• 2023 03 30

Takács Boglárka közel a 100m fináléjához

Takács az elődöntőben, Bakosi a selejtezőben búcsúzott

Miután délelőtt a 35 kilométeres gyaloglásban harmadik helyen célba érő Madarász Viktória megszerezte a magyar csapat első érmét az Európa-bajnokságon, kedd este Bakosi Péternek magasugrásban, Takács Boglárkának 100 méteres síkfutásban szurkolhattunk.

A müncheni olimpiai stadionban előbb Bakosi Péter lépett pályára, akinek a fináléba jutáshoz vagy 2,28 métert kellett ugrania, vagy a Top 10-ben zárni. Az NYSC magasugrója a 2,12 métert elsőre át is vitte, azonban a 2,17 méteres magasságon sajnos már nem jutott át, így a 19. helyen végzett összesítésben. „Sajnos nem úgy számoltam ezzel a versennyel, mint amilyen eredményt végül elértem. Sokkal többre számítottam. A júniusi magyar bajnokságon eltört az orrom, ami után csak ezen a héten vehettem le a maszkot. Sérülésem miatt két hét kimaradt a felkészülésemből, ez egy kicsit kivett a ritmusból. Az idei legjobbam 2,22 méter volt, amit többször is megugrottam. Ez is bosszant, hogy ezzel bejuthattam volna a döntőbe” – mondta a selejtezőt követően Bakosi Péter.

Az alig 20 esztendős Takács Boglárka hétfő délelőtt élete második legjobb 100 méterével, 11.44 másodperccel jutott be a kedd esti elődöntőbe, ahol a második futamban kapott helyet. A Budapesti Honvéd Sportegyesület fiatal magyar csúcstartója 11.49 másodperccel futamában a harmadik helyen ért célba, amelyben csak Dina Asher-Smith és Maria Isabel Pérez voltak gyorsabbak nála. Utóbbi végzett az utolsó döntős pozícióban, amit 11.35-ös eredménnyel ért el. "Nagyon szerettem volna döntőbe kerülni, picit csalódott vagyok, mert az időeredmények alapján ez benne lett volna. Elégedettnek kéne lennem, hiszen az elődöntőbe futamgyőztesként kerültem, és az ottani ellenfelelem közül előzetesen mindenkinek jobb ideje volt. Maga a futás egy jó futás is volt, úgy érzem, hogy megint felszabadultan sikerült versenyeznem. Picit bánom, hogy visszalőtték az első rajtot, mert azt nagyon jól kaptam el. A másodiknál már kicsit jobban izgultam, viszont utána összeszedtem magam. Ez volt az első felnőtt világversenyem, remélem, hogy a jövőben is sokszor fogják hallani a nevem" - értékelte teljesítményét az összesítésben 16. helyen záró sprinter.

A szerdai napon is érdemes lesz figyelemmel követni az Eb történéseit, ugyanis reggeltől estig magyarokkal lesz tele az Olympiastadion. Már 9:35-re érdemes lesz kimenni az 1972-es nyári játékokra felépített létesítménybe, ugyanis az olimpiai bajnok Pars Krisztián és a fiatal Rába Dániel is a kalapácsvetés selejtezőjének „A” csoportjában lesz érdekelt. Halász Bence a „B” csoportba kapott besorolást, őt 10:50 után láthatjuk a dobókörben.

Megkezdi szereplését magyar csúcstartó hétpróbázónk, Krizsán Xénia is, aki szerdán 100 méteres gátfutásban (10:46), magasugrásban (11:35 – „B” csoport), súlylökésben (19:49 – „A” csoport) és 200 méteren (21:10 – 1. futam) méretteti meg magát.

Az élete első felnőtt világeseményére készülő Molnár Janka a 400 méteres gátfutás harmadik előfutamban áll rajthoz, amely 11:54-kor veszi kezdetét. Két diszkoszvetőnk közül előbb 12:20-tól Szikszai Róbertet láthatjuk a selejtezőben, majd 13:35-kor jön Huszák János csoportja.

A férfi 110 m gát elődöntőjébe a 6. legjobb idővel bejutó Szűcs Valdó 20:54-kor a harmadik futamból harcolhatja ki a döntőbe jutást, ami, ha összejön neki, 22:22-kor ismét láthatjuk a gátak felett. Gyurátz Réka a női kalapácsvetés fináléjában 21:00 után lép dobókörbe.