• 2024 04 19

Fantasztikus Eb-bronz gyaloglásban

Madarász Viktória végig dobogós helyen versenyezve szerezte meg a történelmi érmet.

Kedden a 35 kilométeres gyaloglással kezdődött a versenyek sora, amelyben Madarász Viktória, Récsei Rita, Helebrandt Máté és Venyercsán Bence révén két-két női és férfi indulónk is volt.

Madarász Viktória már nagyon hamar az élre állt a nők között, és kb. 18 kilométerig egyedül vezetett. Ekkor a görög Antogoni Ntrismpioti és a spanyol Raquel González is utolérte őt, de az UTE gyaloglója remekül tartotta dobogós helyét. Ahogyan teltek a kilométerek, úgy növelte fokozatosan az előnyét az éppen aktuálisan 4. helyen álló riválisával szemben, így nem lehetett kérdés, hogy sikerrel jár. Madarász 2:49:58-as új magyar csúccsal a lett 3., amivel Róka Antal 1954-es bronzérme után a második magyar gyalogló lett, aki dobogóra állhatott Európa-bajnokságon.

Venyercsán Bence debütálása is remekül sikerült a világversenyeken az 50 kilométert idén felváltó távon: a BHSE kiválósága 2:41:07-tel a 14. helyen zárt.

"Összességében pozitív volt számomra a verseny, a sérülésekkel teletűzdelt felkészülésem ellenére 30 kilométerig jól bírtam azt a tempót, amit belőttünk magunknak. Úgy mentem neki az Eb-nek, hogy a helyezés nem annyira számított volna, de mégis kellemes meglepetés volt, hogy 14. helyen tudtam zárni. Ez sokkal jobb, mint ami a nevezési lista alapján várható lett volna" - értékelt a verseny után.

Honvédos csapattársa, Récsei Rita 3:04:49-cel a 13. lett.

"A 21. helyen jutottam ki az Eb-re, úgyhogy  nagyon örülök a 13. helynek. Számomra kicsit meleg volt, ennek függvényében az időeredmény is jónak mondható. Csak az utolsó nyolc kilométer lett a tervezettnél lassabb. A pálya nagyon tetszett, végig árnyékos volt, jók voltak a fordulók, szeretem a 2 kilométeres pályát is, ami valamivel izgalmasabb, mint az 1 kilométeres, rövidebb kör" - nyilatkozott Récsei Rita a versenyt követően.

Az NYSC színeiben induló Helebrandt Mátét sajnos kizárták. 

"Sajnos egész rövid idő alatt összeszedtem a négy figyelmeztetést. Az első pár kilométeren nagyon lassú volt a tempó, ami eléggé meglepett. Három-négy kilométernél váltottak ritmust a többiek, ami után leszakadtam az élbolytól. Viszont utána 2-3 kilométeren keresztül tartottam a kb. tízméteres távolságot. Itt kaptam meg az első két figyelmeztetésem, ami után sikerült visszazárkóznom rájuk, de már csak annyit láttam, hogy felmutatják nekem a piros lapot és véget ért a versenyem. Nem ezért jöttem ki az Európa-bajnokságra, nem ezért dolgoztunk keményen egész évben. Egyetlen napot sem kellett kihagynom a felkészülés során, jó formában jöttem ki Münchenbe. Sajnálom, hogy most úgy látták a technikámat, hogy nem megfelelő, de ez benne van a gyaloglásban" - foglalta össze versenyét a nyíregyházi atléta, aki elmondása szerint a jövő évi budapesti világbajnokságig mindenképp szeretné majd kijavítani a technikai hibáját.