• 2024 03 29

Vereség a döntőben

Ezüstérmes lett a férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott nem tudta megvédeni címét a spliti Európa-bajnokságon, mert a szombati fináléban 10-9-re kikapott a házigazda horvát csapattól.

Varga Zsolt szövetségi kapitány alaposan megfiatalított együttese utoljára 2-1-nél vezetett, de végig jól tartotta magát, három perccel a vége előtt még 8-8-at mutatott az eredményjelző. A hajrában aztán a horvátok 10-8-ra elhúztak, onnan pedig már nem tudott visszakapaszkodni a magyar csapat.
    A horvátok az ugyancsak hazai rendezésű 2010-es Eb után másodszor diadalmaskodtak, míg a 13 elsőségükkel rekorder magyarok hetedszer zártak ezüstérmesként.

 "Éreztem, hogy nehéz lesz, mert az eddigi mérkőzéseken is sokkal több előnyt kapott a hazai csapat. Az volt a taktika, hogy az elején nem szabad elengedni a riválist, ez ugyan bejött, mert szoros volt az állás, de a végén mi hibáztunk, a bírók pedig ráléptek a gázpedálra" - értékelt Varga Zsolt szövetségi kapitány. "Azért vagyok kissé csalódott, mert közel éreztem a győzelmet, illetve az bánt, hogy a kihagyott ötméteres ellenére belenyúltak a mérkőzésbe".
    A júliusban kinevezett, játékosként olimpiai bajnok szakvezető közölte, a csapat nagyon messziről indult, mégis nagyon közel került a célhoz. Szerinte a válogatott ismét jó úton jár, ezért folytatni kell ezt a munkát. Az alaposan megfiatalított együttesből - öten maradtak a két évvel ezelőtt Eb-aranyérmes gárdából - senkit nem kívánt kiemelni, de azt kiemelte, hogy mindenkivel maximálisan elégedett volt.
    A Pro Reccóval Bajnokok Ligája-győztes Zalánki Gergő szintén arról beszélt, hogy azért érez csalódottságot, mert benne volt a mérkőzésben a győzelem lehetősége is. Úgy vélte, a végén picit többet hibáztak, mint az ellenfél, de úgy vélte, ennek a fiatal együttesnek lesz még ideje javítani, és egy-két nap múlva felértékelődik majd az ezüstérem.
    "Rengeteg kiállítást kaptunk, de ezt tudtuk, hogy így lesz, ezúttal viszont nem állt úgy össze az emberhátrányos védekezésünk, mint az előző találkozókon" - fogalmazott a kapus Vogel Soma, aki szerint ehhez a jó eredményhez a csalódást keltő vb-n szerepelt játékosok "bosszúvágya" és a fiatalok bizonyítása vágya is kellett.
    "Így is nagy dolgot vittünk véghez, például megvertük a világbajnok spanyolokat, de nem sikerült befejezni a melót. Viszont nagyon jó úton járunk, mert igazi nagybetűs csapatként küzdöttünk az egész Eb-n, és majd az olimpián kell felérni a csúcsra" - mondta a csapatkapitány Jansik Szilárd, akit a kontinenstorna legjobb játékosának választottak, de közölte, a díját - bár hatalmas elismerésnek tartja - azonnal elcserélné az aranyéremre.
    A magyar válogatott a hazai vb-n csalódást okozó hetedik hely után új szövetségi kapitánnyal és megfiatalított kerettel magabiztosan menetelt a döntőig a szerbeken, a montenegróiakon és a világbajnok spanyolokon keresztül. A fináléban végül 10-9-re alulmaradt a hazai közönség támogatását élvező horvát csapattal szemben.

Férfi vízilabda Európa-bajnokság, férfi döntő: 
Horvátország-Magyarország 10-9 (3-3, 1-0, 4-4, 2-2)
magyar gólszerzők: Molnár, Jansik 2-2, Zalánki, Német, Manhercz, Konarik, Vigvári 1-1

A magyar női vízilabda-válogatott 18-7-re legyőzte az izraeli csapatot az utolsó napon, így a Splitben zajló Európa-bajnokságon, így ötödik helyen végzett.  Bíró Attila szövetségi kapitány olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes együttese egy pillanatig nem hagyott kétséget afelől, hogy más színvonalat képvisel, mint a riválisa, így végig vezetve, az előnyét fokozatosan növelve diadalmaskodott. 

nők, az 5. helyért:
Magyarország-Izrael 18-7 (3-1, 5-2, 6-1, 4-3)
magyar gólszerzők: Gurisatti 5, Leimeter 4, Faragó 3, Garda, Szilágyi 2-2, Parkes, Vályi 1-1