcsak erre volt erő, hanem néhány kontrára is. Az egyik végén pedig Vécsei megszerezte a vezetést. A Fortuna megfogta a kezét, hiszen kapáslövése két védőn is irányt változtatva csúszott át a gólvonalon. A csapat egységesen játszott kiemelkedően, de külön kiemelhető Dibusz Dénes, akinek a bravúrjai segítettek abban, hogy a Monaco ne tudja megszerezni a vezetést. 

A negatívumoknál ki kell emelni, hogy a Fradi nem tudta kihasználni az első félidei fölényét, amit nem tudott gólraváltani, vagyis az előre játékban ezúttal kevesebb volt az erő és az ötlet a múlt héthez képest. Dibuszt kiemeltük, de fontos, hogy nem számíthat minden esetben arra az FTC, hogy a nagy védelmi megingásokat javítja a kapus. Fortuna pedig nemcsak Vécsei, hanem Botka kezét is megfogta. Akinek az egyértelmű szabálytalansága után nem adott tizenegyest a játékvezető. A második félidőben sokszor tűnt úgy, hogy hiányzott az erő elől és hátul is. 

A pro és kontrák után a legfontosabb, hogy az FTC két meccs után hat pontos, ezt pedig nem kell magyarázni. Mivel a csoport másik meccsén a Trabzonspor legyőzte a Zvedát, így a zöld-fehérek veretlenül csoportelsők. A szerb együttes elleni siker a következő körben pedig azt jelentené, hogy a csapat elérheti a kupatavaszt is. A Konferencia Ligában biztosan. De jelen pillanatban ez már inkább óvatoskodásnak tűnik, hiszen egyáltalán nem elérhetetlen az EL kieséses szakasza. Bármennyire is furcsa ezt kimondani egy magyar csapat esetében, akár csoportelsőként is. 

Európa-liga, H csoport, 2. forduló:
AS Monaco (francia)-Ferencváros 0-1 (0-0)
Monte-Carlo, II. Lajos Stadion, v.: Espen Eskas (norvég)
    gólszerző: Vécsei (80.)
    sárga lap: Embolo (77.), illeve Besic (69.), Traoré (93.)

    AS Monaco: Nübel - Disasi, Sarr (Boadu, 81.), Badiashile - Vanderson (Ruben Aguilar, a szünetben), Fofana, Camara, Golovin (Jakobs, 73.), Caio Henrique - Diatta (Akliouch, a szünetben), Ben Yedder (Embolo, 65.)

    Ferencváros: Dibusz - Wingo, S. Mmaee, Knoester, Botka - Besic (Vécsei, 69.), Laidouni - Nguen (Gojak, 63.) - Zachariassen (Esiti, 90.), Traoré, R. Mmaee (Boli, 64.)