• 2024 04 19

Vasárnapi magyar sporthírfolyam

Ez történt 2022. szeptember 11-én a magyar sportéletben

Félmaratontól a bajnoki meccsekig

Birkózás:  A kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Tamás technikai tussal elveszítette elődöntőjét, így hétfőn a bronzéremért léphet szőnyegre a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

A nap másik négy magyarja közül Fritsch Róbert (72 kg), Torba Erik (63 kg) és Váncza István (67 kg) már korábban kiesett, késő délután pedig a negyeddöntőben veszítő Szőke Alex (97 kg) is búcsúzott, miután legyőzője elveszítette elődöntőjét.

Kézilabda: A Győri Audi ETO KC 31-29-re nyert a dán Esbjerg otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában, vasárnap.

Labdarúgás:  A Puskás Akadémia hátrányból fordítva 2-1-re nyert a Zalaegerszeg otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga nyolcadik fordulójának vasárnapi játéknapján.

A címvédő Ferencváros otthon 3-0-ra legyőzte a Kisvárdát.  Az FTC továbbra is hibátlan a bajnokságban, és fölényesen vezet még úgy is, hogy riválisainál kevesebb mérkőzést játszott. A zöld-fehér gárda hatodik meccsét is megnyerte, ezeken ötödször nem kapott gólt, de már 18-szor volt eredményes.

Megszakadt az Újpest FC nyeretlensége, miután házigazdaként 2-1-re legyőzte az újonc Vasast a nyolcadik forduló vasárnap esti zárómérkőzésén.

Ádám Martin újabb gólt szerzett az Ulszan Hyundai színeiben a dél-koreai labdarúgó-bajnokságban. A magyar válogatott támadó a Pohang Steelers elleni, hazai mérkőzésen büntetőből volt eredményes a 37. percben.

Gazdag Dániel egy góllal és két gólpasszal járult hozzá a házigazda Philadelphia Union 5-1-es győzelméhez az Orlando City ellen az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) alapszakaszának szombati játéknapján.

Jégkorong: A Magyar Kupa-győztes DEAC nyerte a Szuperkupát, miután 4-1-re legyőzte a bajnok FTC-Telekom csapatát. 

Sportlövészet: Bronzérmes lett a Dénes András, Wittmann Péter Antal, Török Ferenc összeállítású magyar válogatott a junior fiúk 50 méter puska három testhelyzetű csapat versenyszámában a Wroclawban zajló 25, 50 méteres olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon. Szintén harmadik lett a Dénes András, Wittmann Péter Antal, Török Ferenc összeállítású magyar válogatott a junior fiúk 50 méter puska három testhelyzetű csapat versenyszámában.

Kerékpár: Vas Kata Blanka a 28. helyen zárt összetetben a Vuelta női országúti kerékpáros körversenyen. 

Triatlon: Lehmann Csongor magabiztos teljesítménnyel fölényes győzelmet aratott vasárnap a férfi triatlonosok csehországi világkupa-versenyén, Karlovy Varyban.  A további magyar indulók közül Dévay Márk a hetedik, Faldum Gábor a tizedik, Dévay Zsombor a 21., míg Tóth Tamás a 36. helyen ért célba.  A női mezőny egyedüli magyar indulójaként Sárszegi Noémi  29. lett. 

Atlétika: Szemerei Levente pályacsúccsal győzött, Erdélyi Zsófia pedig idei legjobbjával nyerte vasárnap a 37. WizzAir Budapest Félmaratont.  A 22 éves Szemerei 1:04:57 órás győztes ideje új pályacsúcs.   A női versenyben Erdélyi Zsófia is remek teljesítménnyel győzött: a Csömöri Sport Kft. kétszeres olimpikonja 1:14:12-t futott, aminél korábban csupán kétszer, 2013-ban és 2021-ben teljesítette gyorsabban a félmaratoni távot.

Autó-motorsport: Rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi első futamon a címvédő és háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője a gyorsasági kamion Eb belgiumi Zolderben rendezett idei hatodik állomásán, s így két fordulóval a zárás előtt 68 pontos előnnyel vezet az összetettben.

Vitorlázás: A Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős bronzérmet nyert az Olaszországban rendezett vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon.