• 2023 03 29

Vereség három szettben

Szoros játszmákat hozott az Eb-selejtező sorozat harmadik felvonása

A magyar férfi röplabda-válogatott három szettben kikapott szerdán a szlovák csapattól Nyitrán az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.

Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 3. forduló:
Szlovákia-Magyarország 3-0 (20, 22, 22)
a legeredményesebb játékosok: Michalovic 23, illetve Horváth K. 14, Pesti 11

    A magyar együttes, amely 34. az európai ranglistán, a spanyolok ellen bravúrral pontot szerzett, majd simán nyert Georgia otthonában, így négy ponttal várta a hárompontos szlovákok (23.) elleni összecsapást.
    Koch Róbert dolgát nem könnyítette meg, hogy amúgy is foghíjas csapatának létszáma tovább apadt, betegsége miatt ugyanis a szélső ütő Blázsovics Péter nem tudott a válogatottal tartani. Ezúttal is hiányzott a csapatkapitány Szabó Alpár: a center édesapja a közelmúltban hunyt el, tiszteletére a játékosok és a stábtagok fekete gyászszalagot viseltek a karjukon.
    A szövetségi kapitány kezdőcsapatába visszatért a feladó Magyar Bálint, Gergye Roland és Pesti Marcell pedig a georgiai meccshez hasonlóan újra lehetőséget kapott.
    A 2001 óta első Eb-szereplésükre vágyó magyarok a nyitó szett közepéig tartani tudták a lépést riválisukkal. A szlovákok sáncmunkája és nyitóteljesítménye ezt követően alaposan feljavult, és bár Koch feladó- és feladóátló-cserével frissített, a hazaiak a hajrára kialakított négypontos fórjukat megtartva előnybe kerültek.
    A második játszmára visszajött Magyar és Pesti is, a vendégek pedig remekül kezdtek, így hamar négy ponttal elhúztak. A 2007 óta minden kontinenstornán résztvevő hazaiak 10-10-nél utolérték a magyarokat, de a Koch-tanítványok a vezetést nem engedték ki a kezükből és jó, illetve olykor szerencsés megoldásokkal sokáig előnyben voltak. A szlovákok a felvonásban 18-17-nél voltak először előrébb, a magyarok pedig előbb nyitásrontásaik, majd támadásban választott rossz megoldásaik miatt ezt a játékrészt is elveszítették.
    A harmadik etapot is jól kezdte a Koch-csapat, hárompontos előnyt épített ki, de a korábbi kazincbarcikai edző, Marek Kardos edzette szlovákok sorozatban szerzett négy ponttal fordítottak. A hazaiak legjobbja a korábban az olasz és az orosz bajnokságban is megfordult 32 éves feladóátló, Peter Michalovic volt, akinek támadásait csak elvétve tudták lekövetni a magyarok. Az ő vezérletével a szlovákok fokozatosan növelték előnyüket, és bár a vendégek jó hajrával mínusz egyre visszazárkóztak, a harmadik játszma megnyerésével a hazaiak kisvártatva lezárták az összecsapást.
    A 87 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Michalovic volt 23 ponttal, a magyaroktól Horváth Kristóf 14 pontig jutott.