• 2024 03 28

30 évesen élete első Eb-jén

Galambos Tibor pályafutása második felében "ugrott szintet"

Hétfő este a müncheni Európa-bajnokságon Galambos Tibor hármasugrásban, Szögi István 1500 méteren képviselte a piros-fehér-zöld színeket az olimpiai stadionban.

A két magyar atléta közül előbb Galambos Tibort láthattuk a hármasugrás selejtezőjében ugrani, aki nehéz körülmények között sajnos mindhárom kísérletét belépte, így érvényes ugrás nélkül zárta a kvalifikációt. „Rengeteget harcoltam, edzettem, készültünk az edzőmmel, mindenki mellettem állt, éppen ezért nagyon fáj, hogy így sikerült. Nekem ezt még emésztenem kell most egy picit, de aztán megyek tovább. Sosem adom fel! Mindig kérdezik, hogy mi a legnagyobb erényem, amire ez a válasz, hogy sosem adom fel” – mondta az FTC rutinos versenyzője, aki 27-szeres bajnokként, 30 esztendősen harcolta ki az indulást élete első felnőtt világeseményén. „Gyakran előfordul az atlétikában, hogy valaki túl fiatalon jó, én most érzem azt, hogy megnyílt előttem a világ. Egy álmom vált valóra azzal, hogy kijutottam erre az Európa-bajnokságra. Még sok teendőm van, még nagyobb céljaim vannak. A fő célom a 2023-as budapesti világbajnokság: az oda vezető úton szeretnék 16,50 méter körül ugrani” – tekintett előre Galambos Tibor.

Szögi István az 1500 méter második előfutamában kapott helyet, ahol bátor taktikát választva hamar az élre állt, és az utolsó körig vezette is a versenyt. A tavaly a tokiói olimpiára is kijutott középtávfutónk végül 3:44.20-as idővel futamában a 12., összesítésben a 23. helyen végzett. „Nem szerettem volna már a legelején előre állni, de úgy alakult a lökdösődés, hogy végül oda kerültem. Ha már így alakult, akkor úgy voltam vele, hogy bevállalom és megpróbálok egy erősebb tempót futni. Elég nagy volt a szél a hátsó egyenesben, amikor az utolsó kört megkezdtük, akkor próbáltam gyorsítani egy kicsit, hogy ne előzzenek meg. De ahogyan megindultak a többiek, sajnos nem tudtam velük tartani a tempót” – értékelt az SVSE atlétája, aki jó formában érkezett Münchenbe és szeretett volna 3:36.63-as egyéni csúcsához közel futni.

Kedden a 35 kilométeres gyaloglással már 8:30-kor megkezdődnek a versenyek, amiben Madarász Viktória, Récsei Rita, Helebrandt Máté és Venyercsán Bence révén két-két női és férfi indulónk is lesz. Szintén a délelőtti programban láthatjuk majd az egyaránt a 110 m gát előfutamaiban rajthoz álló Eszes Dánielt (9:35), Szeles Bálintot (9:43) és Szűcs Valdót is (9:51).

A döntőbe jutásért lép pályára Lesti Diana távolugrásban (9:50 – „A” csoport), Palkovits István 3000 méteres akadályfutásban (11:40) és Gyurátz Réka kalapácsvetésben (12:15 – „A” csoport).

Este sem maradunk majd izgulni való nélkül, hiszen Bakosi Péter 18:35-től a férfi magasugrás selejtezőjében méretteti meg magát („A” csoport), az első körből futamgyőztesként továbbjutó Takács Boglárka pedig 20:42-kor a női 100 méteres síkfutás második elődöntőjében áll rajthoz.