• 2024 04 20

Az elitben maradás a cél

Második éve szerepel a világ tíz legjobb együttese között a magyar női jégkorong válogatott

A bennmaradásban bízik a magyar női jégkorong-válogatott a csütörtökön kezdődő dániai elitvilágbajnokságon, de akár még a negyeddöntőt is elérheti Pat Cortina szövetségi kapitány csapata.

A magyar válogatott tavaly az aktuális vb-házigazda Dánia elleni győzelemmel lett kilencedik a tornán, de nem volt kieső, míg az idei sorozatban a magyaroknak is helyet adó "B" csoport utolsója búcsúzik az elittől. 

A mieink Németország ellen kezdik meg idei szereplésüket az elit világbajnokságon csütörtökön, azok ellen a németek ellen, akikkel a felkészülés során kétszer is találkozott, és mindkétszer egygólos vereséget szenvedett a magyar csapat.  Egy évvel korábban 4-2-es vereséget szenvedtünk pénteki csoportellenfelünk, Csehország ellen. Ez a győzelem a csehek számára olimpiai szereplést ért akkor, ahol végül hetedikként zártak. Az idei erőviszonyokat tekintve második ellenfelünk képviseli a legnagyobb játékerőt, ellenük bravúr lenne a győzelem. Nemúgy a dánok ellen. A házigazdákkal jól ismeri egymást a magyar válogatott, hiszen rendre találkoznak a felek az aktuális vb-ken, sőt idén a felkészülés alatt két mérkőzést is vívott egymással a két csapat, mindkétszer az északiak sikerével. A magyarok az orosz válogatott helyett beugró, egykor szebb napokat látó svédek ellen zárják a csoportkört.

Az előzetes esélyek alapján a német, a dán és a svéd csapat legyőzhető, így aztán a bennmaradásban joggal bíznak a játékosok és a szakmai stáb tagjai, két győzelemmel pedig a negyeddöntő is elérhető.

Az erősebb, "A" csoportot Kanada, az Egyesült Államok, Finnország, Svájc és Japán válogatottja alkotja. 

A magyarok vb-mérkőzései, csoportkör (Frederikshavn):
08.25. - Magyarország-Németország 15.30
08.26. - Magyarország-Csehország 19.00
08.28. - Magyarország-Dánia 17.00
08.29. - Magyarország-Svédország 19.30

A magyar válogatott:
kapusok: Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (Debreceni HK), Bogáti Bianka (Budapest JA)
hátvédek: Baker Taylor (MAC Budapest), Kiss-Simon Franciska (KMH Budapest), Knee Sarah (KMH Budapest), Márton Adél (Budapest JA), Mayer Fruzsina (HTI, kanadai), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (Dartmouth College, amerikai)
csatárok: Dabasi Réka (KMH Budapest), Garát-Gasparics Fanni (MAC Budapest), Horváth Imola (Göteborg HC, svéd), Huszák Alexandra (KMH Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (EHV Sabres, osztrák), Kreisz Emma (Stanstead College, kanadai), Metzler Regina (Vasas SC), Pázmándi Zsófia (MAC Budapest), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Mira (University of Maine, amerikai), Strobl Lara (Budapest JA), Szamosfalvi Petra (KMH Budapest), Williams Hayley (KMH Budapest)    

(fotó: MJSZ)