• 2023 03 30

Gyurátz Réka 7. lett kalapácsvetésben

Legjobb Eb-eredményét érte el a Szombathelyi Dobó SE versenyzője

A müncheni Európa-bajnokság szerda esti programjában három magyar atlétának szurkolhattunk. Gyurátz Réka a kalapácsvetés döntőjében, Szűcs Valdó a 110 méteres gátfutás elődöntőjében, Krizsán Xénia pedig hétpróbában mérettette meg magát.

A női kalapácsvetés döntőjében Gyurátz Réka 68,16 méterrel nyitott, majd harmadikra 69,02 méterre javított, amitől ötödikre csupán egy centiméterrel maradt el. A Szombathelyi Dobó SE kiválósága ezzel a 7. helyen végzett. Az aranyérem a román Bianca Florentina Ghelber birtokába került (72,72 m). "Előzetesen nem gondoltam volna, hogy ez a 69 méter körüli eredmény egy ennyire jó helyezésre is elég lesz, nagyon örülök neki, hogy 7. lettem. Kicsit sajnáltam, hogy egy kiugróbb dobás most nem sikerült ebben a versenyben, még maradt benne, van hova fejlődnöm. Azon vagyunk, hogy minden évben egy kicsit előrébb lépjünk és az ilyen nagy világeseményeken is tudjam hozni a legjobb formámat" - mondta a 2018-as Európa-bajnokságon elért 9. pozícióját tovább javító kalapácsvető.

Krizsán Xénia a 12. helyről várhatta a folytatást, miután délelőtt előbb 100 méteres gátfutásban 13.77 másodperc alatt ért célba, majd magasugrásban pedig 1,77 méterrel idei legjobbját érte el. Az MTK Budapest versenyzője 14,02 méteres dobásával feljött a legjobb tízbe, majd 24.74-es 200 méterével sikerült is bent maradnia a legjobbak között. „Nagyon örültem a súlylökésnek, hogy már elsőre 14 méter felett voltam, utána megpróbáltam kockáztatni, ez a része most nem jött össze. A 200 méter lehetett volna kicsit jobb, de egy apróbb görcs miatt szinte teli talpon kellett az utolsó métereket futnom. Nem vagyok csalódott, mert a második napon nagyon sok múlik. Nagyon oda fogok figyelni, hogy távolugrásban már az első kísérletem sikeres legyen. A gerelyhajítással nem lesz gond, majd jön a 800 méter, ami mindig nehéz, de igyekszem arra fókuszálni, hogy minden a legjobban sikerüljön” – mondta magyar csúcstartó hétpróbázónk, aki négy számot követően 3658 ponttal a 9. helyen áll, de még az 5. pozícióban álló Annik Kalin is 100 ponton belül van hozzá képest. Az élen az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Nafissatou Thiam áll, aki 4063 pontot gyűjtött.

Szűcs Valdó a fináléba jutásért állt rajthoz a 110 méteres gátfutás harmadik elődöntőjében, amelyben 13.78 másodperccel a 6. helyen ért célba. „Sajnos a dinamikája még nincs meg a futásomnak a júniusi kihagyásom miatt. Nagyon jó volt az április-májusi felkészülés, de utána sérülés miatt sok kimaradt, amikor arról szólnak az edzések, hogy a gyorsaságot fejlesszük. Míg Tokióban az olimpián sokkal lazábban éreztem magam, most pedig úgy érzem, hogy nincs meg a gátak közötti pörgés” – mondta a DSC-SI atlétája, aki összesítésben a 18. helyen zárta az Európa-bajnokságot. A versenyszám döntője hihetetlenül szoros versenyt hozott Asier Martínez és Pascal Martinot-Lagarde között. Mindketten 13.14 másodperccel értek célba, majd a célfotó a spanyolt hozta ki győztesen.

Csütörtökön a kalapácsvetésben este döntőző Halász Bence mellett is bőven lesz kinek szurkolnunk. Íme a mieink időrendje az Európa-bajnokság negyedik napján:

9:20 Vindics-Tóth Lili Anna - női 3000 m akadály, előfutam
9:25 Krizsán Xénia - női hétpróba, távolugrás
10:10 Huller Dániel - férfi 800 méter, előfutam
10:15 Szilágyi Réka - női gerelyhajítás, selejtező
10:59 Bartha-Kéri Bianka - női 800 méter, előfutam
12:38 Máté Tamás - férfi 200 méter, előfutam
12:48 Krizsán Xénia - női hétpróba - gerelyhajítás
20:10 Halász Bence - férfi kalapácsvetés, DÖNTŐ
21:25 Wagner-Gyürkés Viktória - női 5000 méter, DÖNTŐ
21:55 Krizsán Xénia - női hétpróba, 800 méter
(Fotók: masz)