• 2024 04 19

Rekordlétszámú magyar atléta az Eb-n

Több éremben és döntős helyezésben reménykedhetünk

46 magyar versenyző utazik a multisport Európa-bajnokság keretében sorra kerülő atlétikai Eb-re, amelyet augusztus 15-21-én rendeznek Münchenben. A kontinensbajnokság legfiatalabb résztvevője magyar lesz: a 15 éves Kriszt Sarolta.

A magyar csapatból 34-en szereztek indulási jogot egyéni versenyszámokban, míg a négy váltóból három harcolta ki a helyét a július 26-án lezárult kvalifikációs időszakban.

A magyar csapat:
férfiak:
Máté Tamás (200 méter, 4x400 m)
Huller Dániel (800 méter, 4x400 m)
Szögi István (1500 méter)
Szűcs Valdó, Szeles Bálint, Eszes Dániel (110 méter gát)
Palkovits István (3000 m akadály)
Bakosi Péter (magasugrás)
Szikszai Róbert, Huszák János (diszkoszvetés)
Halász Bence, Rába Dániel, Pars Krisztián (kalapácsvetés)
Csere Gáspár (maraton)
Venyercsán Bence, Helebrandt Máté (35 km gyaloglás)
Molnár Attila, Wahl Zoltán, Ajide Dániel, Steigerwald Ernő (4x400 méter)
    
nők:
Takács Boglárka (100 méter, 4x100 m)
Bartha-Kéri Bianka (800 méter, 4x400 m)
Wagner-Gyürkés Viktória (5000 méter)
Kozák Luca (100 m gát, 4x100 m)
Molnár Janka (400 m gát, 4x400 m)
Vindics-Tóth Lili (3000 m akadály)
Szabó Barbara (magasugrás)
Klekner Hanga (rúdugrás)
Lesti Diana (távolugrás)
Tajti-Márton Anita (súlylökés)
Gyurátz Réka (kalapácsvetés)
Szilágyi Réka (gerelyhajítás)
Szabó Nóra, Erdélyi Zsófia (maraton)
Oláh Barbara, Récsei Rita (20 km gyaloglás)
Madarász Viktória, Récsei Rita (35 km gyaloglás)
Krizsán Xénia (hétpróba)
Csóti Jusztina, Kocsis Anna Luca, Tóth Anna, Kerekes Gréta (4x100 méter)
Rapai Fanni, Nádházy Evelin, Simon Virág, Kriszt Sarolta, Csóti Jusztina (4x400 méter)

„A müncheni Európa-bajnokság 2022 célversenye, de mégis csak egy eszköz ahhoz, hogy felmérjük, kik lehetnek azok az atléták, akik a 2023-as budapesti világbajnokságon is ott lehetnek majd.” – kezdte latolgatását Scheidler Géza, a MASZ sportszakmai igazgatója. Nagyjából két csoportba oszthatjuk az Eb-n részt vevő csapatot: az egyikben vannak azok, akik már bizonyítottak és rutinos versenyzőknek számítanak, de még mindig lendületben vannak. Ilyen az olimpiai bajnok Pars Krisztián is, aki 40 évesen visszaküzdötte magát a nemzetközi mezőnybe. Krizsán Xénia, Kozák Luca, Wagner-Gyürkés Viktória és természetesen a legnagyobb éremesélyesünk, Halász Bence szintén kiemelten ide tartozik." 

"Emellett az elmúlt időszakban megjelentek azok a tehetségek, akik most törtek be a nemzetközi szintre, és fiatal koruk ellenére akár már a 2023-as budapesti világbajnokságra is kijuthatnak. Többek között Klekner Hanga, Molnár Janka, Huller Dániel és Palkovits István is ezt a generációt képviseli” – folytatta a sportszakmai igazgató. Scheidler Géza szerint éppen ezért a célja is kettős az Európa-bajnokságon a mieinknek. Egyfelől a jövő évi potenciális vb-csapatot jól felmérni – megnézni, hogy mit kell még igazítani a versenyeztetésükön ahhoz, hogy a mi szintünkön jól sikerüljön a világbajnokság. Másrészről a fiatalokat minél jobban bevezetni a felnőtt atlétikába, hogy ott is magabiztosan és rutinosan tudjanak mozogni, ami remélhetőleg minél szebb eredményekhez vezet. A fiatal generáció tényleg ott kopogtat az ajtón, elég csak a női 4x100 méteres váltó egyik tartalék versenyzőjeként kiutazó Tóth Annára gondolni, aki nemrég még Kolumbiában az U20-as világbajnokságon szerzett egy fantasztikus bronzérmet 100 m gáton. Vagy éppen arra a Kriszt Saroltára, aki a teljes Európa-bajnokság legfiatalabb atlétája lesz a maga 15 esztendős korával.