• 2024 04 26

Csoportelsőként jutott ki az Eb-re a magyar válogatott

A "kötelező" kipipálva

Szlovákia legjobbjai ellen zárta a novemberi kézilabda EB-re kvalifikáló selejtezősorozatot a magyar női kézilabda válogatott.

Női kézilabda Eb-selejtező, 5. csoport, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Szlovákia 25-19 (16-9)
lövések/gólok: 45/25, illetve 43/19
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 5/2
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország: Szikora - Lukács 4, Vámos 2, Háfra 2, Bordás 1, Hornyák 1, Schatzl 3, cserék: Planéta 1, Kácsor 2, Klujber 2, Helembai 1, Kuczora 5, Faluvégi 1, Pál, Tóvizi, Csapó, szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

Hiányzott a koncentráció a magyar csapat játékából a mérkőzés elején, 5-5-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A félidő felére lett rend a fejekben, és ez az eredményen is meglátszott, a találkozó ezen szakaszát 11-4-re nyerték a mieink. A második harminc perc eleje még az elsőénél is rosszabbra sikerült, tíz percig nem tudott betalálni Golovin Vlagyimir együttese, így a mesternek időt lkellett kérnie. A pauza segített valamelyest, a szlovákok nem tudtak felzárkózni, ám a félidőt megnyerték. Összességében, a visszafogott teljesítmény dacára, a magyar győzelem és így a csoportelsőség nem forgott veszélyben.

a csoport másik eredménye:
Spanyolország-Portugália 31-21 (14-11)

A selejtezőcsoport végeredménye:
1. Magyarország 10 pont, 2. Spanyolország 10, 3. Portugália 4, 4. Szlovákia 0
Pontegyenlőségnél az egymás elleni eredmények rangsoroltak.

(Fotó: MTI)

Az Európa-bajnokság mezőnye:
Norvégia, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Magyarország, Spanyolország, Lengyelország, Svájc, Dánia, Románia, Hollandia, Németország, Franciaország, Horvátország, Svédország, Szerbia

A november 4. és 20. között sorra kerülő szlovén, északmacedón, montenegrói közös rendezésű kontinenstorna csoportsorsolását csütörtökön tartják Ljubljanában. A magyarok biztosan a szlovén fővárosban, az A csoportban szerepelnek majd.
A kontinenstornán 16 csapat vesz részt, az észak-macedóniai mérkőzéseket Szkopjéban, a montenegrói találkozókat Podgoricában, a szlovéniai meccseket Ljubljana mellett Celjében játsszák.
Ez lesz a 15. női Európa-bajnokság. A magyar válogatott minden alkalommal ott volt a mezőnyben, legjobb eredménye a 2000-es aranyérem, a legrosszabb pedig a 2016-os 12. helyezés.