• 2024 04 19

Győzelemmel kezdett a vb-n a magyar válogatott

Nagy lépés az elitben maradás felé

Remek győzelemmel indult a Dániában zajló női A-csoportos jégkorong világbajnokság a magyar válogatott számára., miután a mieink kétgólos hátrányból fordítva legyőzték a bent maradásért folyó küzdelemben közvetlen rivális németeket..

Fredrikshavn ad otthont a B csoport küzdelmeinek, ahol a magyar és a német válogatott játszotta a nyitómeccset. A két együttes a vb-felkészülés keretében kétszer találkozott egymással, akkor egygólos német győzelmek születtek. Az előzetes várakozás az volt, hogy egy győzelemmel már ki lehet harcolni az elit körben maradást. És ez a győzelem miért ne lehetne meg mindjárt az első ellenfél ellen. Így a nem túl jó előjelek ellenére győzelem reményében korcsolyáztak ki a jégre a magyar lányok. Azonban Németország kezdte jobban a találkozót, hiszen két perc sem telt el Luisa Welcke bevette Németh Anikó kapuját. Sőt a harmad derekán a német csapatból legjobbnak választott Laura Kluge növelte a rivális előnyét. Szerencsére, és persze a mieink erőfeszítéseinek köszönhetően, fél percen belül sikerült a szépítés Kiss-Simon Franciska révén. Az első játékrész hátralévő részében is maradt a magyar fölény, ám gól már nem esett. Nemúgy a második húsz percben, amikoris megfordította az állást a magyar válogatott. Először a negyedik perc elején Kiss-Simon duplázott emberelőnyből, majd 35:19-nél Jókai-Szilágyi Kinga volt szemfüles, és emberhátrányos! szituációban a kapuvonal mögül szerzett gólt a német kapus hátára ütve a korongot. A záró játékrész taktikus és fegyelmezett magyar játékot hozott, elvétve akadt lehetősége a német válogatottnak, miközben a mieink többször is növelhették volna előnyüket. Végül üres kapus játéknál, tíz másodperccel a mérkőzés vége előtt sikerült ez, Seregély Mira döntötte el a találkozó legfontosabb kérdését.  

Remek győzelemmel indult tehát a világbajnokság a magyar válogatott számára, így a lányok valamelyest megnyugodva várhatják a csoport legerősebb tagja, Csehország legjobbjai elleni holnapi folytatást. Azután a házigazda dánok, és a vb-ről kizárt oroszok helyett beugró Svédország lesznek még a mieink ellenfelei. Egy csapatot kell megelőzni a kiesés elkerüléséhez, de két győzelem már negyeddöntőt érhet. 

Az "A" jelü csoportban is megkezdődtek a küzdelmek, ahol az Egyesült Államok 10-0 arányban kiütötte Japán csapatát. Rajtuk kívül Kanada, Finnország és Svájc szerepel a jobbik ötösben.

A magyarok vb-mérkőzései, csoportkör (Frederikshavn):
08.25. - Magyarország-Németország 4-2
08.26. - Magyarország-Csehország 19.00
08.28. - Magyarország-Dánia 17.00
08.29. - Magyarország-Svédország 19.30

A magyar válogatott:
kapusokNémeth Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (Debreceni HK), Bogáti Bianka (Budapest JA)
hátvédekBaker Taylor (MAC Budapest), Kiss-Simon Franciska (KMH Budapest), Knee Sarah (KMH Budapest), Márton Adél (Budapest JA), Mayer Fruzsina (HTI, kanadai), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (Dartmouth College, amerikai)
csatárokDabasi Réka (KMH Budapest), Garát-Gasparics Fanni (MAC Budapest), Horváth Imola (Göteborg HC, svéd), Huszák Alexandra (KMH Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (EHV Sabres, osztrák), Kreisz Emma (Stanstead College, kanadai), Metzler Regina (Vasas SC), Pázmándi Zsófia (MAC Budapest), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Mira (University of Maine, amerikai), Strobl Lara (Budapest JA), Szamosfalvi Petra (KMH Budapest), Williams Hayley (KMH Budapest)    

(Fotó: IIHF)