• 2024 03 01

A világbajnoki indulás kivívása a cél a női tornászoknál

A legjobb 13 csapat közé kell kerülniük a magyar hölgyeknek, hogy jövőre az olimpiai kvalifikációs vb résztvevői lehessenek.

A Bácskay Csenge, Székely Zója (Postás SE), Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill (DKSE) alkotta felnőtt női tornászválogatott hétfő óta a kontinensviadal helyszínén, Münchenben készül az Európa-bajnokságra.

    Draskóczy Imre szövetségi kapitány a kiutazás előtt elmondta, ha sikerülne a legjobb 13 között végezniük, részt vehetnének az október 29. és november 6. közötti, liverpooli olimpiai kvalifikációs világbajnokság csapatversenyében.
    Münchenben Bácskay Csenge, Székely Zója (Postás SE), Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill (Dunaújvárosi KSE) összeállításban versenyez majd a magyar válogatott. A szakvezető elmondta, Székely kisebb könyöksérüléssel küzd, Kovácsnak pedig csípőlapát-sérülése van, mert elesett egy nekifutás közben. A keddi pódiumedzés után Draskóczy hozzátette, Székely talajon egy dupla szaltó után "megnyomta" bokáját, ráadásul a csarnokban csak nagy nehézségek árán tudtak jeget szerezni neki.
    "Mint minden felkészülés során, úgy most is voltak a csapatnál hullámhegyek és hullámvölgyek. Ezzel együtt is bízom a lányokban, hiszen tapasztalt sportolókról van szó. Saját maguk miatt és természetesen az országuk miatt is helyt fognak állni. A legfontosabb, hogy a lehető legjobban csinálják meg gyakorlataikat, onnantól kezdve pedig a bírókon múlik majd, milyen eredményt érnek el" - vélekedett Draskóczy.
    Beszámolója szerint a pódiumedzés vegyesen sikerült, az ugrás jól ment, gerendán viszont vegyes volt a kép. Altorjai Sándor csapatvezető úgy véli, még szoknia kell a csapatnak a szereket, a szállással és az étkezéssel minden rendben, de több olyan részterület is van, amely nehézséget okoz valamennyi delegációnak, így például a helyi utazással voltak gondok.
    "Szervezésügyileg van egy-két probléma, talán a lehetőségre, hogy multisport Eb-t rendezhet München, nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint a sportolókra. Igaz, ez nem kis esemény, hiszen kilenc sportág kontinensviadala folyik egyszerre, nem könnyű feladat, csak az ember ilyenkor mindig egy kicsit elfogult a saját tábora felé" - mesélte Altorjai.
    A csütörtöki selejtező eredménye alapján hirdetik ki az egyéni összetett végeredményét, illetve az ott elért pontszámok alapján alakítják ki a szerenkénti döntők és a csapatfinálé mezőnyét is. Csapatonként az öt főből négy tornász mehet fel egy-egy szerre, és a legjobb három pontszámot veszik alapul. A csapatfináléba a legjobb nyolc nemzet kerül be, ahol már csak három tornász mutathatja be gyakorlatát egy szeren, és mindhárom eredmény számít.
    A női juniorválogatott Czifra Lili (Dunaújvárosi KSE), Balzsay Hanna, Bogyó Anna (KSI SE), Knight Anna (Postás SE), Maráczi Fruzsina (Delfin SI SE) összeállításban versenyez Münchenben. A lebonyolítás megegyezik a felnőttekével.
    Jordanov Zoltán, a női utánpótlás szakmai igazgatója fontosnak tartotta leszögezni, hogy egy nemzetközi szinten tapasztalatlan csapat képviseli a magyar színeket, ebből fakadóan az elvárás velük szemben az, hogy hajtsák végre a gyakorlataikat, és "esetleg be lehet csusszanni egy-egy szerfináléba".
    A férfiak egy héttel később, jövő csütörtöktől vasárnapig versenyeznek majd Münchenben.

34. Női Európa-bajnokság (felnőtt & junior), München, (08.11-14)

    Augusztus 09. 10:00-19:55, felnőtt női pódium edzés
    Augusztus 10. 12:20-19:50, junior pódium edzés
    Augusztus 11. 10:00-19:55, felnőtt női selejtező; egyéni összetett eredményhirdetése
    Augusztus 12. 12:20-19:50, junior selejtező; egyéni összetett- és csapatverseny eredményhirdetése
    Augusztus 13. 14:00-15:40, felnőtt csapat finálé
    Augusztus 14. 10:00-13:00 junior szerenkénti döntők
    Augusztus 14. 14:30-17:30, felnőtt szerenkénti döntők